Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lydekų apetitas priklauso nuo metų laiko

Dešimt metų – tokį laiko tarpą ichtiologai tyrė lydekų, sugautų vidutinės klimato juostos, kurioje yra ir mūsų kraštas, valgiaraštį. Tyrimo tikslas – nustatyti, ką skirtingu metų laiku dažniausia ryja margašonės plėšrūnės? Tyrėjus taip pat domino, ar dažnai kimba sočios lydekos?
Užkibo lydeka
Užkibo lydeka / Lino Martišausko nuotr.

Žūklės naujienos

Ichtiologai patikrino 436 lydekų skrandžių turinį : 181 lydeka svėrė 0,5-1 kg, 128-1-1,5  kg, 88 -1,5-2,5,  30 - 2,5- 7kg, 9- per  7kg. Daugiausia lydekų buvo sugauta pavasarį, vasarą ir rudenį (332 egz.), žiemą – 104. Stambiausios lydekos pakliuvo ant kabliuko beveik šimtu procentų tik pavasarį ir rudenį.

Nepasitvirtino nuo neatmenamų laikų kartojamas teiginys, kad geriausiai kimba alkanos lydekos, o medžioti jos išsiruošia būtent tada, kai suvirškina ankstesnį grobį. Pasirodė, kad tik 34,9 proc. (162 egz.) sužvejotų lydekų skrandžiai buvo visiškai tušti. Įdomu ir tai, kad dauguma jų (141 egz.) užkibo gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje. Tuo metu lydekos jau būna po neršto ir priverstinio pasninko atgavusios jėgas. Tad labai keista, kas verčia margašones ir toliau laikytis dietos? Rudenį buvo sugauta tik 14, o žiemą – tik 7 „alkanos lydekos“.

Kas aptikta lydekų skrandžiuose? Didelėse upėse, ežeruose, vandens saugyklose sugautų lydekų valgiaraštis skurdžiausias – 98 proc. jo sudaro žuvys, o 2 proc. vėžiai. Tvenkiniuose gyvenančios lydekos maitinasi įvairesniu grobiu: 52 proc. sudaro žuvys, 27 proc. dėlės ir įvairios lervos, 21 proc. – varliagyviai. Gausiausias mažose upėse gyvenančių lydekų valgiaraštis: 73 proc. jame užima dėlės, 17 proc. įvairios lervos, 9 proc. – žuvis, o 1 proc. – augalija.

Pavasarį lydekos medžioja viską iš eilės, o vasarą ir žiemą – daugiausia žuvis. Rudenį lydekų atakų objektu tampa varlės, vėžiai, bet pusę maisto vis tiek sudaro žuvys. Kokias žuvis dažniausiai medžioja lydekos? Lydekos, kurių svoris neviršija 1 kg, ryja dažniausiai 5 -7 cm žuvytes – aukšles, saulažuves, kuojas, gružlius, taip pat labai daug dėlių, sliekų, vabalų ir įvairių lervų. Lydekos, sveriančios iki 1,5 kg, medžioja 8-10 cm žuvytes – dažniausiai kuojas, ešerius, plakius. Margašonės, ūgtelėjusios iki 2,5 kg, stveria šiek tiek didesnį grobį - 10-12 cm žuvytes (ešerius, kuojas, lyniukus, raudes, gružlius, pūgžlius ir lydekų jauniklius). Stambiausios lydekos (per 2,5 kg) daugiausia užkibo alkanos, o kelių skrandžiuose buvo 20-25 cm žuvų liekanos (daugiausia ešerių ir kuojų).

„Salmo“ kompanijos ekspertų teigimu, remiantis minėta informacija, daug lengviau parinkti tinkamus masalus konkrečiam metų laikui spiningo masalus. Kai lydekos pavasarį medžioja viską iš eilės, galima žvejoti įvairiausiais spiningo masalais – sukrėmis, vartiklėmis, guminukais (ne tik žuvyčių, bet ir sliekų, tritonų, dėlių imitacijomis), vasarą patartina žvejoti guminukais ir vobleriais, pirmąją rudens pusę lydekas galima vilioti varlių imitacijomis bei stambiomis blizgėmis, o artėjant ledmečiui geriausias masalas – didelio kalibro vobleriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius