-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smulkieji sūrių gamintojai Druskininkuose šurmuliuoja pirmajame Lietuvos sūrių festivalyje

Į pirmąjį Lietuvoje Sūrių festivalį šeštadienį Druskininkuose, kavinės „Velvetti“ kiemelyje, susirinkę smulkieji šalies ir užsienio sūrių gamintojai džiaugiasi pirkėjų gausa. Iš Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos atvykę sūrininkai pritrūko savosios produkcijos.
Lietuvos Sūrių festivalis
Lietuvos Sūrių festivalis / 15min.lt/Vilmos Danauskienės nuotr.

Organizatoriai neslepia nesitikėję tokio susidomėjimo tradiciniu amatu. Jie tikisi, kad mintis suburti sūrių gamintojus ir valgytojus, Lietuvoje buria savotišką sūrininkų bendruomenę.

„Ot, va, bėda, o dainos apie sūrį lietuvių liaudis ir neturi“, – dzūkuodama Sūrių festivalį atidarė dainininkė Veronika Povilionienė.

Varškės, išrūgų, lydyti, rūkyti, feta, rikota rūšių sūriai, su žolelėmis, daržovėmis, medumi, uogiene, alyvuogių aliejumi, iš karvių, ožkų ir avių pieno – nuo siūlomos produkcijos kiemelyje raibsta akys.

Čia pat vyksta sūrių degustacija ir net gamyba.

Ūkininkė iš Klaipėdos rajono Žlibinų seniūnijos Vydeikių kaimo Natalija Normantienė su vyru Arūnu į Sūrių festivalį atsivežė ir tradicinio žemaitiško kastinio, kuris nuo prekystalio pirkėjų buvo išgraibstytas per pirmąjį prekybos pusvalandį.

15min.lt/Vilmos Danauskienės nuotr./Sūrių gamintoja ūkininkė Natalija Normatienė iš Klaipėdos rajono
15min.lt/Vilmos Danauskienės nuotr./Sūrių gamintoja ūkininkė Natalija Normatienė iš Klaipėdos rajono

„Sūrių gamyba – ne tik mūsų ūkininkavimo būdas, bet ir tam tikra prasme – gyvenimo būdo pasirinkimas“, – teigia ūkininkė.

Prieš dešimtmetį klaipėdiečiai Normantai į Vydeikius atsikėlė, kaip patys tvirtina, norėdami pabėgti nuo miesto šurmulio ir patys nuspręsti, ką valgyti.

12 avių, 2 avinus, 8 ožkas, ožį ir pulką triušių bei paukščių 8 hektarų ūkyje laikantys ūkininkai tvirtina į parduotuves užsukantys retai – beveik visą reikalingą maistą užsiaugina savajame ūkyje.

Savo produciją ūkininkai parduoda turgelyje arba pirkėjai juos randa vieni per kitus – geriausia reklama, pasak sūrininkų, yra „iš lūpų į lūpas“.

„Duonos neperkame penkerius metus – patys kepame“, – sako ūkininkė Natalija.

Moteris giria Sūrių festivalio organizatorių sumanymą ir sako nesigailinti, išsileidusi į tolimą kelionę iš Klaipėdos į Druskininkus.

Paklausta, kaip miestiečiai išmoko gaminti sūrius, N.Normantienė gyrė Žemės ūkio ministerijos organizuojamus seminarus ir mokymus ūkininkams. Esą ten semiasi ne tik žinių, bet ir susiranda bendraminčių savajam amatui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius