Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio spauda liaupsina olimpiados atidarymo ceremoniją: ji buvo beprotiška, magiška, drąsi ir linksma

Pasaulio spauda šeštadienį reiškia susižavėjimą „absoliučiai britiška“ Londono olimpiados atidarymo ceremonija, net jei kai kuriems žiūrovams užsienyje ir galėjo būti sunku suprasti britišką humorą.
Renginio akimirka
Londono olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija / „Scanpix“ nuotr.

Nuo Azijos iki Europos, nuo Australijos iki Amerikos laikraščiai giria „Oskaro“ laureato Danny Boyle'o režisuotą šou, kuriame ryškų vaidmenį atliko ir karalienė Elizabeth II, kuri pasirodė kaip superšnipo Bondo mergina.

„The Washington Post“ rašo, kad tai „kartais atrodė kaip didžiausias pasaulyje vidaus pokštas“, o „The New York Times“ nurodo, kad ceremonija pavyko nors ir buvo „truputį beprotiška“.

„Britanija penktadienio vakarą prisistatė pasauliui kaip kažkas, ką jai dažnai būdavo sunku išreikšti net sau pačiai: (kaip) šalis, ramiai besijaučianti su savo poimperiniu identitetu, kad ir koks jis iš tikrųjų būtų“, – rašo „The New York Times“.

Maždaug milijardas žmonių visame pasaulyje stebėjo olimpiados atidarymą per televiziją, o pačiame olimpiniame stadione žiūrovų vietose sėdėjo daugiau kaip 80 pasaulio lyderių ir karališkųjų asmenų. Šou ištesėjo D.Boyle'o pažadą parodyti Britanijos istoriją, bet – su britų ekscentriško humoro priemaiša.

Prieš 12 metų olimpiada vyko Sidnėjuje, ir laikraštis „The Australian“ pažymi, kad D.Boyle'as stengėsi kūrybiškumu prilygti šiam miestui ir pasitelkti „sąmojį ir savimonę, kurių trūko kinams“ per 2008-ųjų Pekino olimpines žaidynes.

Prancūzų laikraščius apžavėjo tipiniu britišku humoru persmelktas šou, juose pasirodė jokia pavydo ar nuoskaudos gaidelė, nors Paryžius 2005 metais ir pralaimėjo Londonui kovoje už teisę surengti šią olimpiadą.

„Mums patinka šios žaidynės!“ – angliškai paskelbė sporto dienraštis „L'Equipe“.

„Ceremonija, kurią vakar visam pasauliui pasiūlė britai, buvo neįprastai drąsi, poetiška ir linksma“, – pridūrė laikraštis.

„Istorija, magija ir emocija“, – priduria dienraštis „Le Parisien“.

Vokietijos „Bild“ – labiausiai perkamas dienraštis Europoje – savo interneto svetainėje parašė: „Oho, koks spektaklis!“

„Die Welt“ pareiškė pagarbą karalienei, kuri nusifilmavo trumpame filmuke su Džeimsą Bondą įkūnijančiu aktoriumi Danieliu Craigu, ir pridūrė, kad „naujajai Bondo merginai – 86-eri“.

Portugalų dienraštis „Politico“ Londono ceremonija patiko labiau už „totalitarinį“ Pekino olimpiados atidarymą prieš ketverius metus.

Europos laikraščiams ypač patiko scena, skirta Britanijos valstybinei Nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai, kai pižamas vilkintys vaikai šokinėjo ant 320 didžiulių ligoninės lovų.

Prie pagyrų choro prisidėjo ir JAV laikraščiai, nors „The Wall Street Journal“ ir rašo, kad kai kurių ceremonijos elementų pasaulinė televizijos publika galėjo ir nesuprasti, ypač – scenos apie Nacionalinę sveikatos apsaugos tarnybą.

Žurnalas „The New Yorker“ parašė paprastai: „Danny Boyle'as laimi auksą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius