Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fugu kąsnelis – žvilgsnis mirčiai į akis

Japoniją neseniai sukrėtė sensacinga žinia – valgydami žuvį fugu, tiksliau iš jos paruoštą sašimi, apsinuodjo septyni žmonės.
Susitikimas su Fugu gali baigtis mirtimi
Susitikimas su Fugu gali baigtis mirtimi / Archyvo nuotr.

Kitos žūklės naujienos ir laimikiai

Laimei gurmanai laiku buvo iš restorano nugabenti į Tsurokos miesto (Jamagatos prefektrūra) ligoninę ir medikams pavyko juos išgelbėti, tačiau dažniausiai tokie atvejai pasibaigia mirtimi.

Išskirtinai japoniškas delikatesas

Japonai neslepia, kad didžiausio vaišingumo ženklu šioje šalyje yra pakvietimas paragauti delikateso – patiekalo iš žuvies fugu, kurios porcija kainuoja per tūkstantį dolerių. Kodėl ši žuvis laikoma tokiu delikatesu ir kuo išsiskiria iš kitų?

 

Archyvo nuotr./Fugu žuvienės kąsnelis gali baigtis mirtimi
Archyvo nuotr./Fugu žuvienės kąsnelis gali baigtis mirtimi

Nors japonų virtuvės populiarumas pasaulyje auga kaip ant mielių, tačiau pasak pačių japonų, vienas tradicinis patiekalas, kurio istorija tokia pat sena kaip ir japonų tradicijos, niekada nebus patiekiamas už Tekančios saulės šalies ribų. Tai – sašimi iš fugu ir sriuba iš fugu, kurių galima paragauti tik Japonijoje.

Fugu – dygliapilvių šeimos žuvis, gyvenanti Pietų Kinijos jūroje bei gretimose akvatorijose. Ši iš pažiūros simpatiška žuvelė pavojaus akivaizdoje išsipučia kaip kamuolys ir atstato dyglius taip, kad joks plėšrūnas negali prie jos prieiti, tačiau paprastai plėšrūnai nerizikuoja pulti fugu, nes ji turi kitą, baisesnį už dyglius ginklą.

Fugu sunkte persunkta nervus paralyžuojančiais nuodais tetradotoksinu, kuris – šimtus kartų stipresnis už kobros nuodus. Mirtiną dozę galima gauti  paprasčiausiai ranka prislietus prie kai kurių fugu kūno dalių. Na, o jei paragavote neteisingai paruošto patiekalo iš fugu, toks bandymas dažniausiai baigiasi fatališkai.
  
Draudimas neatgrasė

Valgoma fugu dalis – plonas žuvienos sluoksnis po oda, iš kurio ruošiamas sašimis ir sriuba. Kadangi rafinuotas fugu skonis vilioja japonus ne pirmą tūkstantmetį, daugelis nepaiso pavojaus. Deja, iškeliavusių Anapilin su kąsneliu fugu burnoje japonų skaičius toks įspūdingas, kad šis žaidimas su mirtimi buvo ilgą laiką pačioje Japonijoje uždraustas. Šį draudmą XVI amžiuje įvedė tuometinis Japonijos valdovas siogunas Tojemotis Hidziosis, susirūpinęs, kad nuo fugu nuodų miršta daugiau piliečių negu žuva feodalų tarpusavio karuose.

Draudimą valgyti fugu patiekalus panaikino XX amžiaus pradžioje pirmasis Japonijos premjeras ministras Ito Hirobumis, kuris paragavo sašimio iš fugu Simonosiokio mieste, garsėjančiame kaip fugu kulinarijos centras. Ši žuvis tiek svarbi minėtam miestui, kad netgi pavaizduota oficialiame Simonosiokio herbe. 

Premjeras buvo sužavėtas, o gal tiesiog neteko galvos dėl nepakartojamų delikatesų iš fugu skonio, kad pasirašė įsaką panaikinantį kelis šimtemečius galiojusį draudimą.

Nepakartojamas skonis

Fugu žuviena primena tirpstantį burnoje žele, kuris dvelkia jūros gaiva, o ant lėkštutės išdėlioti chrizantemos žiedo forma fugu lakšteliai gurmanams kelia neapsakomą estetinį pasigėrėjimą. 

Vis dėlto fugu valgymas – tai žaidimas su mirtimi. Virėjas visada gali suklysti ir vaišės baigsis tragiškai. Japonijoje 1975 metais netgi buvo paskelbtas nacionalinis gedulas, kai ragaudamas fugu nusinuodijo populiariausias visų laiku Kabuki teatro aktorius Micugoro Bando, kuriam esant gyvam buvo suteiktas pats aukščiausias Japonijoje titulas – „Gyvas nacionalinis turtas“.  

Nenuostabu, kad fugu patiekalai tokie brangūs – porcija keturiems asmenims kainuoja per tūkstantį dolerių. Na, o fugu patiekalų kulinaro profesija – pačių rizikingiausių profesijų sąrašo pradžioje. Už klaidą – didelė bausmė. Tad nuo seniausių laikų nesikeičia labai griežtos kulinarų rengimo taisyklės. Pirmiausia būsimasis kulinaras du su puse metų mokosi pagal spalvą nustatyti fugu nuodingumo laipsnį,. Tad labai svarbu mokėti išrinkti labiausiai tinkamą žuvį. Vėliau kulinaras mokosi ruošti sašimį, o tada laiko egzaminą. Per 20 minučių egzaminuojamasis turi iš ką tik sugautos fugu paruošti sašimį. Senovėje galiojo griežta taisyklė: virėjas pirmasis turėdavo paragauti paruoštą patiekalą. Likai gyvas – gauni licenciją, jei patiekalas paruoštas blogai – antro šanso perlaikyti egzaminą nebus. 

Beje, restorano, kuriame fugu apsinuodijo septyni gurmanai, savininkas neturėjo licencijos gaminti patiekalus iš šios žuvies ir darė tai nelegaliai. Dabar jams teks už
tai brangiai sumokėti.  

Neviešinama savybė

Nors Japonijoje neprimta apie tai kalbėti garsiai, tačiau yra dar viena priežastis, kodėl japonus tiesiog magiškai traukia fugu patiekalai. Gurmanams skaniausia šios žuvies dalis – kepenys, kuriose – pati didžiausia nuodų koncentracija. Tačiau brangiausiuose fugu restoranuose dirba virėjai, kurių ratas – uždaras ir kurie nuo senų senovės laikomu paslaptyje būdu sugeba pašalinti iš fugu kepenų didžiąją dalį nuodų. 

Tokiuose restoranuose paruošti fugu patiekalai veikia kaip narkotikas: kai kąsnelis atsiduria burnoje, iš pradžių juntamas liežuvio dilgčiojimas, paskui nutirpsta lūpos, o tada prasideda nirvana. Žmogus nejaučia skausmo ir „sklando debesyse“, praradęs bet kokį realybės jausmą. Šie pojūčiai tokie stiprūs, kad japonai nepaiso pavojaus ir garbina fugu, nors statistika rodo, jog kasmet mažiausiai trisdešimčiai šis malonumas baigiasi liūdnai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius