-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės arsenalas. Kaip parinkti ritę žieminukei?

Daugelis žvejų, įsigiję naujo stiliaus meškerėlę poledinei žūklei, nežino, kokio svorio ir dydžio ritelę jai parinkti, kad įrankis būtų subalansuotas ir juo būtų patogu žvejoti tiek avižėle, tiek blizgute, nes naujoviškoms poledinės žūklės meškerėlėms reikalingi ne tradiciniai „ratukai“, t.y. senojo stiliaus inercinės ritukės, o tokios pat konstrukcijos, kaip ir naudojamos žūklei spiningu, neinercinės ritės.
Kad įrankis nebūtų pernelyg sunkus, ritė žieminei meškerėlei turi sverti ne daugiau kaip 120 g
Kad įrankis nebūtų pernelyg sunkus, ritė žieminei meškerėlei turi sverti ne daugiau kaip 120 g

Žūklės draugai renkasi čia.

Žieminės meškerėlės su valo žiedeliais ir neinercinėmis ritelėmis daug patogesnės, o svarbiausia – daug patvaresnės, už tradicines žieminukes su įlietomis į rankenėlę plastiko ritėmis. Pastarosios, spaudžiant šaltukui, stringa, apledėja, o blogiausia, kad dėl to gali nutrūkti valas.

Meškerėlės su neinercinėmis ritelėmis daug patogesnės, kai reikia žvejoti dideliame gylyje (10 – 40 m). Tradicinė meškerėlė tokiam reikalui netinka, nes valą traukiant žuvį reikia kloti ant ledo. Pūstelės menkiausias vėjelis, ir valas susipainios.  Tokių bėdų išvengti padeda neinercinė ritė, kuri valą kloja ant būgnelio. Tad aplink gali lakstyti jūsų keturkojis augintinis, o jums neteks baimintis, kad  po jo šuolio ant ledo gulintis tradicinės meškerėlės valas pavirs neišpainiojama „barzda“.

Žieminės meškerėlės su neinercinėmis ritėmis yra 50-80 cm ilgio. Ilgesnės naudojamos karšių, ežerinių stintų, seliavinių ešerių žūklei, trumpesnės tinka blizgiauti. Tiesa, jos mažiau tinka žvejoti naudojant plūdę, tačiau per atlydžius, kai galima pritaikyti stopmazgius, prieinamas ir šis metodas. Ritė naujo stiliaus žieminukei parenkama pagal meškerėlės ilgį. Ilgoms meškerėms reikia šiek tiek sunkesnių ričių, bet, žinoma, ne tokių, kokios naudojamos spininguoti. Žieminių meškerių ritės yra 2-3 kartus mažesnės už vasarą naudojamos plūdinės meškerės ritę ir sveria 90-120 g. Pavyzdžiui, „ultralight“ klasės firmos „Zebco“ ritės „Hypercast Micro“ modelis sveria 195 g.

Labai svarbu, kad žieminės ritės rankenėlė būtų lengvai suimama dviem pirštais. Tokios yra tradicinės, paprasčiausios konstrukcijos rankenėlės. Žieminė meškerėlė balansuojama taip pat, kaip ir vasarą naudojamos meškerės – ritės svoris turi būti toks, kad meškerės strypas atsvertų rankeną. Tai patikrinti galima paprastai: meškerėlė, o tiksliau ta vieta, kur prasideda rankena, padedama ant skersinio ir žiūrima į kurią pusę ji svyra. Rankena turi būti šiek tiek sunkesnė už meškerės strypelį.

Naujo stiliaus žieminukėms taikomas dar vienas standartas, nes ją sunkiau įtvirtinti prie eketės. Vienas dalykas, jei turi specialų laikiklį, ant kurio galima padėti meškerę su inercine rite. Kitu atveju ją reikia tiesiog pastatyti ant ledo. Tai sunku padaryti, kai ritės svoris per mažas. Strypas su valo žiedeliais nusvers rankeną ir sargelis atsidurs eketėje.

Antra, bus sudėtinga nustatyti, kiek valo turi būti nuvyniota, kad masalas atsidurtų palei dugną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius