-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lašišoms – didesnė apsauga

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, lašišos ir šlakiai jau būriuojasi Baltijos jūros priekrantėje ir pradeda savo kelionę į nerštavietes upių aukštupiuose. Siekiant apsaugoti neršti plaukiančias žuvis, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas sustiprino žvejybos kontrolę prie į Baltijos jūrą ir Kuršių marias įtekančių upių žiočių.
Lašiša
Lašiša / Photos.com nuotr.

Nuo rugpjūčio 15 d. iki spalio 31 d. žvejams mėgėjams draudžiama žvejoti lašišas ir šlakius mažesniu kaip pusės kilometro spinduliu nuo Šventosios upės žiočių ir tokiu pat spinduliu nuo Klaipėdos uosto molų galų Baltijos jūroje.

„Žvejams verslininkams šiuo laikotarpiu minėtoje akvatorijoje prie Šventosios upės žiočių ir mažesniu kaip 3 km spinduliu nuo Klaipėdos jūrų uosto molų draudžiama žvejyba verslinės žvejybos įrankiais. Žvejybos draudimo laikotarpiu aplinkos apsaugos inspektoriai nuolat stebės šias akvatorijas, naudodami Valstybinės sienos apsaugos tarnybos turimą stebėjimo įrangą,“ – teigė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas.

Pastaraisiais metais, pasak V.Graičiūno, pagausėjus lašišų ir šlakių ištekliams, buvo pastebėta, kad vis daugiau žvejų mėgėjų piktnaudžiauja liberaliomis žūklės taisyklėmis, kurios leido žvejoti ištisus metus, visose upėse. Todėl nuo šių metų sugriežtinta mėgėjų žvejybos tvarka. Sudarytas lašišinių 161 upelio sąrašas, kuriuose margųjų upėtakių ir šlakių neršto metu – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d. draudžiama bet kokia žūklė.

Neryje ir kitose didžiosiose upėse išskirtos lašišų ir šlakių nerštavietės ir šių žuvų susitelkimo vietos. Tose vietose nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d. žvejoti leidžiama tik įsigijus licenciją, o nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d. šiose upių atkarpose draudžiama bet kokia žūklė.

Nuo sausio 1 d. iki rugsėjo 15 d. galima gaudyti lašišas ir šlakius Minijoje, Veivirže, Skirvytėje, Jūroje, Atmatoje, Nemune, Neryje, Dubysoje, Siesartyje ir Pajūrio Šventojoje, įsigijus licenciją šių žuvų žvejybai. Licencija mėnesiui kainuoja 50 Lt, vienai dienai – 10 Lt. Ir mėnesio, ir dienos licencija suteikia teisę sugauti vieną šlakį arba lašišą. Licencijas šių žuvų žvejybai galima įsigyti regionų aplinkos apsaugos departamentuose. Jūroje lašišas ir šlakius galima žvejoti be licencijos – turint leidimą mėgėjų žvejybai. Per dieną Mėgėjiškos žūklės taisyklės leidžia sugauti vieną lašišą arba šlakį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius