Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Titano epocha: kaip rasti priešnuodį prieš aštrius lydekos dantis

Kiek egzistuoja meškeriojimas spiningu, tiek sprendžiama viena amžinai aktuali šio žūklės būdo problema, kaip rasti priešnuodį nuo lydekos dantų? Nepaisant to, kad meškeriojimo valai vis tobulėjo, tačiau valas, atsparus stambios lydekos sukandimui, dar nepagamintas. Tačiau pastaruoju metu ekspertai prabilo, kad ši problema – jau išspręsta ir skelbia titano erą.
Zaltleader - Titano vielutė naudojama gaminti ypač tvirtiems ir ilgai tarnaujantiems pavadėliams
Zaltleader - titano vielutė naudojama gaminti ypač tvirtiems ir ilgai tarnaujantiems pavadėliams

TAPK ŽŪKLĖS RUBRIKOS DRAUGU FACEBOOKE, drąsiai spausk čia.

Amžina diskusija

Vienintelis būdas apsaugoti spiningo valą nuo lydekos žiomenų yra padaryti taip, kad lydeka negalėtų valo apžioti. Na, o tai reiškia, kad tarp valo ir masalo, kurį plėšrūnė atakuoja turi būti įterpta užgaląstiems kaip skustuvas žandikauliams neįveikiamos medžiagos atkarpa. Tokia medžiaga – metalas. Todėl, nepaisant to, kad nuolat diskutuojama apie inovacijas, problema sprendžiama tuo pačiu – paprasčiausiu ir pakankamai primityviu būdu – prie valko tvirtinami plieniniai pavadėliai su sukučių ir segtuku, o pavadėlio gale – masalas.

Vienu metu atrodė, kad metalinio pavadėlio era baigėsi, kai avanscenoje pasirodė nauja medžiaga – kevlaras, bet ir jis neatlaikė konkurencinės kovos su plieniniu pavadėliu. Antrą kartą per pastarąjį dešimtmetį aistros dėl pavadėlio lydekoms meškerioti suliepsnojo, kai amerikiečių kompanija, gaminanti pintą valą „Power Pro“, pristatė pinto valo vedinį „Leader Pro“, kuris pagamintas iš pinto valo ir plieno mikrogijų. Trečias kartas – fluorokarbono debiutas, teikęs labai daug vilčių, nes ši medžiaga vandenyje yra beveik nematoma, mat neatspindi šviesos spindulių.
 Volframiniai pavadėliai – labai ploni ir susilieja su aplinka.

Kiekvienai versijai – specialios sąlygos

Nematomas pavadėlis būtų idealus, jei būtų įmanoma panaudoti plonesnes nei 0,5 mm skersmens fluorkarbono gijas, tačiau patikimiausias šis vienagyslis pavadėlis yra, kai – ne plonesnis nei 0,8 mm. Toks pavadėlis – labai stangrus, todėl panaudoti jį su lengvais masalais

Volframiniai pavadėliai – labai ploni ir susilieja su aplinka
Volframiniai pavadėliai – labai ploni ir susilieja su aplinka

neįmanoma. Užtat toks pavadėlis nepakeičiamas žvejoti sunkiasvoriais „jerk bait“ masalais ir velkiauti dideliais vobleriais. Šis pavyzdys – puiki iliustracija, kad iki šiol sumanyti ir dabar spiningininkų arsenale esantys pavadėliai lydekoms gaudyti atlieka savo funkciją tik tam tikromis sąlygomis ir nėra universalūs. Tradicinis plieninis pavadėlis, suvytas iš 3-4 gijų, būtent todėl ir nepamainomas, kad jis idealiai tinka žvejoti vidutiniais masalais – blizgėmis, pussunkiais vobleriais, stambiomis sukrėmis.

Kitam uždaviniui skirtas naujausias išradimas, pramintas „plieno šilku“. Šis pavadėlis suvytas iš 7 skaidulų, kurios savo ruožtu suvytos kiekviena iš 7 mikrogijų. Šis pavadėlis ne veltui pramintas „plieno šilku“ – jo elastingumas toks, kad vobleriai plukdomi elgiasi taip lyg būtų pritvirtinti prie paprasto vienagyslio valo. Labai didelis privalumas ir tai, kad surflonas (oficialus plieno mikropluošto pavadėlių pavadinimas) atlaiko nemažas apkrovas, atsparus trinčiai, tad  7x7 pavadėliais pavyks ištraukti ne vieną stambią lydeką, kol pasirodys pirmieji „nuovargio“ požymiai.

Dar vienas šiuolaikiniame spiningavime plačiai naudojamas pavadėlis taip pat suvytas iš vienodo skersmens plieno gijų, tačiau pagal formulę 1x7, t.y. iš septynių gijų. Šie „Sevenstrand“ pavadėliai – nenaujas produktas, jų gamyba ištobulinta, todėl šie pavadėliai – gana nebrangūs, bet populiarūs dėl lankstumo. Tai ploniausi iš dabar gaminamų pavadėlių, todėl jie matomi vandenyje ne ką daugiau nei tokio pat skersmens vienagyslis valas. Antra, „Sevenstrand“ pavadėliai visiškai nekeičia net pačių lengviausių masalų žaismo. Trūkumas, kad „Sevenstrand“ – vienkartiniai, nes greitai ima garankščiuotis, o po pirmo rimtos lydekos ištraukimo susisuka į spiralę.

Dalis spiningininkų, o ypač profesionalai vis dar naudoja pavadėlius iš gitaros stygų. Tai vienagysliai pavadėliai, kurių skersmuo – nuo 0,15 iki 0,80 mm (tokio storio – vadinamoji rojalio styga). Stygos – labai tvirtos, po kontakto su lydekos žiomenimis styga dažnai deformuojasi. Ją galima ištiesinti, bet tai prastai atsiliepia masalo žaismui.

Ypatingas statusas

Pastaruoju metu pavadėlių lydekoms gaudyti gamoje atsiranda naujas žaidėjas – pavadėliai pagaminti iš titano vielos. Titanas perpus lengvesnis už plieną, todėl pavadėlius iš šio metalo galima derinti su kelių gramų svorio vobleriais ir būti tikram, kad lengvesnis už vandenį masalas nepraras dalies plūdurumo ir taps lėtai grimztančiu. Tai ne vienintelis titano pavadėlių privalumas –

Patys lanksčiausi pavadėliai suvejami iš 49 gijų
Patys lanksčiausi pavadėliai suvejami iš 49 gijų

jie tvirtesni už plieninius keleriopai, todėl galima naudoti tokiems patiems masalams plukdyti plonesnius pavadėlius. Titano pavadėliai ne tik lengvi ir tvirti, bet ir labai lygūs bei atsparūs trinčiai. Todėl pavadėliai labai patvarūs ir pergyvena ne vieną dešimtį dvikovų su stambiomis lydekomis. Taip pat labai svarbu, kad titanas – metalas, kurio neveikia korozija, nes pavadėliai naudojami ilgai, o išdžiovinti juos ne visada yra laiko. Visi šie privalumai duoda pagrindo kalbėti apie titano epochą pavadėlių lydekoms gaudyti arsenale. Kaip bus, pamatysime per pastaruosius kelerius metus.

ŽŪKLĖS rubrikos straipsnius rasi čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius