Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Era be super kostiumų: kodėl plaukikų rekordai nebestebina?

Penki pasaulio plaukimo rekordai per penkias Olimpiados dienas nublanksta palyginus su 25 rekordais, pasiektais Pekine. Tačiau plaukikai tikina, kad aukštų technologijų plaukimo kostiumų draudimas nesustabdė šios sporto šakos pažangos.
Michaelas Phelpsas
Michaelas Phelpsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, plaukimas yra daug ištvermės reikalaujantis sportas, o mes sugebame peržengti ribas ir iškelti sau aukštesnius siekius“, – teigė amerikietė plaukikė Missy Franklin, tarptautinėse varžybose debiutavusi 2010 metais, kai plaukimo kostiumai buvo uždrausti.

„Manau, puiku, kad sugebėjome čia atvykti ir parodyti pasauliui: „Ei, mums nereikia tų kostiumų, kad tai pasiektume“, – pridūrė ji.

Po Pekino olimpiados, kur naudoti iš dalies sintetiniai „Speedo LZR“ plaukimo kostiumai, 2009 metų pasaulio čempionate Romoje naudoti naujesnės kartos poliuretano kostiumai ir pagerinti net 43 pasaulio rekordai.

Pesimistai prognozavo, kad rekordai, pasiekti plaukiant plūdriais, raumenis suspaudžiančiais kostiumais, kurie vieniems plaukikams padeda daugiau nei kitiems, išsilaikys ne vienerius metus.

Tačiau JAV plaukimo nacionalinės rinktinės vadovas Frankas Buschas teigė, kad taip tvirtinusieji neatsižvelgė į plaukikų absoliutų pasiryžimą plaukti greitai.

„Niekada nenurvertinkite sportininko, kai kartelė pakeliama aukščiau. Ir niekada nenuvertinkite trenerių“, – kalbėjo jis.

F. Buschas tvirtino plaukimo kostiumus pradėjęs vertinti kaip tam tikrą „palaiminimą“, nes juos naudojant pasiekti laikai sulaužė užtvaras plaukikų mintyse.

Niekada nenurvertinkite sportininko, kai kartelė pakeliama aukščiau. Ir niekada nenuvertinkite trenerių

„Jie pakėlė kartelę aukščiau. Tad treneriai ir plaukikai tikrai galvoja apie tai, kas bus toliau“, – kalbėjo jis.

Nuo tekstilinių plaukimo kostiumų įvedimo 2010 metais iki Londono žaidynių, buvo pagerinti tik du ilgos distancijos plaukimo rekordai. 200 metrų kompleksinio plaukimo rekordą pagerino Ryanas Lochte, 1500 metrų laisvuoju stiliumi – Sun Yang. Tad protrūkis Londone yra tarsi sprogimas.

Viską pradėjo kinė Ye Shiwen, 400 metrų kompleksiniu stiliumi nuplaukusi per 4 min. 28.43 sek. Amerikietė Dana Vollmer tapo pirmąja moterimi, 100 metų peteliške įveikusi greičiau nei per 56 sekundes – 55,98 sek. Aukso medalį iškovojęs Cameronas van der Burghas iš Pietų Afrikos Respublikos 100 metrų krūtine nuplaukė per 58,46 sek.

Vengras Danielis Gyurta iškovojo aukso medalį 200 metrų plaukimo krūtine rungtyje ir pasiekė pasaulio rekordą – 2 min. 7,28 sek. pasaulio rekordą (2 min. 20 sek.) moterų 200 metrų plaukimo krūtine pusfinalyje pasiekė Rebecca Soni.

Kirsty Coventry titulą ginanti dukart olimpinė čempionė 200 metrų plaukimo nugara rungtyje teigė nesanti nustebusi.

„Jei matytume, kad pasaulio rekordai gerinami 2 ar 3 sekundėmis, kaip buvo su kostiumais, būtų keista“, – kalbėjo sportininkė iš Zimbabvės, pridūrusi, kad apie geresnius laikus galima spręsti ir iš to, kad pirmuosius ir paskutiniuosius Londone skiria labai maža riba.

„Jei pažiūrėsime į moterų plaukimo finalus, visas sportininkes skiria sekundė. Pažiūrėkite į Pekino ar Atėnų olimpiadas – ten viskas buvo kitaip. Pirmąją ir aštuntąją vietas skyrė kelios sekundės“, – kalbėjo jis.

Pasak F. Buscho, nestebina, kad rekordai gerinami ne po vieną.

„Manau, sportininkai minta tokiais dalykais. Jie pamato, kad tą gali padaryti, taigi jie tiki, kad ir jie gali tą padaryti“, – kalbėjo jis.

JAV plaukikas Anthony Ervinas teigė, kad technologinės užgaidos niekada nesutrukdys varžovams peržengti ribas.

„Žmogaus dvasioje yra noras bandyti siekti to, kas, mūsų manymu, yra įmanoma. Taip daro mūsų rūšis. Mes patys atsakingi už savo evoliuciją“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius