Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Karinos Kvašniovos tinklaraštis. Auksinė ispanų krepšinio karta, kurios sidabro medalis neguodžia

„Inspire a generation“ (Įkvėpk kartą) – šie žodžiai buvo užrašyti ant North Greenwich arenos žiedų krepšinio rungtynių metu Londone. Ši Ispanijos rinktinė, kurios pagrindą sudaro 1980 gimimo metų karta, auksinių jaunių karta, kuri kažkada laimėjo Pasaulio jaunių pirmenybes Lisabonoje pranokdami finale JAV komandą, šiomis olimpinėmis žaidynėmis užbaigė neįtikėtinų pasiekimų ciklą ir, be abejo, įkvepė ne vieną jaunąją kartą.
Pau Gasolis ir Rudy Fernandezas
Pau Gasolis ir Rudy Fernandezas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai auksinei ispanų kartai atstovauja Pau Gasolis, Juanas Carlosas Navarro, Felipe Reyesas ir Jose Carlderonas. Laikui bėgant prie jų prisijungė tokie talentai, kaip Marcas Gasolis, Rudy Fernandezas, Sergio Rodriguezas, Serge Ibaka ir dėl traumos Londone nežaidęs Ricky Rubio. 

Tačiau niekam nėra paslaptis, kad šios komandos pagrindą iš tikrųjų sudaro Pau ir Juanas Carlosas Navarro. Šie du žaidėjai  nemažai prisideda prie to, kad ši komanda būtų ypatinga ir skirtųsi nuo visų kitų pasaulio rinktinių (turbūt tik išskyrus JAV). Pau ir Juanas Carlosas yra Kobe-Shaqo, Ginobili-Scola, Marčiulionio-Sabonio stiliaus aukštaūgio ir žemo žaidėjo tandemas, ir kai vienas iš jų nežaidžia arba negali pasigirti optimalia fizine forma, komanda praranda savo ypatingumą ir tampa žemiška. 

Pau Gasolis ir Juanas Carlosas Navarro
Pau Gasolis ir Juanas Carlosas Navarro

Olimpinio turnyro finalinėse rungtynėse prieš JAV Sergio Scariolos treniruojama ekipa pasižymėjo ne tik nuostabiu žaidimu atakoje, bet ir itin solidžiu gynėjų pasirodymu.  Ispanijos komanda rungtynių metu pastoviai kaitaliojo savo gynybos sistemas ir priversdavo JAV rinktinę nepatogiai jaustis atakoje: zoninė gynyba, “match-up“ gynyba, vienas prieš vieną ir gynyba, kuri amerikiečiams pridarė daugiausia problemų – „box and one“, kurios metu Llullas turėjo stabdyti Keviną Durantą.

Buvo akivaizdu, kad toks Ispanijos žaidimas nepatiko nei Kobe Bryantui nei LeBronui Jamesui ir kuriam laikui išmušė M. Krzyzewskio puolimą iš vėžių.

Na, ir pagaliau man norėtųsi pabrėžti Ispanijos žaidėjų nusiteikimą ir charakterį. Iš ispanų veidų matėsi, kad jie buvo nusiminę, nes jautė, kad prarado auksą, o ne tai, kad laimėjo sidabrą. Žaidėjų nepatenkino tas faktas, kad jie beveik iki paskutinės akimirkos sugebėjo kovoti ir atsispirti galingai JAV rinktinei. Jie buvo be galo nusivylę pralaimėjimu. Tai yra auksinė Ispanijos karta, kuri visada kovoja tik dėl pergalių.

Be abejo, šios rungtynės buvo vienos gražiausių šioje olimpiadoje. Tačiau ne tik dėl įnirtingos kovos ir žaidėjų demonstruojamo žaidimo lygio aikštelėje, bet ir dėl kai kurių gestų, kuriuos žaidėjai rodė vieni kitiems.

Labiausiai įsiminė akimirka, kai JAV žaidėjai po rungtynių vienas po kito priėjo prie Ispanijos suolelio tam, kad apkabintų Pau Gasolį arba tiesiog paspaustų jam ranką. Ypač jaudinantis buvo apsikabinimas tarp Pau Gasolio ir Kobe Bryanto. Manau šis JAV žaidėjų gestas daug apie juos pasako ir dar daugiau pasako apie Pau Gasolį ir apie tai, kokią reikšmę jis turi pasaulio krepšinyje.

Reuters/Scanpix nuotr./Ispanijos krepaininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos krepšininkai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius