-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialus kabliukas guminukui

Galvakablis – švininis arba volframinis svarelis, į kurį įlietas kabliukas, atsirado meškeriotojų arsenale, kai paskutiniame praėjusio amžaus dešimtmetyje neįtikėtinai išpopuliarėjo minkštieji spiningo masalai – guminukai. Per praėjusį dešimtmetį vyko sparti guminukų raida, kito jų konstrukcija ir išvaizda. Klasikinis galvakablis jau nebepatenkina meškeriotojų, nes jis nevisada derinasi su inovatyvių guminukų konstrukcija, o, antra, išsivystė nauji meškeriojimo minkštaisiais spiningo masalais metodai.
Specialių kabliukų meškerioti minkštaisiais spiningo masalais – guminukais kotelis specalios formos
Specialių kabliukų meškerioti minkštaisiais spiningo masalais – guminukais kotelis specalios formos
Guminukas
Lanksti jungtis nevaržo masalo judesių, todėl atsiskleidžia puikus guminuko žaismas

Netobula konstrukcija

Pasak žūklės ekspertų, tradicinio galvakablio konstrukcija – netobula. Galvakablis susideda iš dviejų dalių – švininio svarelio ir kabliuko, kuris įliejamas į svarelį. Teigiama, kad užvertas ant galvakablio kabliuko masalas tampa nepakankamai judrus, nes jis pasmeigiamas ant kabliuko kaip ant iešmo. Todėl meškeriotojams tenka naudoti kiek įmanoma trumpesnius kabliukus arba griebtis kitokių gudrybių. 
 
Žinoma, tai nereiškia, kad klasikinės konstrukcijos galvakablis visiškai nurašytas. Jis ir toliau ištikimai tarnauja ir su kai kuriomis guminukų rūšimis, pvz., garsiąja „kanopa“ derinamas idealiai, tačiau klasikinį rutulio, kulkos arba klumpės formos galvakablį neįmontuosi į masalo vidų, o svarbiausia, kad tarp jo ir guminuko nepaslanki jungtis. Naujos kartos guminukai, kurie neturi plačios uodegos mentės, išjudinančios plukdomo masalo uodegėlę ir korpusą ir suteikiančios jam žaismą, su klasikiniais galvakabliais visiškai nesiderina, todėl ieškoma naujų masalų montažo formų. 

Vaisinga alternatyva
Tradicinio galvakablio alternatyva – specialios konstrukcijos kabliukas. Šio kabliuko forma gali būti įvairi, tačiau jo kotelio galas su kilpute valui arba jungčiai tvirtinti privalo būti išlenktas taip, kad įgautų laiptų pakopos formą. Guminukas užvertas ant tokio kabliuko nepraranda elastingumo, o svarbiausia, kad kabliuką galima žiedeliu ar segtuku pritvirtinti prie svarelio, kuriame įlietas ne kabliukas, o dvi stangrios vielos auselės. Prie vienos tvirtinamas, kaip jau minėta masalas, o prie antros – valas.
 
Tokia lanksti jungtis ne tik padidina masalo judesių amplitudę, bet ir suteikia jam galimybę vinguriuoti, vartytis nuo šono ant šono, vibruoti. Kitaip tariant, atlikti tokius judesius, kuriuos jam suprogramavo konstruktorius. Lanksti jungtis, leidžianti masalui laisvai judėti, taip pat užtikrina savai svarbų dalyką - tai reiškia, kad plukdomas masalas vandenyje skleidžia stipresnius virpesius. Guminukas su paslankiu svareliu grakščiau sklendžia vandenyje, jo grimzdimo trajektorija daug ilgesnė nei masalų, užvertų ant tradicinių galvakablių.
 
Būtinas aštrus geluonis
Minkštųjų spiningo masalų montažas su slankia jungtimi tarp svarelio ir guminuko turi ne tik didelių privalumų, bet ir trūkumų. Jei pernelyg energingai plukdysite masalą, jis judės chaotiškai ir taps nepatrauklus plėšriosioms žuvims dėl nenatūralaus žaismo. Antra, masalų montažus reikia derinti žymiai kruopščiau ir parinkti svarelius, kurių masė leidžia atsiskleisti guminuko žaismui. Jei svarelis bus pernelyg sunkus, jis vilks paskui save masalą tokiu greičiu, kad tas primins ne masalinę žuvelę, o šlapią skudurą.  
 
Tai ne viskas – specialūs kabliukai, kurie naudojami verti masalus, jungiamus su svareliu lanksčia jungtimi, privalo būti labai aštrūs, nes tokiu montažu žvejojant sunkiau pakirsti kimbančią žuvį. Toks kabliukas gaminamas iš ypatingai geros kokybės anglinio plieno. Specialistų teigimu, geriausios kokybės kabliukus, pavadintus keistu vardu – ofsetiniais, kaldina japonų meistrai. Ypač puikią reputaciją pelnė iš specialių plieno rūšių pagaminti „Kamasan“ ir „Cobra“ kabliukai, nes jų geluonys paskutinėje kabliuko gamybos stadijoje galandami cheminiu būdu ir tampa labai aštrūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius