Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės atlasas. Mitai ir faktai apie arktinių palijų žūklę? (1)

Šiuolaikinio meškeriojimo ašis – tai nemumaldomas kaip troškulys per kaitrą poreikis gaudyti žuvis vis naujose žūklavietėse, slapta viliantis, kad tavęs dar niekas neaplenkė ir tu pirmas užmesi masalą fantastiškoje nebaidytų žuvų karalijoje. Todėl nieko nuostabaus, kad mūsiškiai meškeriotojai jau ne tik vasarą, bet ir žiemą leidžiasi gaudyti žuvų į svečias šalis, kurių ežerai vilioja iliuzoriniu nelytėtų vandenų įvaizdžiu. Na, o kai į Švediją ir Suomiją reguliariai kaip elektriniai traukiniai tarp Vilniaus ir Kauno, kursuoja keltai, šiaurinės platumos tapo ranka pasiekiamos.
Šis kelio, ženklas, liudijantis, kad pasiekėme arktinių palijų meškeriojimo sostinę, pažįstamas jau ne vien daugeliui Švedijos meškeriotojų, bet ir kelioms dešimtims mūsų tautiečių
Šis kelio, ženklas, liudijantis, kad pasiekėme arktinių palijų meškeriojimo sostinę, pažįstamas jau ne vien daugeliui Švedijos meškeriotojų, bet ir kelioms dešimtims mūsų tautiečių

Žūklės draugai renkasi čia.

Akistata su monotonija

Nuo kelto trapo, prie kurio riedančius ant Stokholmo krantinės automobilius pasitinka mandagus švedų policininkas ir pakiša kiekvienam vairuotojui į panosę alkotesterį, iki Landosjono ežero, kuriame, žūklės turų organizatorių teigimu, karaliauja rinktinės arktinės palijos, laikomos Švedijos poledinio meškeriojimo sezono svajonių laimikiu, beveik tūkstantis kilometrų magistraliniais ir krašto keliais. Riedėti Švedijos magistralėmis taip pat nuobodu kaip skaityti antrą dešimtmetį tas pačias temas gvildenantį žūklės žurnalą. Švarut švarutėlis asfaltas, absoliučiai tiksliai leistino greičio neviršijančių švedų vairuotojų olimpietiška ramybė migdyte migdo nepratusį prie tokios pavyzdinės tvarkos lietuvaitį. Net sustojus pakelės aikštelėje ir užėjus į... šildomą ir visiškai nemokamą tualetą, pasidaro graudu, kad jame taip švaru, jog nėra kur nusispjauti, išskyrus į pisuarą.

Šioms monotoniškoms Švedijos realijoms reikia psichologiškai pasiruošti, todėl kelionių organizatoriai turėtų rengti keliaujantiems į Skandinaviją savaitinius kursus, supažindinančius su vietos ypatumais. Bet toje švediškoje monotonijoje yra ir savų privalumų – niekas netrikdo dėmesio, todėl gali, žvelgdamas pro langą į sniegu užverstas pakeles ir miškus, apie daug ką pagalvoti, pasvarstyti. Į šią kelionę leidausi ne vien dėl galimybės iš po ledo ištraukti purpuru pasidabinusią arktinę paliją – gal net svaresniu stimulu tapo galimybė savo akimis pamatyti ir savo kailiu patirti, kuo poledinis meškeriojimas mūsų krašte skiriasi nuo meškeriojimo Švedijos šiaurėje? Todėl dar bangų sūpuojamoje kelto „Romantika“ kajutėje į kelioninio kompiuterio atminties kamputį surašiau klausimyną, kad kartais kuris nors svarbus aspektas neliktų nuošalėje. Tuo labiau, kad užmigti buvo sunkoka dėl erzelio, kurį kėlė barus ir diskotekas visą naktį įnirtingai siaubusi populiaraus vienos paros kruizo Ryga-Stokholmas-Ryga, publika. Todėl meškeriotojams, norintiems sudėti bluostą, nuoširdžiai patariu plaukti kitais reisais. Ne pramoginiais. Kita vertus, neadekvačiai tarp tos publikos jautiesi ne tik vakarienės, pereinančios į naktipiečius, bet ir pusryčių metu, vilkėdamas apranga, kurios kodas rėkte rėkia, kad esi ne lėbautojas, o meškeriotojas. Visa tai tampa neaktualu, kai keltas prisišvartuoja Stokholme. Tada bandai spėlioti, kas laukia keliautojo aname Baltijos krante?

Ledo statuso vingrybės

Pagaliau GPS navigatorius maloniu merginos balsu paskelbia ilgai lauktą žinią, kad artėjame prie posūkio į šoną nuo magistralės taško. Kai įvyksta šis visos keliautojų grupės pagyvėjimą sukeliantis veiksmas ir autobusiukas ima riedėti  keliu, vingiuojančiu per mišką, iškart supranti, kodėl jau kelintą šimtmetį keliautojai, speigų mėnesiais vykę iš Stokholmo į Laplandiją, savo užrašuose sutartinai kartoja banalų palyginimą, kad pusnių aukštis pakelėse didėja tiesiogiai proporcingai kiekvienam šimtui nuvažiuoto kelio kilometrų. Todėl nebestebino, kad, pasiekus Landono gyvenvietę, kurioje apsistojome, pusnys siekė vos ne autobuso stogą, o kelio ženklų skydai atrodė užkelti ant pusnių, nors iš tikrųjų jie, kaip ir visame civilzuotame pasaulyje, čia taip tvirtinami prie metalinių stulpelių.

Metas buvo jau vėlyvas, todėl mūsų ekspedicija, kurios pusę sudarė „Salmo“ viktorinos „Eruditas“ nugalėtojai – ekonomistas iš Kauno Tadas Ignatavičius, architektas iš Vilniaus Tadeušas Zemnickis ir atsargos kariškis Edmondas Jačionis, o kitą – „Salmo“ žūklės klubo nariai, netrukus sumigo jaukiame meškeriotojų viešbutėlyje. Pagal planą turėjome keltis dar prieš aušrą, o po monotoniškos kelionės tikrai reikėjo pailsėti.

Pirmąjį rytą anksčiausiai pakirdo viktorinos nugalėtojai, nes kas jau kas, o jie, visus metus rausęsi enciklopedijose ir žinynuose, ieškodami teisingų atsakymų į keblius klausimus ir iškovoję kelialapius į šią išvyką, nesirengė pramiegoti kibimo. Tačiau rytą mūsų laukė šaltas dušas – vietinė žūklės koordinatorė Ingrid Ahlenius pranešė, kad licencijos meškerioti arktinių palijų gausa garsėjančiame Landosjono ežere neišduodamos. Moratoriumas truks iki vasario 4 dienos, o priežastis – plonas ledas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius