-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdinga Michaelo Phelpso karjera: šalia rekordinių pergalių marihuana ir vairavimas išgėrus

Šeštadienį, pasirodęs paskutinėje Londono olimpinių žaidynių rungtyje, karjerą baigė tituluočiausias visų laikų olimpietis 27-erių metų Michaelas Phelpsas. Siūlome susipažinti su šio plaukiko pasiekimais ir įdomiausiomis gyvenimo detalėmis.
Michaelas Phelpsas
Michaelas Phelpsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Londonas

Karjeros kelias:

2000 metai

Pirmą kartą pasirodo Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse. 15-metis tampa jauniausiu amerikiečių plaukikų rinktinės nariu. Vienintelėje rungtyje, kurioje dalyvavo – 200 metrų peteliške – užima penktą vietą.

2001

Tampa jauniausiu plaukiku (15 metų ir 11 mėnesių), kuris pagerina pasaulio rekordą. Michaelas Phelpsas tai padarė plaukdamas 200 metrų peteliške. Japonijoje vykusiame pasaulio čempionate triumfuoja pirmą kartą. Per karjerą jam tai pavyks dar 25 kartus.

2003

Barselonoje vykusiame pasaulio čempionate laimėjo 4 skirtingas rungtis. Tapo pirmuoju plaukiku, pagerinusiu pasaulio rekordus skirtingose rungtyse tą pačią dieną.

2004 metų rugpjūtis

Atėnų olimpinėse žaidynėse Michaelui Phelpsui nepavyksta pagerinti Marko Spitzo rekordo – septyni olimpiniai aukso medaliai. Amerikietis išvažiuoja su 6 aukso ir dvejais bronzos medaliais. Nepaisant to, olimpinio komiteto prezidentas Jacques Rogge Michelą Phelpsą pavadina „žaidynių ikona“.

2004 metų lapkritis

19-metis olimpinis čempionas suimtas už vairavimą išgėrus Marylande. Turi sumokėti baudą ir atlikti viešuosius darbus.

2007

Melburne vykusiame pasaulio čempionate pasiveja Marką Spitzą laimėdamas septynias skirtingas rungtis. Turėjo šansą laimėti ir aštuntąją, bet favorite laikyta amerikiečių komanda keturi po 100 metrų kompleksiniu būdu rungtyje diskvalifikuojama atrankoje. Michealas Phelpsas turėjo padėti komandai finale.

2008

Pekine pagerina Marko Spitzo olimpinį rekordą, susišluodamas 8 aukso medalius ir pagerindamas 7 pasaulio rekordus. Šis pasiekimas buvo pramintas „didžiuoju Kinijos laimikiu.“ Plaukikas tampa tarptautinio lygio žvaigžde, pasirodo įvairiuose televizijos šou.

2009

Amerikos plaukimo federacija suspenduoja sportininką trims mėnesiams dėl žiniasklaidoje pasirodžiusių nuotraukų, kuriose jis užfiksuotas rūkydamas marihuaną. Michaelas Phelpsas atsiprašo ir sutinka su bausme.

2011

Šanchajuje vykusiame pasaulio čempionate pelnė 4 aukso medalius, tačiau dvejose rungtyse nusileido tautiečiui Ryanui Lochte, kuris išsivežė 5 aukso medalius.

Reuters/Scanpix nuotr./200 metrų peteliake prizininkai Ryanas Lochte (centre), Michaelas Phelpsas (kairėje), Paulas Biedermannas (deainėje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./200 metrų peteliške prizininkai Ryanas Lochte (centre), Michaelas Phelpsas (kairėje), Paulas Biedermannas (dešinėje)

2012

Londono olimpinėse žaidynėse iškovoja 4 aukso ir 2 sidabro medalius ir baigia sportininko karjerą, per kurią iškovojo dvigubai daugiau aukso medalių nei kam nors pavyko iki tol (18) ir 22 visų prabų medalius, keturiais daugiau nei bet koks kitas sportininkas per visą istoriją.

Amerikiečių plaukiko skambios frazės:

„Mane lygina su Ianu Thorpe‘u ir Marku Spitzu – didesnių komplimentų man nereikia.“

„Besimokydamas mokykloje mamai nuolat sakydavau, kaip man atsibodo plaukimas ir noriu žaisti golfą. Mama man visada liepdavo dar kartą apie tai pagalvoti ir aš taip vis grįždavau į baseiną.“

„Aš neprisimenu dienos, kai nesitreniravau.“

„Vandenyje aš jaučiuosi kaip namuose. Aš išnykstu. Ten mano vieta.“

Prieš Londono olimpines žaidynes:

„Žinau, kad man nepavyks vėl pelnyti 8 aukso medalių. Jeigu tu to tikiesi, tai tavo pasirinkimas, ne mano. Aš bandysiu įgyvendinti tai, ką esu užsibrėžęs. Man užtektų vieno olimpinio aukso medalio. Juk ne kiekvienas gali pasigirti, kad tokį turi.“

„Man taip atsibodo vanduo.“

Po Londono olimpinių žaidynių:

„Aš plaukiu jau 20 metų. Aš pažinau plaukimą, kiek tik tai yra įmanoma, ir man to pakanka. Aš nenoriu plaukioti, kai man bus virš 30 metų. Jeigu aš tęsiu ir pasirodysiu 2016 metais, man jau bus 31 metai. Aš nekantrauju pamatyti, kas yra anapus tvoros.“

„Jei vieną dieną aš baigsiu karjerą, tai bus viskas. Kai aš baigiau, aš baigiau.“

„Jei vieną dieną aš baigsiu karjerą, tai bus viskas. Kai aš baigiau, aš baigiau.“

12 kartų olimpinė plaukimo medalininkė Dara Torres „Twitter“ tinkle:

„Neabejoju, kad Michaelas Phelpsas dar sugrįš į plaukimą... Kas nori lažintis?“

Michaelas Phelpsas:

„Aš lažinčiausi su malonumu!“

Geriausiam visų laikų olimpiečiui nereiks sukti galvos dėl darbo pasiūlymų. Tik pasklidus kalboms apie jo galimą pasitraukimą iš sporto, amerikiečių televizijos suskubo berti pasiūlymus apie darbą televizijoje. Labai realu, kad plaukikas taps sporto apžvalgininku. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius