Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Humanizmas. Lenkijoje uždrausta kankinti karpius

Šiemet pirmą kartą per 800 metų Lenkijoje uždrausta parduoti gyvus karpius, nes plastiko pakete į namus nešama žuvis pasmerkta lėtai ir kankinančiai mirčiai – uždusti. Kad karpiai nesikankintų, kai pinigai už žuvį sumokėti ir prekybinis sandoris laikomas įvykusiu, lenkų žuvų pardavėjai dabar privalo pirkėjo išsirinktą žuvį „užmigdyti” ir tik tada įteikti ją klientui.
Karpis
Karpis. / Vytenio Rubavičiaus nuotr.

Lenkijoje jau kelerius metus buvo diskutuojama dėl ydingos karpių pardavimo tvarkos, sudarančios galimybes žiauriai elgtis su gyvūnais. Beje, tokia tvarka kol kas egzistuoja ir pas mus, nors ir buvo bandyta ją keisti. Šios diskusijos ypač pagyvėdavo ir pasidarydavo pastebima žiniasklaidos tema prieš kiekvienas Kalėdas bei Naujųjų metų sutikimą, nes šios šventės Lenkijoje neįsivaizduojamos be tradicinio karpio kepsnio. Naujos karpių pardavimo tvarkos šalininkai pavyzdžiu pateikdavo įvairiose Europos šalyse galiojančias žūklės taisykles, numatančias, kad meškeriotojai kiekvieną žuvį, kuri pripažįstama laimikiu, t. y. nepaleidžiama atgal į vandenį, privalo nedelsiant „užmigdyti“, kad ji nesikankintų. Šiai procedūrai atlikti gaminami specialūs vėzdukai, kuriais žuvį galima užmušti vienu smūgiu. Vokietijoje meškeriotojas, be tokio įnagio išsiruošęs į žūklę, pažeidžia galiojančias elgesio su gyvūnais taisykles.

Šie argumentai pagaliau buvo išgirsti ir Lenkijoje, kur per kalėdinę savaitę parduodami tūkstančiai tonų karpių. Dabar visiems žuvies pardavėjams ir prekybos centrams privaloma vykdyti vyriausiojo šalies sanitarijos žinybos gydytojo Januszo Zvenzko įsakymą, kuris nurodo, kad  parduodama gyva žuvis, ištraukta iš akvariumo, turi būti užmigdoma. Šiai procedūrai atlikti rekomenduojama naudoti medinius plaktukus, primenančius vėzdukus, parduodamus žūklės įrankių parduotuvėse. Procedūra turi būti atliekama specialioje vietoje, kuri užuolaida atskirta nuo prekybos salės. Vieta karpiams „migdyti“ turi būti įrengta taip, kad procedūros nepamatytų vaikai.Minėtame įsakyme taip pat numatyta, kiek karpių (ir kokio svorio) gali būti laikoma kubiniame akvariumo vandens metre, o vanduo privalo būti aeruojamas, t.y. prisotinamas deguonies, kad žuvys jaustųsi komfortiškai.
  
Nors pirmuosius karpius į Lenkiją iš Italijos vienuoliai atvežė XII a., tačiau jie tik po Antrojo pasaulinio karo Lenkijoje imti auginti masiškai ir tapo populiariausia žuvimi, o iki to laiko šios žuvys būdavo patiekiamos tik turtingųjų stalui.

Visos žūklės naujienos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius