Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ką apie Lietuvos krepšinio rinktinės pasirodymą grupėje mano specialistai?

Lietuvos krepšinio rinktinė baigė Londono olimpiados grupės turnyrą. Lietuviai pasiekė dvi pergales iš penkių galimų ir į ketvirtfinalį keliauja kaip ketvirtoji A grupės komanda.
Lietuvos krepšinio rinktinė
Lietuvos krepšinio rinktinė / Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr.

Pirmame olimpiados etape Kęstučio Kemzūros pasirinktas krepšininkų dvyliktukas skirtingo pobūdžio rungtynėse įveikė varžovus iš Afrikos žemyno – Nigeriją ir Tunisą. Pralaimėjimai patirti prieš santykinai stipresnes rinktines – Argentiną, Prancūziją ir JAV.

Kokį įspūdį paliko Lietuvos rinktinės žaidimas grupės etape? Apie tai krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ kalbėjosi su krepšinį išmanančiais žmonėmis.

Geriausios rungtynės – su amerikiečiais

Šią vasarą Lietuvos treniruočių stovykloje dalyvavęs Mindaugas Kuzminskas grupės etapą vertina dvejopai.

„Vertinu dviprasmiškai. Džiaugiuosi, kad išėjome į kitą etapą, tačiau vieta galėjo būtų ir geresnė, todėl ketvirtfinalyje mūsų lauks santykinai stipresni varžovai.“

Prienų „Rūdupį“ treniruojantis Virginijus Šeškus ir neseniai prie Vloclaveko „Anwil“ komandos vairo stojęs Dainius Adomaitis grupės turnyre išskyrė puikiai sužaistas rinktinės rungtynes su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) krepšininkais.

„Žaidimas labai banguotas. Su amerikiečiais parodėme, kaip turime žaisti, tuo tarpu prieš silpnesnius varžovus pranašumą įrodinėjome žaisdami po vieną. Duok Dieve, kad rungtynės prieš Tunisą būtų pačios blogiausios. Ketvirtfinalyje reikėtų sužaisti taip, kaip prieš Ameriką – neabejoju, kad aploštumėme rusus“, – tikino V.Šeškus.

„Visada galima norėti geriau, bet realiai žiūrint sužaidėme kelias geras rungtynes. Su amerikiečiais atrodėme gerai, su Prancūzija buvo dvi skirtingos dalys. Galima norėti, tačiau prieš ketvirtfinalį esame tikrai neblogoje padėtyje“, – kolegai antrino D.Adomaitis.

Praeityje garsus Lietuvos krepšininkas Sergejus Jovaiša kalbėdamas apie grupės turnyrą teigė: „Rungtynės su Prancūzija galėjo lemti, ar mes būsime treti grupėje, su amerikiečiais išleidome pergalę iš rankų. Prieš Argentiną nusileidome, o visose kitose įrodėme savo jėgą. Pagarba žaidėjams, kurie nenuleido rankų bei kovojo su Tunisu.“

Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategas ir Kauno „Žalgirio“ komandos sporto direktorius Šarūnas Sakalauskas kalbėdamas apie Lietuvos krepšininkų žaidimą išskyrė pirmąją rungtynių pusę su Prancūzija bei pergalingai pasibaigusias rungtynes su Nigerijos rinktine.

„Grupėje buvo gražių varžybų – su prancūzais gražiai sužaidėme antrą kėlinį, su Nigerija dominavome, prieš Ameriką gražiai žaidėme, parodydami, kad galime gintis vienas prieš vieną. Viskas dabar praeityje – svarbiausia dabar ketvirtfinalis. Varžovas įveikiamas“, – samprotavo krepšinio specialistas.

Vilniaus „Sakalų“ ekipos direktorius Linas Kvedaravičius nebuvo patenkintas rinktinės žaidimo kokybe, tačiau džiaugėsi pasiektu tikslu – ketvirtfinaliu.

„Dabar visas žvilgsnis į ketvirtfinalį. Reikia užmiršti buvusias klaidas ir pasiruošti varžyboms su rusais. Be abejo, grupės turnyre norėjosi matyti kokybiškesnį krepšinį. Rinktinė yra paieškos kelyje, todėl tikiuosi, kad ji atsirinks, kas yra geriausia ir sugebės su Rusijos komanda pademonstruoti tokį žaidimą, kokio iš jos visi laukia“, – vylėsi L.Kvedaravičius.

Pagrindinis minusas – daromos klaidos

„Rinktinės minusas – stabilumo stoka. Buvo labai gerų atkarpų, buvo neblogų ir buvo tragiškų. Didelį nerimą kelia klaidų skaičius. Kalbant apie žaidėjus, Kavaliauskas iššovė, Songailos pasirodymas tvarkingas. Jasaitis vis dar tūno šešėlyje. Kiekvienas žaidėjas turi ir stiprių, ir silpnų vietų, todėl rezultatas grupėje – dėsningas“, – kalbėdamas apie rinktinės pasirodymą teigė treneris D.Adomaitis.

Panašiai mąsto ir L.Kvedaravičius bei S.Jovaiša, kurie nebuvo patenkinti žaidėjų neatidumu.

„Lietuvos Achilo kulnas – kova po savo krepšiu ir klaidos. Tas spragas matome per visas varžybas. Vis dėl to, grupės varžybose palaipsniui gerinome savo gynybą, žaidėjai pamažu pripranta prie Javtoko netekties. Dar vienas pliusas – lemiamais sunkiais momentais žaidžiame kaip komanda ir toks žaidimas mus gelbsti. Matome, kad turime ne vieną ir ne du žaidėjus, galinčius patempti rinktinę – tai sukelia daugiau problemų varžovų gynybai“, – vardino L.Kvedaravičius.

„Rinktinės minusas – stabilumo stoka. Buvo labai gerų atkarpų, buvo neblogų ir buvo tragiškų. Deja, daroma daug klaidų", – kalbėjo S.Jovaiša.

„Rūdupio“ komandą ant Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pakylos atvedęs V.Šeškus buvo kategoriškas: „Išskyrus vienas rungtynes prieš amerikiečius, nepasakyčiau, kad mes grupėje atrodėme gerai. Galbūt pirmi du kėlinukai su Prancūzija buvo sužaisti geriau, tačiau mes turime žaisti geriau su Rusija.“

Labiausiai nuvylęs žaidėjas – Valančiūnas, nustebinęs – Kavaliauskas

Lietuvos rinktinės debiutantas Antanas Kavaliauskas susilaukė puikių žodžių iš krepšinio specialistų, kurie vidutiniškai po 5,8 taško ir 4 atšokusius kamuolius renkantį aukštaūgį įvardijo maloniausiu atradimu grupėje.

Kalbėdami apie labiausiai nuvylusį krepšininką, daugumos nuomonė sutapo – beveik vienbalsiai buvo minimos Jono Valančiūno ir Jono Mačiulio pavardės.

„Nustebino Kavaliauskas. Visose rungtynėse jis labai teigiamai paveikė komandą ir tikrai yra Olimpiados atradimas, su kuo jį galima pasveikinti. Nusivylimo yra Jonu Mačiuliu, tačiau jam gal trauma trukdo. Pirmose rungtynėse jis gavo daug laiko aikštelėje, tačiau neparodė tokio žaidimo, kaip Venesueloje. Norisi, kad Jonas įsijungtų į komandinį žaidimą ir duotų tokios naudos, kurią gali suteikti. Kalnietis yra savotiškoje duobelėje“, – svarstė L.Kvedaravičius.

„Vienareikšmiškai, pasigendu Mačiulio. Venesueloje jis buvo komandos lyderis. Nežinau, kas yra su Valančiūnu, tačiau vaikinas atrodo išmuštas iš vėžių, nėra pasitikėjimo. Daro tokias klaidas, kurių gyvenime nedarytų. Matosi, kad žmogus savimi nepasitiki ir iš karto atsiranda tos klaidos. Lietuvoje žaisdamas pikenrolą  su Jasikevičiumi Valančiūnas kokius dėjimus demonstravo. Daug skeptiškų nuomonių susilaukė Songailos paėmimas į rinktinę, tačiau tai labai naudingas žmogus, dirbantis po krepšiais“, – mintimis dalinosi V.Šeškus.

Krepšinio ekspertas S.Jovaiša tikino, kad J.Valančiūnas dar nėra subrendęs varžytis Olimpiadoje. „Juodžiausias turnyras Valančiūnui, kuris nėra patenkintas savo pasirodymu. Iš trenerių veiksmų matosi, kad Jonu mažiau pasitikima. Kol kas jam per sunku varžytis tokio rango varžybose. Reikia jam duoti laiko subręsti ir tikiu, kad ateityje jis bus rimta paspirtis vyrų rinktinei. Kavaliauskas negadino žaidimo, stabiliai rungtyniauja ir Songaila.“

D.Adomaitis ir M.Kuzminskas džiaugėsi stabiliu rinktinės kapitono Lino Kleizos žaidimu.

„Kleiza svarbus žaidėjas, kuris gali rinkti taškus. Kiekvienose varžybose atsiranda vis kitas žaidėjas, kuris patempia komandą – Songaila, Seibutis, Jasikevičius. Kiekvienas iš jų parodė savo galimybes tam tikru momentu, todėl rinktinei tai yra didelis potencialas“, – kalbėjo 2000 metais Sidnėjaus olimpiados bronzą iškovojęs D.Adomaitis.

„Kalnietis nerodo savo geriausio žaidimo. Valančiūnas ir Pocius gali geriau sužaisti. Kleiza visą čempionatą atrodo stabiliai“, – teigė naujam sezonui besiruošiantis Kauno „Žalgirio“ puolėjas.

Ketvirtfinalio barjeras įveikiamas

Lietuvos rinktinė su Rusijos krepšininkais šią vasarą sužaidė dvejas kontrolines rungtynes. Besirengdami olimpiniam atrankos turnyrui Venesueloje Kęstučio Kemzūros auklėtiniai Hjustone 69:77 nusileido 2011 m. Europos čempionato bronzos laimėtojams.

Antrasis komandų tarpusavio susitikimas įvyko Maskvoje. Liepos 22 dieną vykusias rungtynes Rusijos rinktinė laimėjo užtikrintai – 101:79.

S.Jovaiša nebuvo linkęs sureikšminti draugiškų rungtynių rezultato ir dar kartą pakartojo, kad lietuviai laimėti gali tik sumažinę klaidų skaičių.

„Pirmiausia reikėtų sumažinti klaidų skaičių. Jos krenta į akis ir tokių klaidų neturėtų būti. Psichologinis spaudimas prieš ketvirtfinalį bus tiek rusų, tiek mūsų pusėje. Tačiau rusams pralaimėjimas būtų skaudesnis – jie yra įvardijami tarp favoritų ir patys sau kabinasi medalius. Jeigu mes susitelksime ir mūsų gynybinis mechanizmas veiks tiksliai, tada galime pasiekti teigiamą rezultatą.

Jeigu mes sėkmingai sužaisime prieš jų lyderius ir rasime kelius prie krepšio puolime – galime tikėtis sėkmės. Nesame pranašesni už varžovus. Rusija šios dvikovos favoritas, todėl mums reikia išnaudoti psichologinį momentą – išsiveržti į priekį, kad jie neatsigautų. Tokia sensacija būtų labai maloni ir linkėčiau, kad taip nutiktų“, – kalbėjo krepšinio specialistas.

D.Adomaitis pritarė S.Jovaišai – saugomas kamuolys ir kova dėl atšokusių kamuolių bus pagrindinės pergalės priežastys.

„Turime sumažinti klaidų skaičių. Negalime padaryti 13 klaidų per pirmą rungtynių pusę. Jeigu tiek suklystumėme per visas varžybas, tikrai galime laimėti prieš rusus. Jie ypač gerai periminėja kamuolius. Tai atletiška komanda, kuri menkiausią lietuvių klaidą pavers taškais. Jeigu sumažinsime klaidų skaičių ir laimėsime kovą dėl atšokusių kamuolių tikiu, kad galime laimėti prieš rusus“, – tikino D.Adomaitis.

„Sumažinus klaidų skaičių, mes galėtume realiai galvoti apie pergalę. Turime mažiau klysti, suteikti mažiau galimybių kovoti po mūsų krepšiu ir neleisti jiems regzti greitų atakų. Turime rezervą, kurį retai naudojame -  tritaškius metimus. Šiandien labai teigiamai šį ginklą išnaudojome antroje rungtynių dalyje“, – vardino L.Kvedaravičius.

M.Kuzminskas pažymėjo, kad buvusiems komandos draugams svarbu nusiteikti prieš lemiamą dvikovą.

„Australai šiandien parodė, kad rusai nėra neįveikiami. Daug kas priklausys nuo pačių rusų nusiteikimo. Gerai, kad jie laimėjo prieš mus draugiškose varžybose, galbūt bus kažkoks atsipalaidavimas iš jų pusės. Tačiau daug priklausys nuo pačių lietuvių – ar jie žais taip, kaip prieš Tunisą, ar kaip prieš amerikiečius“, – svarstė krepšininkas.

V.Šeškaus treniruojamos komandos visada pasižymėjo komandiniu žaidimu, tačiau to strategas kartais pasigesdavo rinktinėje. Prieš ketvirtfinalį „Rūdupio“ ekipos siela tikisi išvysti darniai kovojančius krepšininkus.

„Mes turime būti kaip vienas kumštis – tiek puolime, tiek gynyboje. Rinktinės žaidimas kartais būna labai smagus ir malonus akiai. Komandos žaidime pasigestu ugnelės. Rinktinė atrodo smagiai, tačiau jai trūksta koncentracijos“.

Daug kritikos grupės turnyre susilaukė kai kurie trenerio K.Kemzūros sprendimai. Vis dėl to, S.Jovaiša nebuvo linkęs stratego teisti: „Treneris kuria planus, kuriuos turi įvykdyti komanda. Jeigu jie to nepadaro arba žaidėjams krinta kamuolys iš rankų, gali kurti planus kokius nori, bet teigiamo rezultato nepasieksi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius