Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 27

Sąjūdiečiai žmogaus teisių gynėjus kaltina kovo 11-ąją rengiant gėjų eitynes

Lietuvos Sąjūdis kreipėsi į Vilniaus merą su prašymu atšaukti leidimą Kovo 11-ąją Gedimino prospektu surengti eitynes Žmogaus teisių stebėjimo institutui (ŽTSI) ir Lygių galimybių plėtros centrui. Esą šios organizacijos ves į gatves asmenis, „niekada neprisidėjusius prie tautiškumo skatinimo“.
Eisena
Lietuvos Sąjūdis kovo 11 dieną pagrindinėje Vilniaus gatvėje nori matyti tik tokią eiseną. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neoficialiai tarp sąjūdiečių kalbama, kad prospektu keliaus seksualinių mažumų atstovai. Tačiau žmogaus teisių gynėjai tvirtina, kad nieko panašaus nebus. Anot jų, tai yra diena, kai norima suvienyti visus Lietuvos piliečius ir kartu atšvęsti šalies nepriklausomybę.

Reikalauja naikinti leidimą

Sostinės merui Artūrui Zuokui adresuotame rašte rašoma, kad Lietuvos Sąjūdį papiktino Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas „suteikti leidimą Nepriklausomybės dieną – Kovo 11-ąją – Gedimino prospektu žygiuoti lietuvių tautinių vertybių negerbiančios organizacijos atstovams.

Čia vienos pakraipos žmonės, kurie savaip supranta lyčių lygybę ir, man atrodo, taip neturėtų būti“, – aiškino R.Kupčinskas.

Raštą pasirašęs Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas Rytas Kupčinskas 15min.lt sakė, kad tai Nepriklausomybės šventė ir jam atrodo, jog neturėtų vienokios ar kitokios grupės ar pažiūrų žmonės uzurpuoti šitos dienos. „Aš tiksliai nežinau, kas ten eis, bet man atrodo, kad čia vienos pakraipos žmonės, kurie savaip supranta lyčių lygybę ir, man atrodo, taip neturėtų būti“, – aiškino R.Kupčinskas.

Rašte teigiama, kad „šių žmonių noras „švęsti Nepriklausomybės dieną“ yra užmaskuotas kitais tikslais. Manome, jog tokią dieną nederėtų Lietuvos sostinės paversti konfrontuojančių jėgų ginčų vieta“.

Paprašytas patikslinti, ar turima omeny seksualinės mažumos, R.Kupčinskas, nors nelabai noriai, tačiau tai patvirtino ir piktinosi, kad „savo pažiūrų reklamai išnaudojama mūsų visuotinė Nepriklausomybės ir tautos šventė“.

R.Kupčinskas sakė kol kas atsakymo iš Vilniaus savivaldybės nesulaukęs.

Bus dvejos eitynės

Kovo 11-ąją sostinės Gedimino prospekte vyks net dvejos eitynės. Vilniaus savivaldybė suderino, kad tą dieną nuo 13 iki 14.30 val. Lietuvių tautinis centras ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga surengs eitynes „Tėvynei“. Jų dalyviai eis nuo Katedros iki Lukiškių aikštės. Šioje eisenoje gali dalyvauti net 2000 žmonių. Jau tradicinėmis tapusios eitynės ne vieno vilniečio atmintyje įsirėžė kaip skustagalvių eisena skanduojant nacionalistinius šūkius.

ŽTSI ir Lygių galimybių plėtros centro suburti žmonės eis nuo Gynėjų gatvės iki V.Kudirkos aikštės. Jų eitynės numatytos 16-18 val., leista dalyvauti ne daugiau nei 800 žmonių.

Savivaldybė iš naujo nesvarstys

Vilniaus savivaldybės Saugaus miesto departamento laikinasis direktorius Julius Morkūnas tvirtina, kad abejoms eitynėms leidimai duoti remiantis Susirinkimų įstatymu. „Tai, jog abiejų eitynių dalyviai gali būti priešiški vieni kitiems, buvo įvertinta ir tarp tų eitynių paliktas pakankamas laiko tarpas, kad jų dalyviai ar jiems prijaučiantys nesusitiktų, maršrutai nesusikirstų“, – sakė J.Morkūnas.

Savivaldybės atstovai neketina nieko svarstyti dar kartą, nors ir yra gavę Lietuvos Sąjūdžio raštą. „Nebent paaiškėtų kokios nors naujos aplinkybės, būtų gauta informacija policijoje ar kitose specialiosiose tarnybose, kad bus skatinama pažeidinėti viešąją tvarką, žmogaus teises ar laisves. Tada gal ir galima būtų priimti kitokį sprendimą. Bet kol kas tokios informacijos nėra“, – aiškino J.Morkūnas.

Saugaus miesto departamento direktoriaus teigimu, saugumu ir tvarka eitynių metu rūpinsis policijos pareigūnai. „Susirinkimų, mitingų metu policija privalo užtikrinti viešąją tvarką ir jie tą planuoja. Jie susitinka su organizatoriais, aptaria savo veiksmus, kas ir kaip turi elgtis įvykus incidentams. Prieš visus jautresnius renginius, kuriuose gali kilti koks nors pasipriešinimas, jie labai griežtai apsitaria. Sostinės policija turi patirties tokiuose renginiuose“, – teigė J.Morkūnas.

Vadina gandais

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Henrikas Mickevičius
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Henrikas Mickevičius

Žmogaus teisų stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius kiek nustebo išgirdęs apie tokį Lietuvos Sąjūdžio kreipimąsi. Jis teigė galvojąs, kad tai tik nesusipratimas, žmonės nežino eitynių tikslų, nežino, kas iš viso yra šis institutas.

„Gandų visokiausių sukurta ir remiantis gandais toks kreipinys yra. Čia jų teisė, man tai nekelia jokių emocijų – nei teigiamų, nei neigiamų. Bet mano toks pirmas įspūdis, kad tai tiesiog nesusipratimas“, – 15min.lt sakė H.Mickevičius.

ŽTSI vadovas aiškino, kad eitynės skirtos atšvęsti kartu su visais žmonėmis, kurie panašiai galvoja, Lietuvos Nepriklausomybės dieną. „Tai yra laisvės ir patriotizmo eisena. Čia nėra nei kairiųjų, nei dešiniųjų, nei senų ar jaunų. Mes kviečiame visus, kam yra svarbi Lietuvos Nepriklausomybė, laisvė ir mūsų pačių – Lietuvos piliečių – laisvė“, – teigė H.Mickevičius.

Paklaustas apie tarp Lietuvos Sąjūdžio atstovų sklandančius gandus, kad eitynėse dalyvaus seksualinių mažumų atstovai ir ši eisena skirta būtent jiems pasirodyti, H.Mickevičius tai paneigė.

Tikina priešiškumo nejaučiantys

Iš mūsų pusės jokio priešiškumo niekam nėra“, – sakė H.Mickevičius.

„Nežinau, iš kur tokios kalbos, neplanuojame nieko panašaus. Su realybe tokios kalbos neturi nieko bendro. Tai yra Lietuvos piliečių, kuriems yra brangi Nepriklausoma Lietuva, eitynės. Nepaisant visų mūsų skirtumų, mus vienija tas, kad gyvename laisvoje valstybėje ir patys esame laisvi. Be abejo, tarp mūsų yra daug skirtumų ir nesutarimų, bet mes apie tai ginčykimės kovo 10 d., kovo 12 d., bet kovo 11-ąją kviečiame visus susivienyti ir atšvęsti Lietuvos Nepriklausomybę“, – kalbėjo ŽTSI direktorius.

H.Mickevičius tvirtino nesibaiminantis ir galimo susidūrimo su vos keliomis valandomis anksčiau Gedimino prospektu žygiuosiančiais Lietuvos tautinio jaunimo atstovais. Jis, tiesa, sakė nemanantis, kad tuos jaunuolis galima pavadinti tautiniu jaunimu, o greičiau – fašistuojančiu.

„Iš mūsų pusės jokio priešiškumo niekam nėra. Bet negali garantuoti už kitus. Bijoti tai nebijome“, – sakė H.Mickevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius