-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Merkio aukštupyje ir Šventojoje keičiamos žvejybos sąlygos

​Kad šalies vandens telkiniuose būtų išsaugoti kuo geresni vertingų žuvų ištekliai, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pakeitė kai kurias limituotos mėgėjų žvejybos sąlygas
Žvejyba
Žvejyba / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Vienas iš svarbesnių pakeitimų – tai, kad limituota žvejyba nustatyta ir Merkio upėje, kuri yra ichtiologinis draustinis. „Reguliuojami žvejų srautai turėtų padėti išsaugoti lašišines žuvis, kad ir mūsų provaikaičiai jas galėtų pamatyti Lietuvos upėse, o ne tik iš užjūrių atvežtas į parduotuves“, – sako ministras. 

Nuo šiol Merkio aukštupyje – nuo Ožkelaičių tilto iki Lietuvos ir Baltarusijos valstybinės sienos – vienos žvejybos metu bus leidžiama sugauti ne daugiau kaip du marguosius upėtakius ir du kiršlius – mažiau, nei kituose telkiniuose leidžia Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. Šioje upės atkarpoje bus galima žvejoti tik dirbtiniais ir augalinės kilmės masalais. 

Taip pat nustatyta, kad Merkio aukštupyje draudžiama paleisti atgal į upę sugautas lydekas ir vaivorykštinius upėtakius – nesvarbu, kokio dydžio šios žuvys, nors ir labai mažos, kurias pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandens taisyklių reikalavimus kituose vandens telkiniuose reikėtų paleisti. Mat lašišinėse upėse lydekos ir juo labiau nevietinės žuvys – vaivorykštiniai upėtakiai – yra nepageidautinos, kadangi sudaro konkurenciją dėl maisto ir buveinių margiesiems upėtakiams ir kiršliams. 

Lašišinių žuvų ištekliams išsaugoti minėtoje Merkio atkarpoje bus ribojamas žvejų skaičius – vienai dienai bus išduodama ne daugiau 40 meškeriotojo kortelių, t. y. vienam žvejui teks ne mažiau kaip 1 km upės. Meškeriotojo kortelė vienai dienai kainuoja 10 litų. Ją galima įsigyti patogiai, greitai ir bet kuriuo laiku – tereikia prisijungti prie Aplinkosaugos leidimų informacinės sistemos (ALIS) http://alis.am.lt ir pasinaudoti elektronine bankininkyste. 

Keičiant limituotos mėgėjų žvejybos sąlygas taip pat nustatyta, kad, atsižvelgus į gerą lašišų ir šlakių išteklių būklę Šventojoje, papildomai leidžiama įsigijusiems žvejo mėgėjo kortelę šioje upėje gaudyti grįžtančias po neršto į jūrą lašišas ir šlakius. Iki šiol šias žuvis nuo sausio 1 d. iki rugsėjo 15 d. buvo galima žvejoti tik Šventosios intake Siesartyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius