Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronzinė Aleksandro Kazakevičiaus istorija: į olimpiadą pateko su paskutiniu bilietu, buvo laikomas autsaideriu, bet apie medalį kalbėjo nuo 12-os metų

Aleksandras Kazakevičius. Prieš Londono olimpiadą jį pažinojo tik imtynių entuziastai, bet po žaidynių apie jį jau bus girdėję visi Lietuvos piliečiai. Taigi kas tas A.Kazakevičius, padovanojęs Lietuvai antrąjį medalį Londone?
Aleksandras Kazakevičius
Aleksandras Kazakevičius / Fotodiena.t/Roberto Dačkaus nuotr.

Prieš 26-erius metus Vilniuje – 1986-ųjų birželio 12 dieną – gimęs A.Kazakevičius domisi automobiliais ir kino filmais, studijuoja Lietuvos edukologijos universiteto Sporto ir sveikatos fakultete. Nevedęs. Tačiau įdomiausia ne tai.

Pranašiški žodžiai apie olimpinį medalį

Būsimasis Londono olimpinių žaidynių medalininkas į pirmąją graikų-romėnų imtynių treniruotę atėjo būdamas 12 metų ir iš karto pareiškė čia laiko veltui nešvaistysiantis.

„Tik pradėjęs treniruotis, 12-os metų, Aleksandras pareiškė, kad jo tikslas – olimpinis medalis“, – po imtynininko triumfo prisiminė Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Giedrius Dambrauskas.

Tik pradėjęs treniruotis, 12-os metų, Aleksandras pareiškė, kad jo tikslas – olimpinis medalis, – prisiminė G.Dambrauskas.

Teko palaukti 14 metų, o treniruotėse išlieti tonas prakaito, tačiau A.Kazakevičius pasiekė savo. „Jis yra išskirtinai atsidavęs darbui“, – pažymėjo G.Dambrauskas.

„Šis medalis įprasmina visą mano sportinį kelią. Tai, ką padariau, parodo, jog ne veltui dirbau, atiduodavau visas savo jėgas“, – jau su medaliu rankose teigė A.Kazakevičius.

Graikų-romėnų imtynių paslapčių mokytis A.Kazakevičius pradėjo pas Remigijų Gustą, o šiuo metu klauso trenerių Grigorijaus Kazovskio ir Ruslano Vartanovo nurodymų.

Duobėtas kelias į Londoną

Nedaug trūko, kad A.Kazakevičius Londono olimpiadą būtų stebėjęs tik per televizorių. Į žaidynes lietuvis pateko tik paskutiniu bandymu – laimėjęs šių metų gegužę Suomijoje surengtą atranką. Čia geležiniuose imtynininko gniaužtuose užduso tokie grėsmingi varžovai kaip slovėnas Jure Kuharas, turkmėnas Dairanas Jailymovas, ukrainietis Dmytro Pyškovas ir lenkas Edgaras Babajanas.

Iki šio atrankos turnyro A.Kazakevičius vietos Londone nesėkmingai siekė net keturiais bandymais. Pasaulio čempionate jis iškrito jau šešiolikfinalyje, o arčiausiai olimpiados buvo atsidūręs atrankoje Kinijoje, kai pateko į pusfinalį, o pralaimėjo tik lemiamą imtį mažajame finale.

Pirmoje olimpiadoje neužtruko

Olimpinę dvasią A.Kazakevičius pirmą kartą pajuto ne Londone. Lietuvis prestižiškiausiose sporto varžybose debiutavo 2008-aisiais Pekine.

Tuomet 22-ejų imtynininkas rungėsi aštuoniais kilogramais lengvesnėse svorio kategorijoje – iki 66 kg – tačiau žaidynėse neužtruko. A.Kazakevičius pralaimėjo pirmąją savo kovą, o galutinėje rikiuotėje liko 15-oje vietoje.

Prognozuota paskutinė vieta

Prieš Londono olimpiadą A.Kazakevičius toli gražu nebuvo laikomas tarp pretendentų laimėti medalį. Net Lietuvos sporto vadovai iš jo daugiausia tikėjosi vietos ketvirtfinalyje ir iškėlė tikslą užimti 5–10 pozicijas.

Fotodiena.t/Roberto Dačkaus nuotr./Aleksandras Kazakevičius
Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Aleksandras Kazakevičius su bronza

Lažybų tarpininkai lietuvį apskritai nurašė, prognozuodami jam paskutinę vietą. „Pasižiūrėjome lažybų kontorų pasiūlą ir pamatėme, kad mano šansai vertinami blogiausiai. Su treneriu dar pajuokavome, kad reikia tą pasiūlą apversti, tada viskas bus teisingiau“, – jau su olimpiniu bronzos medaliu ant kaklo šypsojosi A.Kazakevičius.

Kad bronzos medalis Londone nebuvo atsitiktinumas, įrodo lietuvio įveiktų varžovų sąrašas ir faktas, jos jis pralaimėjo tik būsimajam olimpiniam čempionui rusui Romanui Vlasovui.

Didžiausia pergalė iki tol – bronza Europos čempionate

Iki bronzinio triumfo Londone ryškiausia A.Kazakevičiaus karjeros pergalė buvo dar viena bronza – šių metų Europos čempionate Belgrade.

Lietuvis blizgėjo jaunių ir jaunimo čempionatuose, tačiau tarp vyrų skinti medalius sekėsi kur kas sunkiau. 2003-iaisiais A.Kazakevičius triumfavo Europos jaunučių pirmenybėse, po dvejų metų pasaulio jaunimo čempionate buvo trečias.

Imtynėse su vyrais Europos ir pasaulio pirmenybėse lietuvis dažniausiai likdavo už pirmojo dešimtuko, į kurį pateko tik 2006-aisiais Kinijoje, kai iškovojo 7 vietą.

Antrasis imtynininkų medalis olimpiadoje

A.Kazakevičius pakartojo geriausią šalies imtynininkų pasiekimą nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Prieš ketverius metus – 2008-ųjų Pekino žaidynėse – nustebino Mindaugas Mizgaitis, kuris taip pat pasipuošė bronzos medaliu, bet svorio kategorijoje iki 120 kg.

Fotodiena.t/Roberto Dačkaus nuotr./Aleksandras Kazakevičius
Fotodiena.t/Roberto Dačkaus nuotr./Pergalingas Aleksandro Kazakevičiaus salto.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius