Žūklės niuansai. Užmaskuotas trišakis

Visų rūšių blizgės buvo pirmieji masalai, kuriuos spiningininkai jau prieš šimtą metų pradėjo dekoruoti raudona spalva. Ar tai aktualu šiandien? Ekspertai sako, kad visas blizges galima dekoruoti raudonos spalvos akcentais. Tam tinka pats seniausias variantas – raudoni vilnoniai siūlai, iš kurių padaryta šluotele apgaubiamas masalo kabliukas. Dabar šiam tikslui naudojami ne tik vilnoniai, bet ir sintetiniai siūlai bei raudonos plunksnos.
 Pagal seną tradiciją klasikinės blizgės dekoruojamos raudonais plastiko elementais, imituojančiais žuvų uodegėles
Pagal seną tradiciją klasikinės blizgės dekoruojamos raudonais plastiko elementais, imituojančiais žuvų uodegėles

Tapk Žūklės draugu FACEBOOK tinkle

Raudona puokštelė

Kad šis masalų dekoravimo būdas neprarado savo reikšmės, rodo ne vieno gamintojo asortimente prieš kelias dešimtis metų įsitvirtinusios ir gaminamos iki šiol raudonais siūlais papuoštos vartiklės. Pavyzdžiui, itališkos „Panther Martin“ ir „Mosca“ vartiklės, kurių modeliai nesikeičia pastaruosius dvidešimt metų. Raudonų siūlų puokštelės puikiai užmaskuoja trišakius. Kita vertus masalas tampa tikroviškesnis, nes jo gale viksinti raudona puokštelė primena kuojos, raudės, ešerio uodegėlę.

Svarbu yra parinkti reikiamo ilgio ir tankumo puokštelę. Jei siūlų puokštelė sijonėlis bus per trumpa, trišakio geluonys kyšos išorėje. Todėl raudonų siūlų puokštelė turi būti maždaug 2-5 mm ilgesnė už trišakį. Puokštelė iš raudonų plunksnų gali būti kur kas ilgesnė. Ilgomis plunksnų puokštelėmis paprastai puošiami plačių blizgių trišakiai, o siaurų blizgių trišakiai – trumpesniais. Raudonais sijonėliais galima puošti visų tipų blizgių trišakius.

Detalė iš ryškaus plastiko

Kitas būdas dekoruoti vartikles – raudonos uodegėlės iš plastiko. Jos iškerpamos iš 0,4-0,7 mm storio plastiko lakšto ir gali būti trikampės arba ovalo formos. Uodegėlėse įkaitinta adata praduriamos skylutės, kurios reikalingos, kad uodegėlę galima būtų užverti ant galinėje blizgės dalyje įverto žiedelio.

Šis klasikiniu tapęs masalo dekoravimo būdas tinka ne visoms blizgėms, o tik toms, kurių žaismo toks priedas nekeičia, t.y. vartiklėms, vingrėms ir narūnėms. Nei sraigto, nei pjautinės, kuri pagal tarptautinę terminologiją vadinama „Castmaster“ masalu, raudonomis uodegėlėmis apkrauti neverta, nes jos keičia masalų žaismą.

Geriau ar blogiau?

Ar raudona spalva vartikles daro patrauklesnes? Dažniausiai raudona spalva papuoštais masalais sėkmingiau žvejoti galima, kai vanduo labai drumstas, o oras šaltas (dažniausiai vėlyvą rudenį). Tačiau tai nereiškia, kad kitais atvejais raudona spalva nereikalinga. Viskas priklauso nuo vandens telkinio tipo, gaudomų žuvų rūšies. Dažniausiai masalais su raudonomis puošmenomis sėkmingai gaudomi ešeriai ir lydekos. Klasikinis ir visais atvejais veiksmingas – sidabrinės ir raudonos spalvos derinys. Taip pat veiksmingas pilkos ir raudonos spalvos derinys. Raudona spalva gali būti derinama su auksine, balta, žalia, geltona, mėlyna, tačiau ji bus beveik neveiksminga, jei derinsime su ruda, violetine, rožine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius