Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkamės ritę: kai pirštai limpa prie rankenėlės

Kaip meškeriotojas renkasi žvejybos ritę? Iš pradžių tikrina, kaip sukasi mechanizmas, ar nesigirdi pernelyg triukšmingas guolių ūžesys, pasižiūri, kiek metrų valo telpa ritės būgnelyje, o į rankenėlę paprastai kreipia mažiausiai dėmesio, nors ši ritės detalė – labai svarbi.
Tinkamiausia ritės rankenėlė - iš elastingo plastiko, kuris neslįsta tarp pirštų.
Tinkamiausia ritės rankenėlė - iš elastingo plastiko, kuris neslįsta tarp pirštų. / Kosto Povilonio nuotr.

Visi Žūklės straipsniai

Žvejybos ritė – sudėtingas prietaisas, kuriame įmontuoti mechanizmai užtikrina reikiamas funkcijas: ritė turi vynioti valą, lygiai kloti jį ant valo būgnelio, o kai užkimba žuvis turi patikimai veikti valo nuslydimo mechanizmas (žargoniškai – stabdys), kad stambus laimikis nenutrauktų palyginti plono valo. 

Jei ritė šias funkcija atlieka, kitas požymis, pagal kurį ritė derinama, prie meškerykočio, yra jos svoris. Vienu atveju reikalinga lengva ritelė, kitu - vidutinio svorio, tačiau abiem atvejais ritė turi sverti tiek, kad kartu su meškerykočio rankena atsvertų ilgąją meškerykočio dalį. Tokia meškerė ar spiningas - tinkamai išbalansuoti, o tai reiškia, kad įrankiu bus patogu užmesti masalą ir komfortiškai žvejoti. 

Nors įrankio dalių balansas svarbiausias įrankio požymis, tačiau yra dar vienas labai svarbus dalykas, kuris gali apkartinti žūklę, o kartais net ir atsisakyti žvejybos ritės. Apmaudu, kai naujas įrankis padedamas dulkėti į lentyną, o priežastis gali būti banali - nepatogi rankenėlė. Jos konstrukcija, o ypač antgalio forma turi būti tokia, kad meškeriotojas suktų rankenėlę jos rankenėlę, nesusimąstydamas apie konstrukciją, ir po kelių valandų žūklės nejaustų diskomforto. Tačiau ritės rankenėlė turi būti ne tik patogi, bet ir neslidi. Tiksliau – lipti prie pirštų. Kai lynoja ar sušlampa rankos, iš kieto plastiko nulietos rankenėlės pasidaro slidžios. Tai ypač svarbu, kai tenka traukti laimikį. Ypač stambesnį. Nuslys pirštai, įsitempęs valas atsipalaiduos – matysi laimikį kaip savo ausis.

Amerikiečių kompanija „Reel Grip“ sukonstravo specialius elastingus antgalius, kurie užmaunami ant ritės rankanėlės. Jie pagaminti iš tokios medžiagos, turi tiesiog prilimpa prie pirštų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius