Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kęstutis Kemzūra: suprasiu, jei sutarties su manimi nenorės pratęsti

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas Kęstutis Kemzūra po Londono olimpiados ketvirtfinalio neslėpė: „Turėjome šansą, bet patys susimovėme“.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris prieš rungtynes su Rusija
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris prieš rungtynes su Rusija / Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr.

Po fiasko 2009 m. Europos čempionate Lenkijoje prie rinktinės vairo stojęs strategas neatsakė į klausimą, kokią jis mato kitų metų nacionalinę komandą, nes nežino, ar bus jos treneris.

- Treneri, jūsų komentaras apie rungtynes su Rusija?

- Kaip ir tikėjomės, rungtynės buvo sunkios. Itin nervinga buvo pradžia – ne tik mums, bet ir varžovams. Niekas negalėjo įmesti. Po to padarėme keletą klaidelių gynyboje ir jie pabėgo. 

Gerai tai, kad labai toli nepaleidome varžovų, nesutrikome. Po dviejų kėlinių buvome atsilikę tik penkiais taškais. 

Rusai lengvų taškų pelnė daugiau nei mes. Mums krepšys buvo tarsi užrištas. Nelabai suradome priėjimą prie jo, nebuvome agresyvūs po krepšiu. Taip pat dar tos klaidos, berods septynios pirmoje pusėje.

Žaidimas trečiajame kėlinyje pagyvėjo, kai į aikštę įėjo Mantas Kalnietis. Suradome penketą, 
kuris sėkmingai gynėsi ir kontratakvo. Pataikėme keletą metimų ir tai mums suteikė jėgų. Sugrįžome į žaidimą. Tačiauvėl koją vėl pakišo klaidos. Mes tris kartus patys išmetėme kamuolį į užribį.

Pačioje pabaigoje irgi suklydome lygioje vietoje. Mantas žaidė gerai, jis visiems suteikė energijos, įskėlė kibirkštį. Jis pats įmetė, pridėjo žaidimui greičio. Nenoriu jo kaltinti dėl tos klaidos. Bet tas prarastas kamuolys iliustruoja visas rungtynes.

Rusai pataikė  keletą sunkių tritaškių, nors šiaip jie iš toli nelabai taikliai mėtė. Sergejus Monia įvarė. O mes reikiamu momentu nepataikėme.

- Šešiems Lietuvos rinktinės žaidėjams tai buvo pirmosios olimpinės žaidynės. Ar maža jų patirtis galėjo lemti didelį klaidų skaičių?

- Ne tai svarbiausia. Juk jei žiūrėtume į statistiką, tai jau kelintoje olimpiadoje daugiausia klaidų padaro Šarūnas Jasikevičius. 

Vyrams sakiau, kad mums nereikia galvoti apie pasėkmes prieš rungtynes. Sakiau – galvokime apie tai, kaip mes turime žaisti. Žaiskite, kaukitės, braukitės agresyviai. Iš dalies tai pavyko. Bet ypač pradžioje jautėsi, tas „kaip bus, jeigu bus“.

- Ar prastas pataikymo procentas susijęs su tai, kad rungtynės vyko kitoje arenoje, ar labiau tai lėmė rusų gynyba?

- Mes turėjome galimybių mesti laisvi. Kartais vietoj to, kad mestume, kai atakai lieka septynios ir gali atlikti daugiausia du perdavimus ir mesti, mes įsigudriname prarasti kamuolį ir gauname atgal. Tai yra blogiausia. Geriau jau išvis nemesti, bet negauti greito puolimo. 

Nauja arena veikė tiek juos, tiek mus. Neparadėsime juk aiškinti: nauja, didelė arena, mažesni lankai. 

Žinoma, šiai mūsų komandai yra labai svarbu įmesti tritaškius. 

- Šarūnas Jasikevičius po ketvirtfinalio prisipažino, kad jautėsi labai pavargęs. Ar negalvojote, jog jį reiktų labiau patausoti?

- Kam tausoti? Visi pavargę. Linui Kleizai ištinęs kelis, Antanui Kavaliauskui surakino nugarą, Pauliui Jankūnui – kairės alkūnės uždegimas. Ir dar tikriausiai pina visokių traumų, kurių aš nežinau, nes man apie jas nesako. Bet juk jau ketvirtfinalis. Kaip jis bus nepavargęs, kai mes susirinkome nuo birželio 1 d. Rusai – taip pat. Tik jie gal geriau atrodo, nes yra jaunesni. Mums tos venesuelos, hiustonai atsiliepė skaudžiau. Bet kito kelio nebuvo. Turėjome šansą, bet patys susimovėme.

Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Kęstutis Kemzūra
Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Kęstutis Kemzūra

- Ar iš turimų resursų išspaudėte viską?

- Visada, kaip taip įvyksta, galvoji, kad buvo galima geriau. Jaučiu atsakomybę dėl rezultato, jis nėra patenkinamas, visi norėjome eiti toliau, nesvarbu, su kuo žaidėme.

Kad ir kaip gerbtume Rusijos rinktinę ir jų trenerių štabą ir tai, kad jau daug laiko negalime prieš juos laimėti, turėjome šansą. Kažko pritrūko. 

- Gal sutrukdė ir tai, kad pirmame etape grupėje likote ketvirti ir gavote labai stiprų varžovą?

- Mes žaidėme visas rungtynes ir visose norėjome nugalėti. Patekome į situaciją, kuri nebuvo bloga. Reikėjo laimėti tik vienas rungtynes ir patekti į pusfinalį. Negi labai gerai būtų buvę žaiti prieš ispanus ar brazilus? Žinoma, geriausiai būti pirmiems grupėje ir žaisti su australais. Bet ir tai nebūtų lengvos rungtynės. Ketvirtfinalyje nėra lengvų rungtynių.

- Treneri, kokią regite kitų metų Lietuvos rinktinę?

- Negaliu atsakyti į šį klausimą. Mano sutartis su Lietuvos krepšinio federacija baigėsi ir jeigu federacija nuspręs jos nepratęsti, aš juos puikiai suprasiu. 

Jeigu jie kalbins dirbti toliau, turėsiu pagalvoti. Dabar negalvoju apie tai. 

- Sutartis baigs galioti rudenį ar iškart po olimpiados?

- Nežinau. Palikau ją namuose, stalčiuje.

- Ar kurie nors žaidėjai nesakė, kad tai jų paskutiniai metai rinktinėje?

- Apie tai nekalbėjome. Bet logiškai, galima tikėtis kai kurrių pasitraukimo. Tačiau man nesakė nieko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius