Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 15

Parlamentarai taiso sveikatos įstaigų reformą – ragina kurti Nacionalinį vėžio institutą

Nors Vyriausybė praėjusią savaitę patvirtino sveikatos įstaigų pertvarkos planą, Seimas antradienį ypatingos skubos tvarka ėmėsi jį koreguoti.
Pacientas
Pacientas / Photos.com

Parlamentarai pasiūlė Vyriausybei iki kitų metų sausio 1 dienos Vilniaus universiteto Onkologijos institutą reorganizuoti į valstybinį mokslinių tyrimų institutą – Nacionalinį vėžio institutą, savo sudėtyje turintį kliniką.

Už tai numatantį Seimo nutarimo projektą antradienį balsavo 71 parlamentaras, niekas nebuvo prieš, 11 Seimo narių susilaikė.

Dokumentas priimtas ypatingos skubos tvarka, neatsižvelgta į Liberalų ir centro frakcijos prašymą padaryti pertrauką iki kito posėdžio.  Sveikatos apsaugos ministerija siekia Onkologijos institutą sujungti su Vilniaus universiteto Santariškių klinikomis. Ministerijos nuomone, ligonių gydymą reikia atskirti nuo mokslinių tyrimų. Siūloma sukurti Valstybinį mokslinių tyrimų institutą, kuris galėtų bendradarbiauti su visomis gydymo įstaigomis, o ne su viena.

Anot nutarimo iniciatorių, Nacionalinis vėžio institutas yra būtinas, nes Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 16 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Onkologiniai susirgimai yra viena iš rimčiausių medicinos problemų Lietuvoje, nes mirtingumo ir sergamumo santykis yra vienas didžiausių Europoje, o pagal Europos Mokslo fondo ekspertų prognozes – 2020 metais onkologinių ligų mirtingumas aplenks širdies ir kraujagyslių ligas.

„Onkologijos problema yra didelių mastų, yra vis didėjančio masto problema. Dabartinė ir Lietuvos, ir Europos situacija rodo grėsmingą šios ligos plitimą ir būtinybę efektyviai kovoti su šia liga. Europos ekspertų prognozės rodo, kad po dešimtmečio pirmoji liga, nuo kurios bus didžiausias mirtingumas, bus vėžys“, – Nacionalinio vėžio instituto išskirtinumą antradienį aiškino Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys.

Jis teigė, kad onkologijai Lietuvoje turi būti teikiamas prioritetas.  Ką konkrečiai naujasis institutas turėtų veikti, jo uždavinius, funkcijas, finansavimo būdą ir kita, anot V.Stundžio, turėtų nustatyti Vyriausybė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius