Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plekšnių kibimas prasideda žiemos prieangyje (3)

Pliažai, kur meškeriojamos plekšnės, sausu oru niekuo nesiskiria nuo dykumos - aplink plyti smėlis, į kurį nukritusį smulkų daiktą, rasti labai sunku, tačiau tai ne pati didžiausia blogybė, daug blogiau, kad smėlio kruopelės gali prasiskverbti į ritės mechanizmą, teleskopinių meškerykočių sandūras ir pridaryti daug bėdos, tad meškeriotojas tokioje aplinkoje turi sugebėti tokių nesklandumų išvengti.
Meškerioti pajūryje be patikimo trikojo, kuriame įtvirtinamos dugninės, pratiškai neįmanoma, net teks iš rankų neišleisti įrankių
Meškerioti pajūryje be patikimo trikojo, kuriame įtvirtinamos dugninės, pratiškai neįmanoma, net teks iš rankų neišleisti įrankių

Prireiks brezento lopo

Kai ateinate į reikiamą vietą, nedėkite savo nešulių ant smėlio, o pirmiausiai paklokite ant smėlio atsineštą brezento lopą ir futliarus bei krepšius sustatykite ant jo. Kitas svarbus žingsnis – trikojo montažas. Jei manote, kad, kaip ir atvejyje su „feeder“ tipo dugninėmis,  pavyks išsiversti su teleskopiniais laikikliais, naudojamais paguldyti dugnines, meškeriojant upėje ar ežere, o tiksliau jais paremti dugnines, kad stovėtų vertikalioje padėtyje, galite gerokai nusivilti. Retai būna, kad pajūryje nepūstų brizas, kuris dažniausiai būna dar ir stiprokas, todėl liaunu  teleskopiniu laikikliu  paramstytą meškerykotį, jis netruks nuversti. Nė apsižvalgyti nespėsite, brangios ritės vizitas pas meistrą garantuotas. Todėl reikia turėti specialius meškerykočių laikiklius.

Trikojo privalumai

Daug meškeriotojų naudoja vienakojus, giliai įsmeigiamus į smėlį, pajėgiančius atsispirti net stipriems vėjo gūsiams. Dažniausiai tokie laikikliai susideda iš lizdo meškerykočio drūtgaliui atremti ir dvišalio laikiklio meškerykočio strypui įtvirtinti, pritaisytų prie metalinio strypo ar kampainio, kurio galas nusmailintas. Vieno tokio „vienakojo“ ilgis – maždaug pusantro metro, todėl jis telpa ne į kiekvieną futliarą. Kur kas kompaktiškesnis, o ir praktiškesnis –  specialus trikojis „Pod Surf“, talpinantis ne mažiau kaip tris stambaus kalibro meškerykočius.

Kuo jis ypatingas? Pirma, kompaktiškumu: transportavimo ilgis – vos 1,20 m, nors išskleisto trikojo „ūgis“ – 2 m. Kad kompaktiškumas – didelis privalumas, manau, komentuoti nereikia, o štai didelio „ūgio“ privalumu įsitikinsite iškart, kai tik pūstelės pirmas stiprėlesnis vėjo gūsis. Šiame trikojyje aukštaūgiai meškerykočiai jaučiasi kaip lopšyje. Priekines trikojo kojas galima praskėsti tiek, kiek reikalinga ir tą padėtį užfiksuoti. Trikojo aukštį taip pat galima reguliuoti. Geriausia meškerykočių pozicija – beveik vertikali, nes kuo statesniu kampu į vandenį sminga valai, tuo mažiau juos užgauna tolydžio į krantą plūstančios bangos. Tada masalai guli toje vietoje, kur užmesti, o kibimas matomas aiškiai.

Erdvus futliaras – praktiškesnis

Kai pučia stiprus vėjas, tokį trikojį galima „inkaru“, susidedančio iš smaigo su sriegiu ir grandinėlės arba plono lyno prisegto prie trikojo kojas jungiančio antgalio prirakinti prie grunto. Tada jo iš kojų neišvers net vėtra. Trikojis, kaip  minėta, talpina tris stambaus kalibro dugnines. Geriausia rinktis tokį trikojį, kurio lizdų, į kuriuos atremiami meškerykočių drūtgaliai, ir laikiklių, į kuriuos atremiami meškerykočiai, pasvirimo kampas būtų lengvai reguliuojamas ir užfiksuojamas specialios konstrukcijos veržikliais.

Geriausia rinktis tokį trikojį, kuris supakuotas erdviame futliare, nes tokiame futliare dažniausiai lieka vietos ir meškerykočiams. Be to, trikojis turi būti pagamintas iš korozijai atsparių medžiagų ir absoliučiai nebijoti sūraus vandens. Tad tik tada, kai trikojis sumontuotas ir pastatytas reikiamoje vietoje, patartina imtis dugninių tvarkymo. Kiekvieną surinktą meškerykotį su pritvirtinta rite, reikia iškart statyti į trikojį, kur įrankis nepasiekiamas smėliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius