Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienu šūviu du zuikiai: švęsdami Jonines kauniečiai paminės ir 1863-ųjų metų sukilimo 150-ąsias metines

Jei švęsti, tai švęsti. Birželio 23 d., sekmadienį, kauniečiai ne tik tradiciškai švęs Jonines, bet ir paminės prieš 150 metų vykusį 1863-ųjų metų sukilimą.
Joninės Kaune
Joninės Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiemet Joninės mums natūraliai susisiejo su 1863-ųjų sukilimu, todėl, galima sakyti, per vieną dieną surengsime du renginius. Dienos metu vyks sukilimo epizodų inscenizacijos, o vakare – Joninės“, – pasakojo renginį organizuojančio Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro (KTICKB) vadovas Sigitas Sidaravičius.

Kasmet apie birželio 22 – 24 d. Lietuvoje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Trumpiausia naktis nuo seno sureikšminta, sumistifikuota. Manyta, kad ji stebuklinga. Lietuviai šią naktį švęsdavo Rasų šventę. Vėliau, į Lietuvą atėjus krikščionybei, šventė sutapatinta su Šv. Jono varduvėmis, rašoma Day.lt.

Dieninis renginys vyks Nemuno ir Neries santakoje. Žiūrovai pamatys kovų epizodus, to meto rakandus, įrankius, ginklus, buities scenas, paragaus ir daugiau sužinos apie tai, kokius valgius gamino mūsų protėviai.

Vakare linksmybės persikels į Nemuno prieplaukos krantinę, prie Vytauto Didžiojo bažnyčios. Bus rengiami autentiški žaidimai, rodoma ir pasakojama apie Joninių papročius, vyks šventinis koncertas.  Viską vainikuos įspūdingas fejerverkas. „Neabejojame, kad bus puikus oras. Duodame garantiją“, – juokavo S.Sidaravičius.

1863–1864 m. sukilimas (kartais vadinamas Sausio sukilimu) – buvusio Abiejų Tautų Respublikos tautų nacionalinio ir socialinio išsivadavimo sukilimas prieš Rusijos imperijos valdžią XIX amžiuje. Laisvės kovos vyko Rusijos imperijos okupuotose Lenkijoje ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje bei jų etnogafinėse dalyse – Baltarusijoje ir Ukrainoje, skelbiama virtualioje enciklopedijoje „Wikipedia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius