Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 04 30

Oro tarša Vilniuje kol kas normų neviršija

Kelios išties šiltos ir sausos dienos į Vilniaus gatves išviliojo daugybę žmonių. Vieni paprasčiausiai eina pasivaikščioti, kiti pradėjo važinėjimo dviračiais sezoną. Dviratininkai pirmieji pastebėjo, kad oras sostinėje nėra toks grynas, kaip norėtųsi. Tačiau specialistai kol kas tvirtina neužfiksavę padidėjusio oro užterštumo.
Dviratininkas
Vilniaus dviratininkai jau pajuto, kad oras sostinėje nėra toks švarus, kaip norėtųsi. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Oro tarša kietosiomis dalelėmis ir azoto dioksidu Vilniuje kol kas nepadidėjo. Aplinkos ministerijos interneto tinklalapyje oras.gamta.lt paskelbti sekmadienio oro taršos tyrimai rodo, kad įsivyravus šiltiems ir saulėtiems orams Vilniuje Lazdynuose ir Kaune Petrašiūnuose tik maksimali 8 val. ozono (O3) koncentracija viršija žmonių sveikatos apsaugai nustatytą siektiną vertę. Pažemio ozonas yra teršalas, neigiamai veikiantis tiek aplinką, tiek žmonių organizmą.

Artimiausią parą lietaus taip pat nenumatoma, tačiau stipresnis vėjas teršalus šiek tiek prasklaidys, todėl nustatytų normų jų kiekis neturėtų viršyti.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus Virginijaus Paužos teigimu, sostinės gatvės valomos pagal nustatytą grafiką. Smėlis pradėtas šluoti kovo pabaigoje.

„Po žiemos susikaupusio smėlio didžioji dalis jau yra nuvalyta ir sušluota. Taip pat ketinama gatves valyti šlapiu vakuuminiu būdu, kai smėlis, dulkės sudrėkinamos ir tik tada susiurbiamos, jeigu oro tarša kietosiomis dalelėmis viršys nustatytą ribą. Kol kas tik kelios dienos sausos buvo, tad nebuvo tam būtinybės“, – aiškino V.Pauža.

Miestas taip pat planuoja pasodinti apie 1200 medžių ir krūmų tose vietose, kur tarša išties didelė ir reikia augmenijos. „Sodinsime apie 600 medžių ir 600 krūmų. Sodinama bus visame mieste, tarkim, aplink viadukus, rajonuose, kur yra žalumos poreikis. Tai irgi vienas iš būdų turėti geresnį orą mieste“, – teigė V.Pauža.

Daugiausia ketinama pasodinti beržų, pušų, klevų, šermukšnių, įvairių dekoratyvinių krūmų.

Gatves prižiūrinčios bendrovės įpareigotos kuo greičiau išvežti per žiemą susikaupusį smėlį, joms nurodyta valyti gatves savaitgaliais, siekiant netrukdyti eismui ir nesudaryti transporto spūsčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius