-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvejai nugulė Nemuno salos krantus: apie žvejybą Kauno centre – iš meškeriotojo lūpų

Paupyje prie pėsčiųjų tilto į Nemuno salą – žvejų tuntas. Meškeriotojai skuba pasidžiaugti paskutinėmis šiemet žvejybomis nuo kranto. Netrukus upė užsitrauks ledu ir prasidės poledinės žūklės sezonas. Toks intensyvus meškeriojimas Kauno centre vyksta apie mėnesį. Žvejai prasitaria, jog sėkmingiausia yra 16-oji valanda. Netrukus vienas jų, beduodamas interviu, „išlupa“ pusės kilogramo kuoją.
Žvejyba Kauno Nemuno saloje
Žvejyba Kauno Nemuno saloje / Karolinos Stažytės nuotr.

„Policijai aš – Valerijonas, draugams – Valdas, o katinams ir moterims jaunystėje buvau raminantis“, – taip prisistato atokiau nuo visų meškeriojantis iš Lampėdžių atvykęs vyras.

Kurie 12 val. patraukia namo – atėjo tik žuvies. Nekibo, išėjo. Jie žuvauja. O kas užsilieka iki tol, kol sutemsta – žvejoja.

Paklaustas, ar visuomet šioje paupio vietoje, prie pat pėsčiųjų tilto į Nemuno salą, susirenka tiek daug žvejų, Valdas atsako, jog būna ir daugiau. Tik vieni ateina žvejoti, o kiti – žuvauti.

„Žinote, kaip atskirti? Reikia sulaukti vidurdienio. Kurie 12 val. patraukia namo – atėjo tik žuvies. Nekibo, išėjo. Jie žuvauja. O kas užsilieka iki tol, kol sutemsta – žvejoja. Toks esu ir aš. Man žvejyba – didžiausias malonumas. Kai tik galiu, taip ir važiuoju“, – paaiškino anksčiau statybininku inžinieriumi dirbęs, o dabar save tiesiog pensininku vadinantis Valdas.

Anksčiau jis žvejodavo Lampėdžiuose, prie pat namų, tačiau pastačius tiltą, pasikeitė upės vaga, ir žuvų nebeliko. Tenka važiuoti į Kauno centrą. Puikios žvejybos vyksta ir prie Turžėnų ar Jonavos. Paklaustas, kas šiuo metu kimba, jis ima pasakoti apie tai, jog prieš keletą valandų pagavo pirmą tokį savo gyvenime šlakį. Ir dar pirmu užmetimu!

„Svėrė jis apie 2 kg. Visi sulėkė pažiūrėt. Bet turėjau paleisti – dabar jų negalima žvejoti. O tai gausiu kokių 2000 eurų baudą. Išsigandau. Už tokią sumą parduotuvėje ir 20 žuvų nupirktum – neapsimoka. Užtat jo sužvejojimo malonumas niekur nedingo. Dabar kimba meknės, ešeriai, kuojos. Sėkmingiausias laikas – apie 16 val. Ankstesniu laiku – 17 val. Ne visi žvejai tą supranta, kad žuvims tas mūsų laikrodžių sukaliojimas – nė motais“, – šyptelėjo žvejys.

Jis puikiai išmano žvejybos taisykles ir nekenčia brakonierių – nuolat juos pamoko. Valdo meškerės kotas paverstas liniuote: vienas brūkšnelis žymi tai, kokio dydžio šlakį galima sužvejoti, kitas aukštėliau – kitos rūšies žuvį. Sumanu. Ir siuvėjos „metrų“ nereikia tąsytis. Štai praėjusį antradienį Valdas sugavo šešias žuvis, kurios visos kartu svėrė 2,3 kg. Leidžiama vienos žvejybos norma – 5 kg.

Karolinos Stažytės nuotr./Žvejyba Kauno Nemuno saloje
Karolinos Stažytės nuotr./Žvejys Valdas ir jo sugauta kuoja

Staiga kažkas ir vėl užkibo. Į krantą vyras ima traukti pusės kilogramo žuvį.

„Kuoja. Jaučiu. Vargšelė, aplink valas apsisuko. Tuoj, reik išgelbėti. Dovanosiu draugui“, – „kovodamas“ su žuvimi, prasitaria Valdas.

Paklaustas, kaip žmona reaguoja į jo pomėgį, vyras ima pasakoti anekdotą: „Juozas skambina draugui ir siūlo važiuoti į žvejybą. Šis atsako, jog pirma reikia žmonos atsiklausti. Po kiek laiko perskambina ir informuoja, jog nevyks kartu. Paklaustas kodėl, patikina, jog žmona leido namie gerti. Taigi... Jaunystėje nedrausdavo į žvejybą manoji vykti, ims dabar ir senatvėj pradės drausti“.

Valdas teigia nesuprantantis, kodėl kiti meškeriotojai prie upės atvyksta anksti rytą. Juk naktis yra meilei skirta. Tai yra, žmonai. Reikia išsimiegoti. O dieną jau galima dėmesio atseikėti ir žuvims.

Valdo meškerės kotas paverstas liniuote: vienas brūkšnelis žymi tai, iki kokio dydžio šlakį galima sužvejoti, kitas aukštėliau – kitos rūšies žuvį. Sumanu.

„O štai Jungtinėje Karalystėje žuvys – laukinės. Jas, sugautas, namo nešamės tik lietuviai, lenkai, kinai ir vietnamiečiai. Vietiniai nežino, ką su jomis daryti – nueina ir išdorotą parduotuvėje nusiperka. Aš ten esu pagavęs 8 kg karpį. Ši žuvis turi ilgiausią atmintį. Būna vargo“, – žvejybos ypatumus svetur įvardija Valdas.

Pasak jo, intensyvi žvejyba Nemuno saloje prasideda spalio pabaigoje ir tęsiasi iki šalnų. Skylutės valui ima užšalti ir pramogos baigiasi. Užpernai visi rinkosi prie tilto šalimais. Ne retai gerai kimba ir prie geležinkelio viaduko, ar prie Birštono g. sankryžos. Kodėl žuvys taip mėgsta tiltų prieigas? Valdas paaiškina, kad nebūtinai yra taip – tiesiog reikia stebėti, kur auga samanas primenanti žolė, kurią taip mėgsta siurbti žuvys.

„Juk tai puikus laiko praleidimo būdas. Išrūkau kokią pagautą žuvį – draugus pavaišinu. Visiems smagu. Bet jūs man ir sėkmę prišaukėt. Bekalbant kuoją ištraukiau. Tai gal verta jums ją atiduoti?“, – mandagiai atsisveikindamas pasiūlė Valdas.

VIDEO: Nemuno salos pakrantes okupavo žvejai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius