-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Branduolinis Iranas: ką apie tai mano Izraelis?

Daugiau niekas nebespaudžia užsienio diplomatų ir šnipų, dirbančių Izraelyje, atsakyti į klausimą, kokia tikimybė, kad Izraelis smogs prevencinį smūgį Iranui, norėdamas sužlugdyti pastarojo branduolines ambicijas?
Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas
Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iranas aktyviai neigia ketinąs pasigaminti branduolinį ginklą. Izraelis, kaip ir didžioji dalis pasaulio valstybių, šiais teiginiais netiki.

Ir vis tik kas nutiktų, jei nepaisydamas tarptautinės bendruomenės prieštaravimų, Iranas pasigamintų atominę bombą?

Sekmadienį Izraelyje aukšto rango šalies politikai ir kariuomenės atstovai svarstė būtent šį klausimą. Kai kurios šio susitikimo metu padarytos išvados buvo išties stebinančios. Visi Izraelio kariuomenės vadai ar politikai įsitikinę, kad Irano branduolinė programa kelia tiesioginę grėsmę Izraelio ir Artimųjų Rytų regionui. Tačiau Izraelio atostovų retorikos skirtumai šiuo klausimu atskleidžia keletą svarbių aspektų.

„Domino efektas“

Po minėto susitikimo su BBC korespondentu kalbėjusi buvusi ilgametė Izraelio užsienio reikalų ministrė ir dabartinė opozicijos lyderė Tzipi Livni tvirtino esanti tikra, kad Iranas nekelia Izraeliui egzistencinės grėsmės. T.Livni pažėrė daug kritikos šalies premjerui Benjaminui Netanyahu, įspėjusiam apie antrąjį holokaustą.

„Lyderio vaidmuo yra atsakyti į tokią grėsmę, o ne kurstyti nerimą. Izraelis 2010 metais nėra žydai Europoje 1939 metais“, – įsitikinusi opozicijos lyderė.

Ji taip pat pažymėjo, kad dar svarbiau yra tai, kad Izraelis ir visas pasaulis neužstrigtų ties svarstymais, kokią žalą padarytų Iranas, jei vieną dieną jis taptų branduolinis. Svarbu akcentuoti regione vykstančius pokyčius. T.Livni teigimu, valstybėms, „per silpnoms, kad susidurtų su Iranu ar pačios pasigamintų branduolinį ginklą“, būdingas „domino efektas“.

Tol, kol pasauliui nepavyks sustabdyti Irano, šios valstybės „prisijungs prie Irano ir tai iš pagrindų pakeis aljansus regione, o to laisvas pasaulis negali sau leisti“.

T.Livni taip pat pažymėjo, kad kai kurios valstybės jau pakrypo Irano link. Tarp jų Kataras ir Turkija. Visa tai vis dar iškelia klausimą, kaip elgsis Izraelis ir ar bandys smogti karinį smūgį Iranui. Niekas iš tų, kas išties žino, kokios yra tikrosios Izraelio intencijos ir planai, neketina apie tai kalbėti. Tačiau buvęs JAV ambasadorius Izraelyje Danielis Kurtzeris yra ne tik diplomatijos, bet ir tokio pobūdžio karo žaidimo simuliacijų veteranas.

Pasak jo, tikėtina, kad ir vėl išsiskirs Izraelio, kuris greičiausiai pirmenybę teiks kariniams veiksmams, ir Jungtinių Valstijų, kurios linkusios ieškoti alternatyvų, pozicijos.

Taikos susitarimas

Šiame kontekste labai didelį indėlį turėjo buvęs Izraelio ginkluotųjų pajėgų vadas Danas Halutzas. Jis itin aktyviai ragino imtis ne tik preventyvių karinių veiksmų, bet ir preventyvių diplomatinių veiksmų. D.Halutzas ragino izoliuoti Iraną nuo likusio musulmonų pasaulio, kuris, jo tikinimu, dėl branduolinio Irano yra “labiau susirūpinęs nei Izraelis”.

Tai padaryti, pasak D.Halutzo, paprasta: būtina pasiekti susitarimą dėl taikos regione. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius