Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES šalys narės sutarė dėl Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo

Po intensyvių derybų liepos 15 d. ES žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdyje buvo pasiektas visapusiškas bendrasis požiūris dėl reglamento projekto, kuriuo įsteigiamas Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas – nauja finansinė priemonė 2014–2020 m. laikotarpiui, teigiama pranešime spaudai.
Vigilijus Jukna
Vigilijus Jukna / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai ypatingai svarbus sutarimas visam Europos žuvininkystės sektoriui, kadangi naujas fondas, kuriam skirta 6,396 mlrd. eurų asignavimų, yra daugiametės finansinės programos dalis. Tai bus svarbiausia reformuotos Bendrosios žuvininkystės politikos finansavimo priemonė 2014–2020 metais. Fondo veikla prisidės ir prie ES Integruotos Jūrų Politikos plėtros“, – teigė ministras Vigilijus Jukna, puikiai įvertinęs pozityvius derybų rezultatus.

Sutarimas dėl visapusiško bendrojo požiūrio leis pirmininkaujančiai Lietuvai pradėti derybas su Europos Parlamentu dėl Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo reglamento iškart, kai tik Parlamentas balsuos dėl pasiūlymo plenarinėje sesijoje ir bus pasiruošęs pradėti trišales diskusijas. „Kalbant apie naują Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondą laiko veiksnys yra esminis. Dėsime visas pastangas, kad Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas savo veiklą pradėtų nuo 2014 m. sausio 1 d.“, – tvirtino V. Jukna.

Pagrindinė diskusija šio Tarybos posėdžio metu vyko dėl fondo biudžeto išteklių, lėšų paskirstymo valstybėms narėms kriterijų ir nuostatų dėl mokėjimo termino sustabdymo, kai nesilaikoma Bendrosios žuvininkystės politikos taisyklių. Derinant skirtingas ES valstybių narių pozicijas ir ieškant visiems priimtino kompromiso, bendras sutarimas minėtais atvirais Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo klausimais po intensyvių diskusijų pasiektas pirmadienio vakarą.

Valstybės narės susitarė dėl biudžeto išteklių paskirstymo skirtingoms fondo priemonėms ir dėl lėšų pasiskirstymo valstybėms narėms kriterijų.

Posėdžio metu pristatyti ir kiti aktualūs ES žemės  ūkio sektoriaus klausimai. Vienas jų – Bendrosios žemės  ūkio politikos reforma. „Pasiekus politinį sutarimą dėl BŽŪP reformos paketo, pirmininkaujanti Lietuva sieks baigti darbus, susijusius su BŽŪP paketo patvirtinimu ir įsigaliojimu laiku“, – teigė ministras V. Jukna.

„Ypatingą dėmesį skirsime pasiūlymo, kuriuo nustatomos būtinos pereinamosios nuostatos 2014 metams dėl tam tikrų BŽŪP reformos aspektų, daugiausia susijusių su tiesioginių išmokų sistema bei kaimo plėtra, svarstymui ir priėmimui. Kaip žinia, pasiūlymu siekiama užtikrinti sklandų perėjimą nuo šiuo finansiniu laikotarpiu taikomo BŽŪP reglamentavimo prie reformuotos BŽŪP naujųjų taisyklių. Reglamentas privalo būti priimtas, įsigalioti ir būti taikomas jau nuo 2014 metų, todėl Lietuvos pirmininkavimo metu dėl jo nuostatų turės būti susitarta ne tik Taryboje, bet ir tarpinstituciniu lygmeniu“, – teigė V. Jukna.

Pristatydamas Lietuvos žemės ūkio ir žuvininkystės sektoriaus pirmininkavimo programą, ministras pabrėžė, kad sieks inovatyvios ir aplinką tausojančios žemės ūkio ir žuvininkystės sektorių plėtros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius