Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 09

Milijonierei Nijolei Veličkienei teisme paruošta bomba (atnaujinta 11.08 val.)

Užsienio verslininkams atstovaujantys advokatai 15min.lt teigė ketvirtadienio posėdyje pateiksią nenuginčijamų įrodymų, jog kailių karalienė yra skolinga mažiausiai 20 milijonų litų.
Nijolė Veličkienė
Praėjusią vasarą 60 metų jubilielų atšventusiai N.Veličkienei netrūksta ir išbandymų – ją spaudžia liga bei nusivylę verslo partneriai. / LNK nuotr.

Ieškovas – Šveicarijos konfederacijos kompanija MAYER&CIE AG. Atsakovas – garsioji Nijolė Veličkienė, taip pat bendrovės „Nijolė ir partneriai“ ir „Vobekra“. Pastaroji – tai pervadinta privati firma „Nijolė“.Tas ekspertizės aktas praktiškai yra bylos išsprendimas, nes ten žodis žodin parašyta: kiek mes prašome, tiek Nijolė ir yra skolinga tiems šveicarams ir prancūzams, – sakė užsieniečiams atstovaujanti advokatė E.Ivanauskaitė.

Ketvirtadienį nuo 9.30 val. Vilniaus apygardos teisme narpliojamos bylos posėdyje iš atsakovų prašoma nuostolių atlyginimo – 6 613 209,61 JAV dolerio. Ši stambi suma, kaip teigia ieškovai, buvo prarasta tada, kai doleris kainavo keturis litus. Todėl Nijolės varžovai tikisi, jog neatsižvelgiant į šių dienų valiutos kursą, jiems bus priteista per 20 mln. litų.

Visagalė ekspertizė

Pastaruosius ketverius metus – visą tą laiką, kol vyksta šis nuožmus turtinis ginčas, N.Veličkienė viešumoje nuosekliai kartoja, esą jai metami kaltinimai – visiškas absurdas.

Tačiau rankų nenuleidžiančius užsieniečius teisme ginančios advokatų kontoros atstovė Eglė Ivanauskaitė naujienų portalui 15min.lt pareiškė: „Posėdyje turėtų pagaliau būti atomazga, nes gavome ekspertų išvadą, kad jie tikrai ieškovams skolingi! Yra pateikti įrodymai nepriklausomų, nešališkų ekspertų – Lietuvos teisės ekspertizės centro.“

Kailių verslu užsiimantys ieškovai skundžiasi, jog N.Veličkienė bei jos valdytos įmonės tik iš dalies atsiskaitė už 1998–2002 metais tarptautiniuose aukcionuose įsigytus kailius, jų perdirbimą.

Nijolė ginasi, kad tai absurdas

15min.lt primena, jog tai ne vienintelis toks ieškinys kailių karaliene tituluojamai milijonierei, pastaruoju metu viešai pasakojusiai apie kovą su klastinga liga.

Dar 2005-ųjų pavasarį, kai šveicarai vos tik pateikė savąjį ieškinį teismui, N.Veličkienės įmonėms jau buvo iškelta byla dėl 2 mln. litų skolos Prancūzijos kailių išdirbimo bendrovei „Compagnie Industrielle de Pelletries“.

N.Veličkienė nuolat kartoja nesanti skolinga nei prancūzams, nei šveicarams. „Iš kur tie 26 milijonai litų? Jei gali būti 26 milijonai, tai gali būti ir 126 milijonai, ir milijardas“, – neslėpdama ironijos, sykį dienraščiui „Verslo žinios“ yra sakiusi kailių karalienė Nijolė.

„Mes manome, kad tas ekspertizės aktas praktiškai yra bylos išsprendimas, nes ten žodis žodin parašyta: kiek mes prašome, tiek Nijolė ir yra skolinga tiems šveicarams ir prancūzams“, – savąjį geležinį argumentą kartojo advokatė E.Ivanauskaitė.

Liga pakišo koją ir N.Veličkienei, ir advokatui

Į šio ketvirtadienio posėdį susirinko tik galingos ieškovų advokatų pajėgos bei atsakovų įmonei „Vobekra“ netikėtai įgaliotas atstovauti advokato padėjėjas Aleksandras Timoščenka.

„Susirgo tiek Nijolė, tiek advokatas“, – posėdžio dalyviams pranešė teisėjas Dainius Rinkevičius ir pasiūlė susipažinti su pateikta pažyma apie ligą.

„Gal kokį receptą pasiūlysime“, – imdamas į rankas dokumentą, linksmai nusiteikęs buvo šveicarams atstovaujantis advokatas Rytis Paukštė.

Tuo tarpu prancūzus ginantis solidaus amžiaus advokatas Vitoldas Kumpa svaidėsi žaibais: „Čia eilinis triukas – susirgimas. Ta jo sloga nėra priežastis nenagrinėti bylos!“

„Byla seniai išnagrinėta!“

Vieninteliam šios dienos posėdyje atsakovų stovyklos atstovui A.Timoščenkai užsiminus, jog tapus šio proceso naujokui bylą jam teko skaityti ištisas tris savaites, kilo nauja V.Kumpos pykčio banga. „Mes ne tris savaites bylą skaitome, o šeštus metus!“, – replikavo patyręs teisininkas.Auginu dukrą advokatę, kad galėčiau bylą perduot! – dėl to, kad ši skolos byla narpliojama jau šeštus metus, šmaikštavo advokatas R.Paukštė.

A.Timoščenka sakė, kad vartydamas dokumentus aptiko tokių, kurių nebuvo byloje. Advokato padėjėjas siūlė juos tinkamai įforminti. Ieškovus jis ragino patikslinti ieškinį, o pats žadėjo pateikti patikslintą atsiliepimą.

„Kaip minėjau, byla nagrinėjama šeštus metus. Byla seniai išnagrinėta!“ – V.Kumpa siūlė nebevilkinti proceso. Anot jo, ekspertizė atlikę ekspertai „rado, kad Veličkienės įmonė skolinga netgi daugiau, nei mes prašome“.

„Vobekros“ atstovui V.Kumpa piktokai pareiškė: „Jei jūs turite apmokėjimą, kad jūs esate sumokėję, dėkite ant stalo!“ Teisėjas D.Rinkevičius, pajutęs nebevaldomas emocijas, paprašė advokato nesikarščiuoti.

Beje, dar prieš posėdį šveicarams atstovaujantis advokatas R.Paukštė šmaikštavo: „Auginu dukrą advokatę, kad galėčiau bylą perduot!“

Abejoja, ar pasveiks (papildyta 11.08 val.)

Advokato padėjėjas A.Timoščenka tikino, jog ekspertai turėtų išsamiau išaiškinti kai kuriuos dalykus, susijusius su N.Veličkienės įmonių bei jos buvusių užsienio partnerių verslo santykiais.

„Posėdį šiandien atidedame, iškviesime ekspertus, galėsite užduoti jiems klausimus“, – pasiūlė teisėjas D.Rinkevičius. „O pasveiks ar nepasveiks, čia jau jų sprendimas“, – suprasdamas, jog pažymos apie ligas kartais iš tiesų būna bylos vilkinimo priemonė, sakė teisėjas.

Teismui pasiūlius gegužės 21 dienos datą, advokatas R.Paukštė retoriškai klausė: „Pasveiks, manot?“

„Pasveiks ir vėl susirgs...“ – pesimistiškai buvo nusiteikęs jo kolega V.Kumpa. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius