Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės arsenalas. Masalas iš vielos atkarpėlės

Meškeriotojai kiekvienam poledinės žūklės sezonui ieško naujų masalų, tačiau ne visada masalą būtina pirkti, pasitelkus išmonę, avižėlių, blizgučių, švytuoklių ar kitų meškeriojimui žiemą skirtų masalų gamą galite papildyti originaliu modeliu, kurį nesunku pasidaryti pačiam. Šiaurės Lietuvos meškeriotojai ne vienerius metus sėkmingai naudoja labai paprastą masalą, kurį vadina trikabliu ir kuris labai paprastai padaromas iš varinės ar žalvarinės vielos atkarpėlės.
Po trišakiu pritvirtintas karoliukas, imituojantis ikrelį, žymiai padidina masalo veiksmingumą meškeriojant tėkmėje
Po trišakiu pritvirtintas karoliukas, imituojantis ikrelį, žymiai padidina masalo veiksmingumą meškeriojant tėkmėje

Žūklės draugai renkasi čia.

Kadangi miniatiūrinių trišakių kabliukų parduotuvėse pasitaiko retai, šią problemą galite spręsti kitaip, nes, be jokios abejonės, turite kuriame nors stalčiuje nenaudojamų masalų kapinyną, o jame atsiras keli ultralengvos klasės vobleriukai. Tiesiog nusekite nuo jų kelis mažučius trišakius kabliukus (18-16 numerio), susiraskite daugiagyslio varinio telefono laido pusmetrį, kąsnelį alavo, lituoklį, repliukes vielai karpyti, dildę, smulkaus švitro, medinę lentelę ir prie stalo tvirtinamą šaltkalvių naudojamą detalių arba kabliukų laikiklį, skirtą gaminti meškeriojimo museline meškere masalus.

Atkirpkite maždaug 15-20 cm ilgio vielos, kurios tinkamiausias skersmuo – 0,08-0,10 mm, tačiau jei bus plonesnė taip pat ne bėda. Nuo vielos nušveiskite laką ar apnašas, kad metalas imtų blizgėti, įverkite vieną galą į kabliuko auselę ir užlenkite kelių centimetrų galiuką, kad  jis priglustų prie kotelio. Ilgąją vielutės atkarpa vyniojama ant kotelio, kol pavyks suformuoti kažką panašaus į šilkverpio kokoną. Paskutines vijas reikia apsukti apatinėje būsimo masalo dalyje, kad būtų patogiau sumegzti priglaustą prie kotelio vielos galą su likusiu nuo vyniojimo vielos galiuku ir likučius nukirpti repliukėmis.

Tokiu masalu galima iškart meškerioti, jis šokdinamas sargelio virpesiai kaip ir avižėlė. Patyrę meškeriotojai teigia, kad šią primityviausią versiją būtinai reikia turėti masalinėje, nes labai dažnai ji būna tam tikrose sąlygose labai veiksminga. Tačiau masalas bus dar veiksmingesnis, jei jį patobulinsite. Įkaitintu lituokliu atgnybkite gabaliuką alavo ir lydiniu tepkite vielą, kol didžioji dalis susigers į tarpelius. Toks masalas – masyvesnis, juo greičiau pasiekiama didesnė gelmė.

Kad masalas būtų gluotnesnis, dilde nušlifuokite nelygumus, o tuo pačiu padarysite dar viena patobulinimą: iš alavo pasirodys vielutės apvijos ir masalas atrodys rainas. Masalo apačioje galima nudažyti siaurą juodą, žalią arba raudoną juostelę ar dviejų trijų jusotelių kombinaciją. Ant vieno kurio trišakio geluonies galima užverti spalvotą karoliuką. Karoliuką, imituojantį oranžinį ar raudoną ikrelį galima primontuoti po trišakiu – turėsite dar vieną modelį, ypač tinkamą meškerioti tėkmėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius