Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvejų Meka prie Vievio

Jau antrą savaitę prie buvusios Vievio pirties į ilgą eilę ežero pakrantėje rikiuojasi meškeriotojai, apsiginklavę plūdinėmis meškerėmis, nes į šiaurinę ežero pakrantę suplaukė kuojų tuntai ir šias žuvis galima žvejoti dešimtimis.
Kuojos zuja keliolikos centimetrų gylyje prie pat kranto.
Kuojos zuja keliolikos centimetrų gylyje prie pat kranto. / V.Peskarsko nuotr.

15min.lt rubrika Žūklė

Šis unikalus reiškinys Vievio ežere vyksta kasmet – kuojos susitelkia smėlėtoje pakrantėje, kuri driekiasi palei Ežero gatvę. Skaidriame vandenyje puikiai matyti šimtai raudonpelekių žuvų, nardančių 20-40 cm gylyje. Tokį reginį pamatyti įdomu ne tik meškeriotojui, bet ir kiekvienam, kuris neabejingas gamtos grožiui. Jei važiuosite pro šalį, būtinai užsukite į Vievį ir pažvelkite į kuojų nerštą liudininko akimis. Ypač vaikučiams jis turėtų palikti neišdildomą įspūdį. Niekur kitur mūsų krašte tokio reginio nepamatysi, nes žuvys paprastai neršia nuošalesnėse vietose ir prie jų prieiti neįmanoma.   

Surasti šią vietą labai lengva, nes ji yra beveik pačiame Vievio centre: reikia įvažiuoti į miestelį iš

V.Peskarsko nuotr./Žvejai prie Vievio
V.Peskarsko nuotr./Žvejai prie Vievio

magistralinio kelio Vilnius-Klaipėda ir pasiekti bažnyčią, kurios špilis matomas iš bet kurio Vievio kampo. Tiesiai nuo bažnyčios Papilėnų gatve galima nusileisti iki Ežero gatvės, kuri nutiesta pakrante. Ežero ir Papilėnų gatvių sankirtoje – senoji Vievio pirtis, ties kuria – miestelio pliažas, kuriame dabar ir neršia kuojos.

Na, o vieviškiai kuoju nerštu ne tik gėrisi, bet ir semia praktinę naudą. Kuojas neršto metu gaudyti žūklės taisyklės nedraudžia, todėl dešimtys miestelio gyventojų, tarp kurių nemažai dailiosios lyties atstovių, dienas leidžia su meškere rankose. Meškerės įranga labai paprasta – maža nedažyta putplasčio plūdelė, 0,5-1 g  šratelio formos svarelis, 14-12 numerio kabliukas, plonytis - 0,10-0,12 mm skersmens bespalvis valas. 

Masalas – gabalėlis dirvinio slieko, tešlos gurvuoliukas arba viena musės lerva. Masalas užmetamas prie pat kranto. Tiesa, čia kimba nedidelės arba vidutiniokės kuojos. Norint sugauti vadinamųjų „lenkiškų“, t.y. stambių kuojų, geriausia žvejoti iš valties. Inkaras gramzdinamas už dvidešimties metrų nuo kranto, o masalas metamas link jo, kad nugrimztų ties smėlėtu atabradu. Čia gylis siekia 1-1,5 m, o tokioje gelmėje sutemų lūkuriuoja stambios kuojos, kurios prie kranto priplaukia naktį. 

Vievyje gyvenantis žurnalistas Jurgis Loiba, kurio namas - ežero pakrantėje, mano, kad  praėjusį

V.Peskarsko nuotr./Žvejai prie Vievio
V.Peskarsko nuotr./Žvejai prie Vievio

savaitgalį žvejojo maždaug trečdalis gyventojų. Todėl kuojų nerštas Vievyje galėtų tapti tokia pat švente, kokia Jurbarke ar Rambyne yra garsiosios žiobrinės.

Beje, kuojų nerštu Vievio ežere turėtų pasidomėti ir aplinkosaugininkai, nes atokiau nuo meškeriotojų matyti su bradiniais pabrantes šukuojančių piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius