-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masalas, prasibraunantis pro augaliją

Sunku pasakyti, kam pirmąjam atėjo į galvą sujungti į vieną daiktą sukrę ir galvakablį bei sukonstruoti gana keistai iš pirmo žvilgsnio atrodantį spiningo masalą, tačiau, kad ir kokia ekstravagantiška šios „etažerės“išvaizda, kuri pavadinta nelabai aiškiu terminu „spinerbait“, bet plėšriąsias žuvis ji vilioja abipus Atlanto. Kitas dalykas, kad ne visi spiningininkai kol kas deramai įvertino šio masalo privalumus, o jų – nemaža.
 „Spinerbait“ masalai – labai parankus rudens masalas, kai reikia plėšrūnus išvilioti iš augalijos tankmės
„Spinerbait“ masalai – labai parankus rudens masalas, kai reikia plėšrūnus išvilioti iš augalijos tankmės

Kaip šis dažnam mūsų krašto spiningininkui atrodantis keistai masalas veikia?  Amerikiečių spiningavimo ekspertai teigia, kad nėra nieko paprastesnio kaip spininguoti, naudojant „spinerbait“ masalą. Paprasčiausiai reikia žinoti kelis parametrus: gelmė, kurioje plėšriosios žuvys viliojamos tokiais masalais – nuo 1 iki 2,5 m, antra, masalas naudojamas vandens telkiniuose be tėkmės arba ji – labai lėta, plukdyti masalą pradedama iškart jam nugrimzdus į vandenį arba po kelių sekundžių.

Na, o po šios trumpos pažintinės įžangos, tiesiog užmeskite sukrės ir galvakablio hibridą, kaip sąlyginai galima pavadinti šį egzotišką masalą, ir sukite ritės rankenėlę, nes toks masalas dažniausiai plukdomas tolygiu tempu. Kaip kam patinka – lėčiau ar greičiau. Kai užkibs pirmoji žuvis, patys įsitikinsite, kad masalas – veiksmingas. Tiesiog priimkite jį tokį, koks yra, ir tiek. Tačiau iš tikrųjų taip elementaru nėra, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Įdomiausia tai, kad plėšriosios žuvys visada stveria apatinę masalo dalį – galvakablį, apgaubtą elastingų silikoninių čiuptuvėlių sijonėliu. Regis, lydekos ir ešeriai galėtų taip pat sėkmingai čiupti ir virš sijonėlio mirguliuojantį sukrės lapelį ar lapelius, nes dažniausiai jų būna du, bet ne – įsikimba būtent į galvakablį. Klasikinis „spinerbait“ konstruojamas su priekiniu plačiu beržo lapą primenančiu „Colorado“ tipo ir galiniu „long“ tipo lapeliais. Šis variantas, ekspertų nuomone, universaliausias, nes tinka spiningavimui ir sekliose, ir gilokose vietose, tačiau įmanomi įvairiausi variantai, todėl „karjeros“ pradžioje geriau naudoti klasikinį variantą, o ypač sekliose vietose – versiją su vienu „Colorado“ tipo lapeliu.

„Spinerbait“ masalo lapeliai sukdamiesi kelia stiprias vibracijas, kurios ir yra lemiamas veiksnys, išviliojantis iš augalijos lydekas ir ešerius. Na, o tada, kai įvyksta vizualinis kontaktas lemiamu tampa sijonėlio žaismas. Šiam inovatyvaus masalo elemento kokybei keliami ypatingi reikalavimai – sijonėlis turi būti sukomponuotas iš ypatingai elastingo ir pulsuote pulsuojančio vandenyje silikono.

„Spinerbait“ masalai skirti lydekų ir ešerių gaudymui, todėl jų veikimo zona – minėtų plešrūnų pamėgtos vietos, tačiau šie hibridiniai masalai pasižymi viena neįkainuojama savybe – jų konstrukcija tokia, kad šiuos masalus galima ypač sėkmingai naudoti problemiškose akvatorijose, kurios apžėlusios vandens augalija ar užšlemštos kliuviniais.  Šie masalai kaip yla skverbiasi tarp vandens augalų stiebų ir pro kerplėšas.

Tiesa, užšlemštose vietose jokių plukdymo vingrybių demonstruoti nepatartina. Tiesiog plukdykite juos tolygiai, o štai atviresnėse vietose galima paįvairinti jų žaismą: jei spiningo viršūnėlę neskubiai kilnosite į viršų, o paskui taip pat nuleidinėsite žemyn, sukrių ir galvakablio tandemas judės banguota trajektorija. Ekspertų teigimu. tada masalas atrodo labiau viliojantis ešeriams. Kita versija – staigios pauzės: gana greitai plukdant masalą, nustojama sukti ritės rankenėlė ir kelioms sekundėms masalas pakimba nesvarumo būsenoje. Tokia masalo elgsena patinka lydekoms. Žodžiu, eksperimentuokite ir nepamirškite, kad „spinnerbait“ masalai labai parankūs, kai lydekos priekrantėje ima medžioti varles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius