-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irklavimo varžybų favoritams – papildomos privilegijos

Lietuvos irkluotojai kasdien mato, kaip į Londoną atskrenda olimpinių žaidynių dalyviai ir svečiai – irklavimo kanalas yra netoli oficialių olimpiados vartų – Hytrou oro uosto.
Mindaugas Griškonis treniruotėje
Mindaugas Griškonis treniruotėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie 40 km į vakarus nuo Londone esančiame specialiai irklavimui įrengtame Dornei ežere jau pirmąją olimpiados dieną jėgas išbandys visi Lietuvos akademinio irklavimo rinktinės nariai – vienvietes irkluojantys Donata Vištartaitė (28 dalyvės rungtyje) ir Mindaugas Griškonis (330 bei porinės dvivietės valties įgula – Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas (13).

Po tris greičiausius vieninvietininkus iš kiekvieno atrankos plaukimo pateks tiesiai į ketvirtfinalį, o porinių dviviečių varžybose po tris stipriausias įgula keliaus į pusfinalį. Visi kiti irkluotojai dalyvaus paguodos varžybose, kurios vyks sekmadienį.

D. Vištartaitės varžovės kvalifikaciniame plaukime bus Irano, Argentinos, Brazilijos, Naujosios Zelandijos ir Airijos sportininkės, M. Griškonio – Peru, Danijos, Vokietijos, Honkongo ir Argentinos atstovai, o dvivietės valties įgulos priešininkai – slovakai, austrai, islandai ir kanadiečiai. 

Irkluotojai įsikūrę būtent šiai sporto šakai skirtame olimpiniame kaimelyje. „Iki kanalo – apie pusė valandos kelio automobiliu“, – sakė irkluotojų kaimelyje gyvenantis 1992 m. Barselonos ir 1996m. Atlantos olimpinių žaidynių dalyvis Einius Petkus.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Mindaugas Griakonis ir Donata Viatartaitė
JMindaugas Griškonis ir Donata Vištartaitė

Buvęs irkluotojas dabar yra Lietuvos olimpinio sporto centro direktoriaus pavaduotojas, šalies olimpinės misijos Londone vadovo pavaduotojas.

 – Kuo ypatingas olimpinis kanalas? – paklausėme E. Petkaus.

– Šiame kanale vykusiame 2006 metų pasaulio čempionate šoninis vėjas ir bangos sukėlė daug problemų Lietuvos irkluotojams. Tiesa, dabar padidintos tribūnos, tai jos užstoja nuo vėjo didesnę distancijos dalį. 

Žiūrėjau prognozes. Rytoj ir poryt žadamas nepalankus vėjas – pūs irkluotojams į nugarą ir šoną. Todėl sąlygos distancijoje gali būti nelygios. Teisėjai daro viską, kad jas suvienodinti.

– Kaip tai daroma?

– Jei aiškiai matyti, kad sąlygos nelygios, stipresniems sportininkams atitenka geresni takai.

– O kaip nustatoma, kurie stipresni?

– Yra reitingas. Per burtus favoritai išskirstomi į skirtingus į plaukimus. Vėliau prie jų lipdo kitus.

– Prie kurių – stipresniųjų ar silpnesniųjų – priskiriami Lietuvos irkluotojai?

– Tikiuosi, kad prie stipresniųjų. Burtų mechanizmas neatskleidžiamas. Jei esi stipresnis, gauni silpnesnius priešininkus. 

Žinoma, porinių dviviečių varžybose startuos tik 13 valčių. Tai ten visi labai stiprūs. Todėl nėra didelio skirtumo, į kurį plaukimą pateksi. Vienvietininkų yra ženkliai daugiau, todėl gali gauti ir ne tokių galingų konkurentų.

 –Į kitą etapą per kvalifikacijos varžybas nepetekę sportininkai turės galimybę prasibrauti aukšyn per paguodos plaukimas. Ar būna taip, kad pamatę, jog kvalifikaciniame plaukime nepateks tarp lyderių, sportininkai nebekovoja ir taupo jėgas paguodos varžyboms?

– Viskas priklauso nuo situacijos. Jei yra daugiau laiko atsigauti, galima ir netaupyti jėgų, nes kuo aukščiau finišuoji kvalifikacijoje, tuo silpnesnius varžovus gauni paguodoje. Žinoma, galima ir apsirinkti, nes pataupyti jėgas gali ir stiprūs priešininkai. Tad geriausiai – nuo pradžių irkluoti stipriai ir iš karto patekti į kitą etapą.

Reuters/Scanpix nuotr./Donata Viatartaitė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donata Vištartaitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius