Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 14

Vilniečiams – naujos dviračių trasos

Praėjusiais metais Vilniuje paspartintas dviračių takų atnaujinimas šiemet įgauna pagreitį. Sostinės savivaldybė šiemet užsibrėžė tikslą sutvarkyti dvigubai daugiau probleminių vietų, nei tai buvo padaryta pernai. Vilniečius džiugins ir naujos dviračių trasos, kurios atsiras daugelyje miesto mikrorajonų. Jos sujungs jau esamus takus, todėl nebereikės galvoti, kaip čia manevruoti tarp automobilių ir pėsčiųjų.
Vingiuojant sostinės dviračių takais...
Dviračių takas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sutvarkys 250 probleminių vietų

„Pavasarį į gatves sugrįžta vilniečių pamėgtas transportas – miesto dviračiai. Šį sezoną

pasitinkame sutvarkę 120 probleminių vietų takuose, atnaujinę 6 km takų dangą, įrengę draugiškas dviračiams Islandijos ir Universiteto gatves, praplėtę dviračių taką Gedimino prospekte bei suplanavę naujų dviračių takų plėtrą visame mieste“, - yra sakęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Antonas Nikitinas, savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ projektų vadovas, besirūpinantis dviračio infrastruktūros plėtra, sako, kad šiemet planuojam sutvarkyti dvigubai daugiau probleminių vietų nei pernai – apie 250.

„Šiemet numatome sutvarkyti dvigubai daugiau probleminių vietų (apie 250), o svarbiausia – iš esmės atnaujinti dviračių takus dažnai vilniečių važiuojamuose maršrutuose: palei Laisvės prospektą, Saulėtekio alėjoje, taip pat nauju taku palei Neries krantinę Žvėryno tiltą sujungti su Vingio parku, o Šilo tiltą – su taku netoli Antakalnio žiedo. Planuojama įrengti dviračių takus ir palei Gariūnų-Oslo gatvę – ties Vakarinio aplinkkelio pradžia“, – nurodė specialistas.

Pasak jo, šių takų pasirinkimą lėmė tai, jog dalis jų - yra jau pamėgti ir dažnai naudojami vilniečių, bet nėra labai patogūs – pavyzdžiui, Laisvės prospektas, kiti - logiškos trūkstamos jungtys esamoje infrastruktūroje. Šalia visų šių takų numatomas ir pėsčiųjų infrastruktūros tvarkymas.

Tikslas – dviračių takai šalia gyvenamųjų namų

Bendrovės vizualizacija/Daugiabučių gyvenvietė „Linkmenų ežerai“
Bendrovės vizualizacija/Daugiabučių gyvenvietė „Linkmenų ežerai“

Pasak miesto mero R.Šimašiaus, dviračių takų plėtra Vilniuje planuojama taip, kad jie nebūtų nutolę daugiau kaip vieną kilometrą nuo vilniečių gyvenamosios zonos.

Tam, kad strategija virstu kūnu, jau šiemet numatyta numatyta naujų takų tiesimas ir esamos infrastruktūros plėtra. Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ projektų vadovas A. Nikitinas sako, kad naujos dviračių trasos sujungs jau esamus dviračių takus į vieną tinklą.

„Šiemet bus baigtas projektuoti daugiau kaip 5 km kokybiškas dviračių takas palei T. Narbuto gatvę, sujungsiantis Pilaitę su Konstitucijos prospektu, taip pat projektuojama Ukmergės gatvėje esančio tako rekonstrukcija bei keliasdešimt kilometrų skirtingų trūkstamų dviračių infrastruktūros atkarpų: Verkiuose, Žvėryne, Balsiuose, Lazdynuose ties Oslo gatve, Trakų kryptimi. ES lėšų parama bus panaudota takų įrengimui Naujamiestyje, Šnipiškėse, Žirmūnuose – šie projektai bus pradėti įgyvendinti kitąmet“, – sako A.Nikitinas.

Vienas iš tokių takų, kuris sujungs esamą dviračių infrastruktūrą, atsiras Linkmenų gatvėje. Lygiagrečiai su Linkmenų gatve Konstitucijos prospekto link einantis dviračių maršrutas drieksis iki pat Upės gatvėje esančio dviračio tako ir sujungs Ozo kvartalą su miesto centru.

Šioje teritorijoje daugiabučių namų gyvenvietę „Linkmenų ežerai“ plėtojančios UAB „Realco“ pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas sako, kad dviračio tako atsiradimas yra svarbus privalumas, nes vis daugiau miesto gyventojų renkasi dviratį, o atsiradus takui, jie galės pasiekti darbovietes ir miesto centrą ne tik greitai, bet ir saugiai.

„Džiaugiamės, kad miesto valdžia imasi tokių projektų, Šnipiškių gyventojams suteikdama galimybę miesto centrą, Senamiestį pasiekti greičiau, pigiau, ekologiškiau. Įvertindami augantį gyventojų poreikį dviračiais naudotis kaip lygiaverte susisiekimo priemone keliaujant į darbą bei jų saugojimo būtinybę, atitinkamai atsižvelgsime ir mes toliau plėtodami „Linkmenų ežerai“ gyvenvietę. Prie jau numatytų dviračių saugyklų, planuojame įgyvendinti bendras dviračių laikymo patalpas", - sako M. Chmieliauskas.

Investicijos sieks daugiau nei 3 mln. eurų

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tvarkomos gatvės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tvarkomos gatvės

Dviračių takų atnaujinimą ir naujų tiesimą planuojama pabaigti iki žiemos. Dalis darbų prasidės jau artimiausiu metu, gegužę, o kiti – po viešojo pirkimo procedūrų pabaigos. Planuojama, kad tai bus vasarą.

„Kai kurių projektų kainos bus aiškios tik po viešojo pirkimo procedūrų pabaigos, tačiau planuojama, kad bendros investicijos į dviračių ir dalies pėsčiųjų infrastruktūros gerinimą gali siekti daugiau kaip 3 mln. eurų“, – investiciniais planais dalinosi A.Nikitinas.

Kad vilniečiams būtų lengviau susigaudyti, kur bus kokie takai ir kaip jie bus atnaujinti, savivaldybė paruošė žemėlapį. Jį galima rasti adresu www.vilnius.lt/dviraciai. Žemėlapyje nurodytos probleminės dviračių takų vietos ir nurodyta kada ir kaip jos bus išspręstos, tad jei turite pamėgtų trasų, galite patikrinti, kada jos „atjaunės“ ir kaip.

Be to, šiemet prie kiekvienos mokyklos planuojama įrengti dviračių stovus – šiuo metu jų nėra beveik prie trečdalio sostinės ugdymo įstaigų.

Tai ne visos naujovės, kurios laukia vilniečių šiemet. Nuo balandžio mėn. Vilniaus miesto centre bus vykdomas pilotinis tyrimas, kurio metu bus stebimi dviračių srautai. Dviračių eismas bus stebimas Gedimino pr. – Šventaragio g. – T. Vrublevskio g. sankryžoje. Jo metu bus išbandoma specializuota vaizdo stebėjimo sistema, o projektas truks apie kelis mėnesius. Tikimasi, kad turint tikslesnius duomenis, bus galima ne tik tiksliau prognozuoti eismo dalyvių srautus, bet ir užtikrinti visų jų saugumą.

Iš viso Vilniuje iki 2018 m. planuojama pradėti tiesti apie 50 km dviračių takų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius