Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų siekis pasipelnyti iš Londono olimpiados siutina britus

Dėl galimybės priimti Olimpiados dalyvius treniruočių stovyklose, kurios gali gerokai pagyvinti vietos ekonomiką, varžosi ne vienas Didžiosios Britanijos regionas ir netgi šiaurinės Prancūzijos provincijos, rašo „Reuters“.
Keliaujančius Eurotuneliu dar Prancūzijoje pasitinka žinia apie artėjančias Londono olimpines žaidynes
Keliaujančius Eurotuneliu dar Prancūzijoje pasitinka žinia apie artėjančias Londono olimpines žaidynes / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Britanija olimpinių ir parolimpinių žaidynių organizavimui numačiusi skirti 9,3 mlrd. svarų sterlingų (38,6 mlrd. litų), daugiausia sporto infrastruktūrai Londone. Šalies sostinė ketina susižerti ir didžiąją dalį olimpiados atnešamos naudos.

Tačiau regioninės savivaldybės, kurioms tenka susitaikyti su centrinės valdžios nurėžtais biudžetais ir susidoroti su aukštu nedarbo lygiu, taip pat nori atsiriekti olimpinio torto.

„Žinoma, šalis dėl taupymo dabar išgyvena sunkius laikus, bet olimpiada yra tik kartą gyvenime pasitaikanti galimybė, tad turime pasistengti ja kuo geriau pasinaudoti“, – sako žaidynių regioninis koordinatorius šiaurės vakarų Anglijoje Robas Youngas.

Didžioji Britanija ekonomikos požiūriu suskilusi į turtingesnius pietus – ypač Londoną – ir santykinai vargingiau gyvenančią šiaurę, kur telkiasi problemiškiausios šalies vietos.

Turėdamas galvoje tokį netolygumą, Londono organizacinis komitetas stengėsi paskirstyti žaidynių naudą po aštuonis Anglijos regionus bei Škotiją, Velsą ir Šiaurės Airiją.

Londono organizacinis komitetas skiria iki 25 tūkst. svarų (104 tūkst. litų) dotacijas bet kuriam olimpiniam ar parolimpiniam komitetui, kuris sutinka savo atletus apgyvendinti regionuose toliau nuo Londono.

Vis dėlto premjero Davido Camerono vyriausybė, taupydama ir mažindama biudžeto išlaidas, neseniai atsisakė pusiau vyriausybinių regionine plėtra besirūpinančių agentūrų, kurios turėjo pritraukti tarptautinius olimpinius komitetus į Didžiąją Britaniją.

Tokie regioniniai koordinatoriai kaip R.Youngas dirba tuštėjančiuose likviduojamų agentūrų biuruose.

Prancūzija investavo maždaug 100 mln. eurų į regioninį sportą, infrastruktūrą ir turizmo plėtrą, kad pritrauktų kuo daugiau turistų bei atletų prieš Olimpiadą ir jos metu

Jų pastangas įtikinti pasaulio atletus treniruotis ir leisti pinigus Didžiosios Britanijos provincijose dar labiau apsunkino prancūzai, nusprendę konkuruoti su britais.

Visos Europos Olimpiada

Vos už 34 kilometrų nuo Anglijos esančio Pa de Kalė departamento tarybos vadovas Dominique'as Dupilet teigia, kad Prancūzija investavo maždaug 100 mln. eurų į regioninį sportą, infrastruktūrą ir turizmo plėtrą, kad pritrauktų kuo daugiau turistų bei atletų prieš olimpiadą ir jos metu.

D.Dupliet ypač suerzino britus, paviešinęs vaizdo klipą, kuriame sako: „Vos tik olimpinės žaidynės buvo atiduotos Londonui, mes tą pačią akimirką rotušėje iškėlėme britų vėliavą“.

Kalė miestas yra arčiau Londono nei daugelis Britanijos regionų ir traukiniu pasiekiamas per šiek tiek ilgiau nei valandą.

„2011-aisiais 40 šalių, tarp jų ir Prancūzija, pasinaudojo mūsų 2012-iesiems skirtais įrenginiais – maždaug 2,5 tūkst. atletų iš visų sporto šakų“, – teigia D.Dupilet, girdamas Kalė sporto infrastruktūrą.

Vis dėlto britų regionų koordinatoriai tikisi, kad 25 tūkst. svarų dotacijos (dėl kurių paraiškos priimamos iki vasario galo) įtikins nacionalines delegacijas apsistoti Didžiojoje Britanijoje, o ne Prancūzijoje, nesiūlančioje panašių lengvatų.

„Girdėjome, kad kai kurios mažesnės šalys be dotacijų nebūtų galėjusios surengti treniruočių stovyklų“, – sako B.Youngas. Jis užsimena apie šiaurryčių Anglijoje įsikursiančią boksininkų delegaciją iš Nauru, mažiausios pasaulyje respublikos (10 tūkst. gyventojų).

Ekonominė nauda

Sunku tiksliai suskaičiuoti, kiek treniruočių stovyklos atneša ekonominės naudos, bet netiesioginiai požymiai leidžia manyti, kad jos gerokai pagyvina vietos ūkį.

„Konservatyviausiais mūsų skaičiavimais, su žaidynėmis susijusių verslo sandėrių regione turėtų būti sudaryta už maždaug 390 mln. svarų sterlingų“, – sako Rytų Midlandso regioninė koordinatorė Tracy Croft.

Atliktas tyrimas, kuriame suskaičiuotos Australijos plaukikų komandos išlaidos Mančesteryje (australai sutiko čia treniruotis prieš 2009-ųjų pasaulio čempionatą, 2012-ųjų olimpiadą ir 2014-ųjų Glasgo Sandraugos žaidynes), leidžia tikėtis, kad vietos ekonomikai Australijos komanda atneš iki milijono svarų naudos.

„Be tiesioginės treniruočių stovyklos duodamos ekonominės naudos, regionas pasipelnė ir netiesiogiai, nes komandos atletai naudojosi laisvalaikio paslaugomis, lankėsi kino teatruose, pirko bilietus į vietinius sporto renginius, valgydavo restoranuose, apsipirkinėjo“, – rašoma ataskaitoje.

Be to, pasak regioninių koordinatorių, treniruočių stovyklų atnešama nauda neapsiriboja vien vietos verslu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius