Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neries pakrantėje tikrinti žvejai: nerasta nė vieno be leidimų

Antradienio vakarą abiem Neries pakrantėmis nuo Baltojo tilto iki Vilnios žiočių ketino keliauti aplinkosaugininkai kartu su aplinkos viceministru Linu Jonausku. Tačiau, iš anksto paskelbę apie būsimąjį reidą, jie turėjo nusivilti, nes žvejų net nesimatė, tad ir tikrinti nelabai buvo ką. Keli žvejoję vyrai turėjo visus reikalingus leidimus.
Aplinkosaugininkai ir aplinkos viceministras Linas Jonauskas gaudė žvejus-pažeidėjus.
Žvejai Neries pakrantėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žūklės naujienos tinkle „Facebook“. Junkitės ir jūs!

Po du inspektorius kiekvienoje Neries pakrantėje ir dar aplinkos viceministras. Tokios pajėgomis antradienio vakarą ketinta gaudyti žvejus-pažeidėjus. Tikrinti ruoštasi, ar žvejai turi žvejybos leidimus, ar yra įsigiję licencijas lašišoms gaudyti, ar nenaudoja neleistinų žvejybos priemonių, ar neturi sugavę mažesnių nei leidžiama žuvų.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vyresniojo valstybinio aplinkos apsaugos inspektoriaus Jono Bacevičiaus teigimu, pastaruoju metu Vilniaus mieste sugauti žvejų-pažeidėjų praktiškai netenka – visi turi leidimus. Esą tokie tvarkingi jie tapo dėl itin dažnai rengiamų aplinkosaugininkų reidų.

„Vilniaus mieste žvejai yra atsakingi, sąmoningi, labai dažnai net būna tokių situacijų, kad po patikrinimo patys klausia, kaip teisingai elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Pats nedarau reidų už miesto, bet pagal kolegų pasakojimus ten yra kiek kitokia situacija. Bet jau šią savaitę plauksime už miesto. Vilniaus mieste be to garsiosios 72 tūkst. Lt žalos atlyginimo ir baudos, daugiau tokių atvejų nebuvo. Šįryt irgi tikrinome, devynis žvejus patikrinome, visi turėjo tvarkingus dokumentus, jų žvejybos įrankiai atitiko taisyklėse keliamus reikalavimus, pretenzijų jiems neturėjome“, – teigė J.Bacevičius.

Tokia rekordinio dydžio bauda buvo skirta šiemet vos prasidėjus akcijai „Lašiša 2013“ rugsėjo 2 dieną. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius sostinėje ties Užupiu ankstų rytą sulaikė Vilnioje brakonieriavusį vilnietį. Pažeidėjas meškere natūralios kilmės masalais gaudė lašišinių žuvų jauniklius. Jį sulaikant aptikti net 35 sugauti jaunikliai.

Vilniaus RAAD'o nuotr./Brakonieriaus pagautos žuvys Vilnios upėje
Vilniaus RAAD'o nuotr./Brakonieriaus pagautos žuvys Vilnios upėje

Nustatyta, kad tarp neteisėtai sugautų 35 žuvų – 33 šlakiai ir 2 margieji upėtakiai. Pagal naujuosius žuvų ištekliams padarytos žalos atlyginimo įkainius už šias neteisėtai sugautas vertingas žuvis brakonieriui bus pateiktas 72 853 Lt ieškinys. 

Anot aplinkos viceministro L.Jonausko, į reidą gaudyti brakonieriaujančių žvejų atėjusio tiesiai iš darbo vietos ministerijoje, baudų dydžiai už pažeidimus žvejams yra įvairūs. „Bauda gali siekti nuo įspėjimo iki 200 Lt. Jeigu žvejojama ne su mėgėjiškais įrankiais – ne su meškerėmis, o su tinklais, žeberklais, baudos didėja nuo 400 Lt iki 1000 Lt su įrankių konfiskavimu. Taip pat yra ir žala, padaryta gamtai. Už kiekvieną lašišinę žuvį yra numatyta po 2 tūkst. Lt“, – baudų dydžius vardijo viceministras.

Pakrantėje sutikti žvejai ne tik turėjo visus reikalingus dokumentus, bet ir piktinosi, kad vis tiek šiuo metu Neryje jie nieko nepagauna. Esą lašišos atsiras po spalio 15-osios, kai jau legaliai žvejoti nebebus galima. Tačiau aplinkos viceministras jiems prieštaravo – esą Neryje lašišų tikrai yra, nes pirmadienį Nerimi plaukdami aplinkos apsaugos pareigūnai užfiksavo, kai buvo pagautos dvi lašišos po 15 ir 8 kg.

„Lašišų migracija yra prasidėjusi ir jos jau pasiekė Vilnių“, – tvirtino L.Jonauskas.

Rugsėjo 2 dieną prasidėjo akcija „Lašiša-2013“, kurios tikslas – užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą. Akcija tęsis iki lapkričio 20 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius