-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masalas, vibruojantis kaip styga

Žūklės spiningu sėkmė labai dažnai priklauso nuo galimybės užmesti masalą į spėjamą lydekos, ešerio ar upėtakio slėptuvę. Bet ir to nepakanka, nes būtina užmesti tokį masalą, kurį galima būtų sėkmingai pasirinktoje vietoje plukdyti, o tam ne visada įmanoma panaudoti tradicinius masalus. Nemune, Neryje, Šventojoje, Minijoje masalą labai dažnai tenka užmesti nuo skardžio ar į mažo skersmens duburį. Tiek tradicinis „minnow“ tipo vobleris, tiek vartiklė, jei žvejo pozicija nuo vandens – per 10-20 metrų, plukdomi vinguriuos pačiame paviršiuje, o upėse tokiose vietose – mažiausiai 2, o dažnai ir 3-4 metrų gelmė. Guminuką čia taip pat neparanku plukdyti, nes masalas atsiduria paviršiuje, nuplaukęs mažą atstumą. Ką tokiais atvejais rekomenduoja žūklės ekspertai?
Vobleris
Vobleris

Visos žūklės naujienos

Plati kakta atstoja liežuvį

Tradiciniai vobleriai su liežuvėliais – horizontalios eigos masalas. Todėl jie neria tiek, kiek leidžia „programa“. Kuo smailesniu kampu į korpusą įklijuotas voblerio liežuvis, tuo masalas giliau neria. Įžangoje minėtoms žūklės sąlygoms tiktų ilgaliežuviai vobleriai, tačiau jie nespėja įsibėgėti – distancija pernelyg trumpa panerti į reikiamą gelmę.

Tiktų tokiai žūklei ir grimztantys, t.y. sunkesni už vandenį vobleriai, bet jie dažnai paneria ligi pat dugno ir kliūva už šiekštų. Tačiau ekspertai sako, jog nereikia išradinėti dviračio, nes yra viena voblerių rūšis, kuri idealiai tinka tokioms žūklės sąlygoms. Tokie vobleriai pagal tarptautinę terminologiją angliškai vadinami „rattlin“ tipo masalais. Šie vobleriai - be liežuvėlių, o jų savybės primena tiek voblerius, tiek guminukus. „Rattlin“ tipo vobleriai - gana sunkūs ir juos lengva užmesti net prieš stiprų vėją, o svarbiausia, kad šiais masalais galima gaudyti beveik tokiais pat būdais kaip ir naudojant vertikalios žūklės masalus ir įrankius.

Svarbiausia masalo ypatybė – plati kakta, kuri atstoja klasikiniams vobleriams būtiną liežuvėlį, kurio dėka tie masalai vinguriuoja tam tikra trajektorija. „Rattlin“ voblerių aerodinamika tokia, kad, masalą plukdant, vanduo atsimušdamas į plačią jo kaktą, sukelia pasipriešinimą, kuris savo ruožtu priverčia voblerį vibruoti. Kadangi „rattlin“ tipo voblerių šonai – platūs, tai jų sukeliami virpesiai – labai stiprūs ir toli girdimi po vandeniu.

Nugrimzta į sleptuvę
 
„Rattlin“ tipo vobleriai konstruojami įvairiose šalyse, tad jų įvairovė didelė. Kodėl šis masalas ypač tinka minėtoms žūklės sąlygoms? Dėl savo unikalių savybių. Žvejoti upėje ypač parankūs 7-20 g „rattlin“ tipo vobleriai. Masalų kataloguose prie jų atvaizdų  parašytas terminas „sinking“ (skęstantis – angl.), kuris reiškia, kad masalas greitai grimzta. Panašiai kaip švino gramzdas. Voblerio viduje (korpusas nulietas iš plastiko) yra keli metaliniai šratai, kurie gerokai padidina voblerio skendimo greitį. Šratai, vobleriui vibruojant po vandeniu, ima veikti, kaip barškutis. Tai taipogi padidina šansus, kad plėšrūnas net ir per didelį atstumą pajus masalą ir susidomės juo. Tačiau mūsų atveju svarbiausias yra masalo skendimo greitis. Užmestas prieš srovę šiek tiek virš duburio „rattlin“ tipo vobleris greitai nugrimzta palei dugną ir spininginingas gali pradėti jį plukdyti. Net ir labai agresyviai vibruojantis vobleris nekyla į paviršių, kol tarp spiningo viršūnėlės žiedelio ir masalo pozicijos – bent kelių laipsnių kampas. Tik tada, kai valas kyla iš vandens stačiu kampu, masalas pradeda pamažu kilti į paviršių. Turbūt nereikia aiškinti, kad „rattlin“ tipo masalas palei duburio dugną nuvinguriuoja maksimaliai įmanomą atstumą ir, jei gelmėje tūno plėšrūnas, būtinai pakliūva į jo akiratį. Tik labai sotus ešerys ar lydeka susituri neatakavę „grobio“.

Vibracijų svarba


Tradicinis „rattlin“ tipo voblerio dydis – nuo 6 iki 8 cm. Pasak žūklės ekspertų, šis masalas praktiškai naudojamas kaip klasikinė blizgė, t.y. užmetamas, nugramzdinamas ir plukdomas. Vobleris labai aerodinamiškas ir skrenda kaip kulka, nes jo kūnas – pleišto formos ir plokščias. Voblerio kaktoje prieš išlietą ant nugaros keterą įtaisyta kilpelė valui tvirtinti.
  
Ekspertai „rattlin“ tipo voblerius vadina vibraciniu masalu, nes plukdomas jis vibruoja kaip styga. Plaukimo trajektorija gana tiesi, tad šiuo vobleriu galima žvejoti tarp kerplėšų. Svarbu ir tai, kad bet kokiomis meteorologinėmis sąlygomis jį galima patupdyti į norimą vietą labai tiksliai. Tačiau su šiuo masalu reikia apsiprasti, nes vobleris grimzta labai greitai. Daugelis spiningininkų pražiopso momentą, kai reikia pradėti vilkti masalą, ir jis grybšteli trišakiais dugną. Žūklavietėje, kurios gylis - 2-3 metrai, ritės rankenėlę patartina pradėti sukti praėjus 3-4 sek. nuo momento, kai masalas nukrinta į vandenį, o ten, kur gelmė – didesnė, po 5-6 sek.
   
Dėl savo išskirtinių savybių „rattlin“ tipo vobleriai – labai veiksmingas lydekų ir stambių ešerių ir šapalų viliojimo masalas. Kai plėšrūnui po nosimi plaukia, vibruojantis kaip styga masalas, jo sukelti labai stiprūs virpesiai paskatina žuvį vytis menamą „grobį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius