-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama: už ką jį myli ir nemėgsta

Galbūt kažkiek tarptautinio entuziazmo, su kuriuo buvo pasitiktas naujasis Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama, ir išblėso, tačiau galingiausios pasaulio valstybės lyderis vis dar išlieka populiarus didžiojoje viso pasaulio dalyje, rašo BBC.
B.Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obamos išrinkimas prezidentu reabilitavo Amerikos įvaizdį pasaulyje ir daugelis europiečių, Lotynų Amerikos bei Azijos piliečių, kurie buvo itin nusivylę jo pirmtaku, su džiaugsmu priėmė B.Obamą ir išreiškė paramą tam, kaip jis pradėjo spręsti globalines problemas, tarp kurių – klimato atšilimas ir pasaulio finansų krizė.

Vis dėlto praėjus metams po B.Obamos Kaire pasakytos kalbos didžiojoje dalyje musulmonų pasaulio požiūris į B.Obamą nėra pats geriausias. Net ir valstybėse, kuriose JAV prezidentas yra populiarus, daugelis gyventojų nepritaria tam, kaip jis sprendžia problemas karščiausiose pasaulio vietose – Afganistane, Irake, Irane, taip pat Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Neseniai tyrimų centro „Pew“ pasaulyje atliktos apklausos rezultatai atskleidė, kad 16 iš 22 apklaustų valstybių didžioji dalis gyventojų išreiškė paramą B.Obamos lyderystei tarptautinių reikalų klausimu.

Labai populiarus Vakarų Europoje

Prasčiausiai B.Obama vertinamas dėl to, kaip sprendžia Izraelio ir palestiniečių konfliktą. Visose trijose apklaustose arabų valstybėse – Egipte, Jordanijoje ir Libane – per 80 proc. apklaustųjų nepritarė tam, kaip Jungtinių Valstijų prezidentas sprendė minėtą konfliktą.Ypač entuziastingai JAV prezidento atžvilgiu nusiteikę Vakarų Europos gyventojai. Čia obamomanija buvo plačiai paplitusi dar prieš B.Obamai tampant prezidentu. 2009 m. pavasarį, praėjus vos keliems mėnesiams po Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų, 93 proc. vokiečių išreiškė pasitikėjimą B.Obama. Praėjus metams prezidentavimo, pasitikėjimą jam vis dar reiškė 90 proc. Vokietijos gyventojų.

Panaši situacija yra Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje bei Ispanijoje. Tačiau B.Obamos populiarumo ribos nesibaigia Europoje. Daugiau nei septyni iš dešimties apklaustųjų teigiamai įvertino B.Obamą ir Japonijoje, Pietų Korėjoje, Indijoje bei Nigerijoje. Stulbinamo 95 proc. apklaustųjų palaikymo B.Obama sulaukė savo mirusio tėvo gimtinėje Kenijoje.

Gerai B.Obamą vertina ir kitoje šalyje, su kuria galingiausios pasaulio valstybės lyderis turi asmeninių ryšių – Indonezijoje. Čia jis, būdamas vaikas, gyveno kelerius metus. Du trečdaliai Indonezijos gyventojų išreiškė paramą B.Obamai.

Musulmonų susirūpinimas

Vis dėlto už Indonezijos ribų, musulmonų pasaulyje, B.Obama sutinkamas su daug mažesniu entuziazmu. Turkijoje, Egipte ir Jordanijoje B.Obamos vadovavimą teigiamai įvertino trečdalis ir mažiau apklaustųjų. Pakistane, kuris yra gyvybiškai svarbus JAV saugumo interesams, teigiamai B.Obamą įvertino vos 8 proc. apklaustųjų. Maždaug tokio paties pakistaniečių palaikymo paskutiniais savo vadovavimo Jungtinėms Valstijoms metais sulaukė prezidentas George'as W.Bushas.

Išties daugelis klausimų, kėlusių musulmonams susirūpinimą per G.W.Busho prezidentavimą, tą patį susirūpinimą tebekelia dabar. Didžiojoje dalyje musulmonų valstybių piliečiai tiki, kad tarptautinius reikalus B.Obama sprendžia vienašališkai, nedaug šių valstybių piliečių remia Amerikos pastangas kovojant su terorizmu. Be to, didžioji dalis piliečių šešiose didžiausiose musulmonų valstybėse sakė maną, kad JAV vieną dieną gali kelti grėsmę jų šalių saugumui.

Net ir didžioji dalis Vakarų Europos valstybių piliečių teigė maną, kad įgyvendindamos užsienio politikos tikslus Jungtinės Valstijos neatsižvelgia į jų šalių interesus.

Amerikos karai

Vis dėlto apskritai B.Obamos vykdoma politika vertinama teigiamai. Didžioji dalis gyventojų 16 iš 22 apklaustų valstybių teigė pritarią jo vykdomai tarptautinei politikai. Nemažai dividendų B.Obamai skiriama ir už dviejų svarbių globalinių problemų sprendimą: klimato atšilimą bei pasaulio finansų krizę.

Nevieningai pasaulio gyventojai vertina B.Obamos veiksmus Irano atžvilgiu. Prieštaringai vertinami Amerikos karai Irake ir Afganistane.

Praėjusiais metais tyrimų centro „Pew“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidė nemažą skepticizmą dėl B.Obamos planų į Afganistaną išsiųsti daugiau karinių pajėgų. Šių metų apklausoje didžioji dalis apklaustųjų teigė norį, kad JAV ir NATO pasitrauktų iš Afganistano.

Arizonos poveikis

Prasčiausiai B.Obama vertinamas dėl to, kaip sprendžia Izraelio ir palestiniečių konfliktą. Visose trijose apklaustose arabų valstybėse – Egipte, Jordanijoje ir Libane – per 80 proc. apklaustųjų nepritarė tam, kaip Jungtinių Valstijų prezidentas sprendė minėtą konfliktą.

Prastai įvertintas ir jo atsakas į Arizonos imigracijos įstatymą, suteikusį policijai daug didesnes galias apklausti žmones, įtariamus nelegaliu buvimu Jungtinėse Valstijose. Šis įstatymas, nors B.Obama jį ir kritikavo, stipriai sudavė Amerikos ir paties JAV prezidento įvaizdžiui Meksikoje.

Kaip rodo visuomenės nuomonės apklausa, prieš priimant šį įstatymą pasitikėjimą B.Obama išreiškė 47 proc. meksikiečių, o jį priėmus – 36 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius