Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spiningavimas rudenį. „Pliauskų plukdymo ypatumai“

Valtis vis lėčiau ir lėčiau sliuogia žalsvu įlankos paviršiumi, kol visiškai sustoja ir ima tingiai sūpuotis kaip kiaušinio lukštas viduryje dubens. Pakylu nuo suolo, kad galėčiau geriau įžiūrėti kelių metrų gelmėje plytintį dugną, apžėlusį „trumpaplauke“ augmenija ir imu iš laikiklio trumpakotį stangrų kaip plieninis strypas „Rozemeijer 1,95 m“ spiningą su „multu“-neinercine rite. Prie valo prisegtas masyvus beliežuvis vobleris, sveriantis 90 g. Švysteliu jį link tirštos vandenžolių juostos, besidriekiančios visu įlankos perimetru , ir, kai masalas nugrimzta maždaug pusmetrį, prasideda antrasis šio monospektaklio veiksmas.
Ekspertų nuomone, veiksmingiausi tokie „džerkai“ kaip „Buster Jerk“, kuriuose įmontuotos triukšmo kapsulės
Ekspertų nuomone, veiksmingiausi tokie „džerkai“ kaip „Buster Jerk“, kuriuose įmontuotos triukšmo kapsulės

Žūklės draugai renkasi čia.

Svarbiausias koziris – išvaizda

Kol kas dar net ir pro poliarizuotus stiklus negaliu įžiūrėti, kaip lengvai trūkteltas sklendžia maždaug viduriu tarp vandens paviršiaus ir dugno išmargintas lyg komančius karo take  ir masyvus kaip pliauska „Buster Jerk“, nes masalas dar labai toli nuo valties. Tačiau praeis pora minučių ir vangiai slystantis vingiuota trajektorija „džerkas“, kuriam „Strike Pro“ dizaineriai suteikė vienos juokingiausių žuvų „Clownfish“ vardą, pasirodys mano akiratyje, jei, žinoma, iki to laiko jo neatakuos lydeka. Kodėl nekyla jokių abejonių, dėl kimbančios žuvies rūšies? „Džerkus“ ėmiau vertinti būtent todėl, kad jų neatakuoja kitos žuvys išskyrus lydekas. Tai išskirtinis lydekų masalas.

Štai pagaliau šmėstelėjo žalsvoje prietemoje oranžinis masalo siluetas, kurio klasikinę „shad“ tipo geometriją gerokai darko ant šonų matomos juodos linijos ir pilki lopai, ir beveik tą pat akimirką palei jį lyg nebyliame kine prasklendžia toks pat žalsvas kaip ir gelmė šešėlis, vos vieną akimirksnį blysktelėjęs baltu papilve. „Džerką“ atakavo lydeka, tačiau ji pramovė pro šalį, kai masalas paskutinę akimirką pasklendė kiek į šoną. Gaila ir tiek, tačiau dabar nelyla abejonių, kad po pirmosios kregždės pasirodys kita. Trečią  kartą užmetus ištikimąjį „Buster Jerk“ taip ir atsitiko. Galingas smūgis supurtė spiningą kaip šiaudą, tačiau stambūs trišakiai tvirtai įsikibo į lydekos nasrus ir netrukus ji iškilo šalia valties nualsinta ir sutrikusi, kad jos medžioklė taip nelauktai pasibaigė...

„Buster Jerk“ po lengvo trūktelėjimo gana ilgai sklendžia, paskui kurį laiką būna pakibęs, o po kurio laiko ima lėtai grimzti, tad jis ilgai būna lydekos akiratyje. Margašonė turi laiko jį įvertinti, net seilę pavarvinti, todėl labai svarbi yra „džerko“ išvaizda, kuri turi provokuoti lydeką atakai.

Paranki gama

Kiekvieno spiningo masalų gamintojo asortimente dabartiniais laikais aptiksite ne vieną „džerkų“ modelį, tačiau „Strike Pro Buster Jerk“ (15 cm, 75 g) lėtai grimztantis masalas, kurį labai paranku plukdyti 1-3 m gelmėje, patrauklus todėl, kad tai lėtaeigis masalas. Juo lydekos viliojamos tokiu tempu, kokiu grojamas Oginskio polonezas. Išlaikant reikiamas pauzes. Kažkodėl vos ne kas antras paklaustas spiningininkas, kuris yra nors kiek susipažinęs su „džerkų“ tema, mano, kad šie masyvūs masalai, su švelnia simpatija praminti „pliauskomis“, plukdomi greitu tempu, stipriais trūktelėjimais, tačiau tai ne visai tikslu. Galingais mostais ir stipriais trūktelėjimais plukdomi tik tie „džerkai“, kurie yra lengvesni už vandenį.

Kad lydeka susidomėtų tokiu masalu, reikia sukelti triukšmą, paskleisti didelius ratilus ir įvaryti „džerką“ į šiokią tokią gelmę, iš kurios jis tuojau pat iššoka kaip kamštis iš eketės. Tad reikia jį iškart grūsti atgal į gelmę. Kadangi masalai dideli ir sunkūs, tai ir mostai turi būti platūs ir iš peties.
Šiame ypatume pasireiškia aiški takoskyra tarp senosios ir naujosios kartos „džerkų“. Man labiau prie širdies – naujoviškesni, lyg submarinos gelmėje sklandantys „pliauskų“ tipo masalai.

„Buster Jerk“ priskirtinas „glider“ (kitais šaltiniais „slider“) tipo, t.y. naujoviškiems „džerkams“, kurie lėtai grimzta ir puikiai klauso spiningininko rankos. Jų geriausios savybės atsiskleidžia   neskubaus sklendimo fazėje, kai stambus, iš toli matomas masalas pasisuka į agresorių tai vienu šonu, tai kitu, blyksteli žvyneliais ar hologramine danga. Tai savotiška lėto veikimo vartiklė, dar ir pakimbanti pauzės metu vienoje vietoje. Parankiausia gaudyti lydekas jų ganyklose, kur gelmė siekia iki 5 m,  „Buster Jerk“ versija – lėtai grimztanti, tačiau šis „džerkas“ gaminamas ir greitaeigis – versija „Buster Jerk  Shallow Runner“ (1 cm, 66 g), kurį galima gana spėriai gainioti palei pat vandens paviršių, o dar lengvesnė šio masalo versija „Shallow Cruiser“ (15 cm, 57 g) – bulksintis „džerkas“. Tiek viena, tiek antra versija veiksmingi masalai sekliose vietelėse.  Tačiau „Buster Jerk“ įdomus ne tik tuo – kur kas svarbiau, kad jis turi mažesnių gabaritų kloną „Buster Jerk II“ (12cm, 25g), kuriame kaip ir vyresniajame brolyje įmontuota triukšmo kapsulė, tačiau juo galima vilioti lydekas lengvesniu įrankiu, mažesnėse erdvėse. Šioje gamoje yra dar vienas „kompaktas“ – „Strike Pro Baby Buster“ (10 cm, 25 g), kuris skirtas aktyviam spiningavimui 0,2-05 m gelmėje ir skirtas išvilioti lydekas iš augalijos tankmės. Bet ir tai ne viskas – kaip „matrioškoje“, kurią atidarius aptinkama mažesnė lėlė, taip ir „Buster Jerk“ gamoje yra dar viena staigmena – miniatiūrinis „džerkas“ „Strike Pro Tiny Buster“ (6,6cm, 11g). Šiuo masalu galima vilioti ešerius, šlakius, upėtakius.  Na, o gamą vainikuoja 19,6 cm (98g) modelis “Big Bandit”, kuris skirtas vilioti ypač stambius egzmepliorius. Šio „džerko“ taip pat yra gaminamos ir paviršiuje plukdomos modifikacijos.

Už ir prieš

Kai kam atrodo, kad visai nebūtina spininguoti sunkiasvorėmis „pliauskomis“, tarp kurių – nemažai sveriančių dvigubai daugiau nei sunkiausias „Strike Pro“ „džerkų“ modelis, jei yra guminukai, o lydekos bei kitos plėšriosios žuvys minkštus masalus mielai stveria. Tai tegu tie spiningininkai ir toliau gaudo žuvis vadovaudamiesi savo vizija, nes niekam nieko nereikia primesti, tačiau aš nenoriu atimti iš savęs malonumo atrasti kažką naujo, o lydekų viliojimas lėtai plukdomais „džerkais“ visada pateikia aibę staigmenų.

Kita vertus, vienas malonumas stangriu dvimetriniu spiningu su „multu“ svaidyti sunkius masalus, prisimenant senąjį spiningavimo stilių, kai normalus masalas buvo 50 g  tauraginė „Jūratė“. Sutinku, kad šie argumentai „džerkų“ teorijai paremti iš dalies pasemti iš nostalgija dvelkiančio arsenalo, tačiau yra ir daug apčiuopiamesnių, nesusietų su prisiminimais, o su naujausia spiningavimo teorija ir praktika: pvz., vienas jų teigia, kad „džerkais“ suviliojamos tik stambios lydekos, o maži egzemplioriai automatiškai lieka „už borto“.

Šią prielaidą patvirtina mokslas: ichtiologai teigia, kad lydekai optimalus grobio dydis – žuvelė, kurios masė sudaro 10-15 proc. plėšrūnės kūno masės, išeitų, kad „džerkų“ dydis – pats tas grobis stambioms lydekoms, vadinasi, visiškai realu, kad tokius masalus atakuoja solidūs egzemplioriai. Laimikių statistika šią prielaidą patvirtina. Per sezoną „džerkais“ retai suvilioju lydeką mažesnę nei 2 kg, o didžiausiais modeliais pasitaiko sugundyti nors vieną 5-7 kg egzempliorių vienos išvykos metu.

Pasigirsta balsų, kad „džerkai“ tik seklaus vandens masalas, tačiau tai irgi neatitinka teisybės. Net ir tuo atveju, jei pasirinksite ne „glider“ tipo masalą, o energingiau plukdomą paviršinį modelį, drąsiai jį niurkdykite tose vietose, kur gelmė siekia kelis metrus. Spėrus „džerko“ pukšėjimas atkreipia kelių metrų gelmėje grobio tykančių lydekų dėmesį ir jos nepatingi pakilti iki paviršiaus, kad pastvertų „masalinę žuvelę“. Ypač jei modelyje įmontuota „triukšmo kapsulė“ su šrateliais, kurie trinksi vienas į kitą, kai masalas juda.Tad „pliauskų“ veiksmingumu abejoti nėra jokio pagrindo. Kitas dalykas, ar užteks jums sumanumo ir kantrybės išmokti naudoti šiuos unikalius masalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius