-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės gudrybės. Skonis ir kvapas

Meškeriotojai visokiais būdais siekia į žūklės vietą prisivilioti ir joje išlaikyti prisikviestas žuvis. Tokios žūklės realijos, nes sunku tikėtis, kad solidų ar bent jau stambesnį laimikį pavyks sugauti be parengiamojo etapo.
Preparatas Bioak
Preparatas „Bioak“. / Gamintojų nuotr.

15min.lt žūklės naujienos (spausk čia)

Ypač tai svarbu žinoti, jei žvejojama plūdine ar dugnine meškere. Kad nereikėtų dėti vilčių vien tik į laimingą atsitiktinumą, apie kurį žvejai prie laužų seka neįtikėtinas legendas, galima imtis atitinkamų priemonių kurios padeda žuvis privilioti prie masalo. Viena tokių priemonių – jaukinimas.

Šis procesas yra dvejopas: jaukinti žuvis galima ne dieną ir ne dvi, o dvi savaites, visą tą laiką tam tikru metu pasirinktoje vietoje beriant jauką. Žuvys prie tokio nemokamo maitinimo pripranta, periodiškai ima lankytis pažįstamoje vietoje. Tokiam jaukinimui naudojami gana paprasti jaukai, kurie dažniausiai susideda iš šutintų grūdų, žirnių, perlinių kruopų ar minėtų produktų mišinio, pagardinto pirktiniu jauku, skleidžiančiu aromatą. 

Deja, pigus ir labai veiksmingas jaukinimo būdas prieinamas ne kiekvienam žvejui, nes reikia gyventi šalia žūklavietės arba kas vakarą važinėti prie vandens. Miestiečiai tokios galimybės neturi, todėl jie konstruoja jaukus, kurie vilioja žuvis prie masalo operatyviai, t.y. per trumpą laiką. Kad jaukas būtų veiksmingas griebiamasi daugelio gudrybių: jaukai maišomi iš maltų džiūvėsių, juodos duonos, sausainių ir biskvitų miltų, šutintų kanapių, o taipogi į juos įterpiama įvairių kvapnių medžiagų, skleidžiančių vanilės, braškių, medaus, krevečių, kokoso riešutų ar net vyšnių aromatus.

Kartais kvapiosios jaukų medžiagos labai veiksmingos, o kartais jos ne itin vilioja apsnūdusias prieš oro permainas žuvis. Tokiam atvejui dabar naudojami specialūs priedai, kuriuos lenkai vadina „Bioaktyvator“. Mokslininkai jau seniai nustatė, kad yra medžiagų, kurios dar veiksmingiau nei apetitiški aromatai vilioja žuvis. Tai – aminorūgštys. Pasirodo, kad žuvų kūnas nustėtas receptoriais, juntančiais aminorūgštis, nuo kurių žuvys patiria palaimą. Tyrinėtojų teigimu, pakliuvusi į aplinką, prisotintą aminorūgščių, žuvis tikra to žodžio prasme maudosi skonių jūroje. Todėl ir stveria masalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius