-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos žiniasklaida: tikri ar netikri lietuviai garsino Lietuvą Londono olimpiadoje?

Rusijos naujienų agentūros „Regnum“ žurnalistas Olegas Michailovas parašė komentarą, kurio mintis gana sarkastiška: Lietuvą Londono olimpiadoje garsino netikri lietuviai... Šis tekstas ypač dviprasmiškai vertintinas po penkiakovininkės Donatos Rimšaitės staigaus tapimo Rusijos piliete. Ir politinio karo, kilusio tarp Lietuvos ir Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijų.
Laura Asadauskaitė, Rūta Meilutytė, Jevgenijus Šuklinas, Evaldas Petrauskas ir Aleksandras Kazakevičius.
Laura Asadauskaitė, Rūta Meilutytė, Jevgenijus Šuklinas, Evaldas Petrauskas ir Aleksandras Kazakevičius. / 15min.lt montažas

Pateikiame šio straipsnio fragmentą. Visą straipsnį rusų kalba rasite ČIA.

Londono olimpinės žaidynės Lietuvai buvo pačios sėkmingiausios nuo Nepriklausomybės atgavimo laikų. Per 17 dienų Lietuva iškovojo 5 medalius: du aukso, vieną sidabro ir du bronzos.

Bet medalius galima skaičiuoti ir kitaip.

Du medalius šaliai, kurios 90 proc. gyventojų yra lietuvių tautybės, laimėjo ne lietuviai. Kanojininkas Jevgenijus Šuklinas kilęs iš rusiško Visagino. O bronzos medalį graikų-romėnų imtynių rungtyje pelnė atletas nelietuviška pavarde – Aleksandras Kazakevičius.

Štai dabar persikelkime į bet kurių metų kovo 11-ąją, Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Gedimino prospektas, centrinė Vilniaus arterija. Gatvė atitverta, ją saugo policija. Prie arkikatedros renkasi „patriotiškas“ jaunimas. Prospektu žygiuoja skustagalviai su fašistine simbolika, nešantys plakatus „Lietuva – lietuviams“, „Lietuva – be rusų“, „Užmuškite žyduką“ ir pan.

Tokius lozungus čia galima išvysti kiekvienais metais. Policija jiems netrukdo.

Kaip gaila, kad šiais metais medalio Lietuvai neiškovojo koks nors Rabinovičius. Jei būtų laimėjęs, ko gero, skubiai būtų tapęs tokiu pat lietuviu, kaip Kazakevičius, Šuklinas. Būtų tiesiog Rabinovičius.

Kiekvieną pergalę sudaro daugybė smulkmenų. Tikras lietuvis Jevgenijus Šuklinas iš atomininkų miesto Visagino treniruojasi Drūkšių ežere. Šio ežero vandenys vėsino „sovietų monstru“ vadintos „labai nesaugios“ Ignalinos atominės elektrinės reaktorius. Todėl ežeras neužšaldavo net ir žiemą.

Vaikinas, kuris gimė Rusijoje, su šeima į Lietuvą atvyko sulaukęs trejų. Bet valstybė nedarė nieko, kad padėtų siekti jam sportinių aukštumų. Tikėdamas pergale, vaikinas yris po yrio artėjo prie pergalės – treniravosi vasarą ir žiemą.

Dar iki olimpiados jis pasakė žurnalistams: „Rusija siūlė atstovauti šiai šaliai, žadėjo mokėti 10–12 tūkst. litų algą, pagerinti buitį, duoti automobilį. Lietuvoje gauni tik 2000 litų, pats turi už viską mokėti. Butui taip nesutaupysi.“

Štai kodėl J.Šukliną galima vadinti tikru lietuviu nededant kabučių, be jokios ironijos. Sulaukęs 26-erių, jis yra toks pat kaip ir plaukikė Rūta Meilutytė, kuri treniruojasi Didžiojoje Britanijoje.

15 metų mergina po olimpiados iš jaudulio drebančiomis lūpomis su jaunatvišku maksimalizmu pareiškė, kad tikrai negalvoja atstovauti kitai šaliai, tik Lietuvai.

Šuklinas – toks pat lietuvis, kaip ir penkiakovininkė Laura Asadauskaitė, kurios vyras taip pat yra tikras lietuvis Andrejus Zadneprovskis, prieš aštuonerius metus Lietuvai Atėnų olimpiadoje dovanojęs sidabro medalį, o Pekine – bronzos.

Jis tapo tokiu pat lietuviu, kaip Aleksandr Kazakevič, kurio pavardę Lietuvos žiniasklaida iškart prailgino galūne „-čius“.

Beje, A.Kazakevičių internautai apdrėbė purvais, aiškindami – kad jis rusas.

Taigi pastarąsias dvi savaites nelietuviai Lietuvoje gerbiami kaip lietuviai. Jie tapo nacionaliniu Lietuvos pasididžiavimu. Šuklin akimirksniu tapo Šuklinu, o Kazakevič – Kazakevičiumi. Visi džiaugiasi pergalėm ir negalvoja, kas bus, kai skustagalviai valdžios sankcionuotų demonstracijų metu vėl išeis į gatves su lozungais „Lietuva – lietuviams“. Ar žino tai Jevgenijus Šuklinas, olimpiados uždarymo metu garbingai nešęs Lietuvos trispalvę?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius