Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2013 m. konfiskuoti 45 kilometrai brakonierių tinklų

2013 m. Lietuvoje aplinkosaugininkai konfiskavo per tūkstantį vienetų brakonierių tinklų. Bendras jų ilgis siekia apie 45 kilometrus. Nors skaičius įspūdingas, tačiau jis daugiau nei trečdaliu mažesnis nei 2010–2012 m. Aplinkos ministerijos duomenis, brakonierių šalyje mažėja.
Alytaus raj. brakonierių arsenalas
Alytaus raj. brakonierių arsenalas / Alytaus RAAD nuotr.

Žūklės laimikis tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie 6000 meškeriotojų.

Pernai iš pažeidėjų konfiskuota per 700 vnt. tinklų, kurių bendras ilgis sudarė apie 30 km, paimta per 300 vnt. neteisėtai pastatytų tinklų, kurių bendras ilgis sudaro apie 15 km. Pastarieji tinklai vadinami bešeimininkiais, nes aplinkosaugininkams nepavyko išsiaiškinti jų savininkų.

„Griežta kontrolė ir padidinti įkainiai dėl padarytos žalos gamtai buvo veiksminga priemonė sumažinti brakonierių skaičių. Tinklų konfiskuota ir surasta trečdaliu mažiau nei per kelerius praėjusius metus. Gamtai nuo to tik geriau“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

2010 m. iš pažeidėjų konfiskuota ir bešeimininkių tinklų rasta per 2 020 vnt., 2011 m. – 1 572 vnt., 2012 m. – 1 634.  2013 m. šis skaičius daugiau nei trečdaliu mažesnis – 1 052 vnt.

2010 – 2013 m. iš viso Lietuvoje iš pažeidėjų konfiskuota 4 192 vnt. (apie 167,68 km) tinklinių įrankių, bešeimininkių tinklų rasta – 2 089 vnt. (ilgis – apie 83,56 km). Šių per 4 metus konfiskuotų ir rastų tinklų pakaktų Lietuvos pajūrį apjuosti 2,5 karto.

Garsiausios bylos

2013 m. gegužės 6 d. trys piliečiai keturiais statomais tinklais Gėgės upėje, Pagėgių sav., žuvų neršto metu gaudė žuvis. Neteisėtai sugauti 63 karšiai, 8 lynai, 4 lydekos ir karosas. Iš pažeidėjų buvo paimta guminė pripučiama valtis, keturi tinklai, pažeidėjams skirtos administracinės baudos po 1 000 Lt ir paskaičiuota žala žuvų ištekliams – 17 625 Lt. Pažeidėjai buvo pasekti iki sodybos, kurioje rasta 11 vnt. neteisėtai laikomų tinklų, kurie taip pat paimti. Už neteisėtą tinklų laikymą sodybos savininkui skirta 200 Lt administracinė bauda.

2013 m. lapkričio 14 d. Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai atliko kratą Miroslavo sen., Kaukų kaime esančioje sodyboje. Kratos metu sodyboje rastas didelis kiekis draudžiamų, ne mėgėjų, žvejybos įrankių: 82 ežerinės gaudyklės, 68 tinklai, 3 žeberklai. 9 ežerinės gaudyklės buvo pažymėtos žymekliais, kuriais žymimi verslinės žūklės įrankiai. Už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą skirta 400 Lt administracinė bauda, o draudžiamos žvejybos priemonės konfiskuotos.

2013 m. balandžio 19 d. Metelių k., Lazdijų r. Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai atliko kratą sodyboje. Buvo rasta 14 vnt. žvejybinių tinklų, kurių bendras ilgis 1 200 m ir 54 ungurinės gaudyklės. Pažeidėjui skirta 300 Lt administracinė bauda.

2013 m. gegužės 13 d. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Zarasų r. policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai, vykdydami ikiteisminio tyrimo kratą Bikėnų kaime (Zarasų r.), ūkiniame pastate aptiko draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių ir apie tai pranešė Utenos RAAD pareigūnams. Iš viso rasta – 32 vnt. statomų žvejybinių tinklų, kurių ilgis siekia 2,5 km, žeberklas ir elektros žvejybos prietaisas. Už neteisėtą draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir skirta 500 Lt administracinė bauda bei konfiskuoti minėti įrankiai. Už neteisėtą elektros žvejybos prietaiso laikymą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, todėl Zarasų PK pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius