Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šliaužiantis masalas – gigantiškų otų viliojimui

Kiekvieno meškeriotojo, vykstančio gaudyti žuvų į Norvegijos vandenis, planuose slaptoje grafoje įrašytas svajonių laimikis – gigantiškas šiaurės platumų otas. Tad nenuostabu, kad sugundyti gigantą pasiruošiami specialūs masalai ir ypač tvirti įrankiai.
 Otų gaudymo montažo šerdis -  ovalo formos gramzdas, užtikrinantis, kad plukdomas masalas neatsiplėšia nuo dugno
Otų gaudymo montažo šerdis - ovalo formos gramzdas, užtikrinantis, kad plukdomas masalas neatsiplėšia nuo dugno

Šiandien tiek iš vietinių gidų, kurie meškeriotojus konsultuoja Norvegijoje, tiek iš keletą kartų šiaurės platumas vizitavusių mūsų kraštiečių galite išgirsti įvairių versijų, kokie masalai šių žuvų viliojimui geriausi ir kurie montažai jų plukdymui tinkamiausi? Daugiau ar mažiau sutaptų du dalykai – masalą reikia plukdyti palei dugną ir gana lėtai. Kaip šiuos du dalykus suderinti?

Jei laivo dreifas lėtas, o bangavimas neviršija 1,5 balo, nugramzdinti masalą ir išlaikyti priedugnėje nesunkiai gali vidutiniškai įgudęs meškeriotojas, tačiau, jei minėti parametrai keičiasi į didesnę pusę, prasideda keblumai, o tikimybė suvilioti otą sumažėja kelis kartus. Žinoma, pasitaiko, kad gigantai atsiplėšia nuo dugno ir medžioja aktyviau, tačiau tokios „auksinės“ dienos retos, todėl teisingiausia rasti versiją, kuri leistų masalą vilkti praktiškai dugnu tose vietose, kur medžioja otai.

Klasikinis pilkeris šiandien otų gaudymui šiaurės platumose retai rekomenduojamas, nes yra efektyvesnių būdų. Tuo labiau, kad dabar atsirado įvairių guminukų, kurie puikiai imituoja otų grobį, tačiau ir nuo klasikinės versijos – viliojimo negyva žuvele nedera atsisakyti, nes dažnai gigantams ji būna patrauklesnė už dirbtinį masalą. Guminuką galima plukdyti naudojant 300-500 g galvakablį su 9/0-12/0 vienšakiu, tačiau šis variantas vis tik – gana šoklus, nuo menko meškerykočio kilstelėjimo šauna nuo dugno į viršų. Otai tokių piruetų nemėgsta.

Antra, otai ilgai „ragauja“ masalą, kol aplamdo „grobiui“ šonus ir pradeda ryti. Tad nepageidautinas šuoliukas, kai didelesnė banga kilstels katerį, o kartu su juo ir meškerykotį, gali paprasčiausiai išplėšti gigantui masalą iš žiomenų. Tiems, kas rengiasi išbandyti laimę, viliodami otą šiaurės platumose, „Zebco“ kompanijos ekspertai sukūrė specialų montažą „FIN-NOR Halibut Lead Rig“.

Iš ko jis susideda? Montažo šerdis – specialios formos 300 g masės gramzdas Gramzdas – pusiau nupjauto ovalo formos, todėl neužsikabindamas šliuožia dugnu net ten, kur daug plyšių. Gramzdas ant valo (1,20 mm skersmens) fiksuojamas dviem švytinčiais elastingais karoliukais. Juos galima stumdyti valu, tad žemiau valo esančio pavadėlio ( taip pat 1,20 mm skersmens) ilgį galima reguliuoti.

Pavadėlio gale – stambus 4/0 numerio trišakis, o ant jo užvertas laisvai slankiojantis tvirtas 9/0 numerio vienšakis. Tai leidžia tvirtinti bet kokio dydžio masalą – tiek dirbtinę, tiek natūralią žuvelę. Kai bangavimas ir dreifas didesnis, pavadėlis ilginamas, todėl, jei gramzdas ir šoktels į viršų, masalas nuo dugno neatsiplėš.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius