-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką dar Iranas planuoja užmėtyti akmenimis?

15min.lt jau ne sykį rašė apie iranietę, dviejų vaikų motiną Sakineh Mohammadie Ashtiani, kurią visai neseniai nuo mirties bausmės užmėtant akmenimis, bent kažkuriam laikui, išgelbėjo tarptautinė bendruomenė, sukėlusi pasaulinio pasipiktinimo bangą Irano teismo sprendimu.
Irane už neištikimybę moterys mirtinai užmėtomos akmenimis
Irane už neištikimybę moterys mirtinai užmėtomos akmenimis / „Scanpix“ nuotr.

2006 m. Ashtiani apkaltinta neištikimybe. Išplakta 99 kirčiais iranietė pripažino savo kaltę, tačiau vėliau prisipažinimą atmetė ir paneigė turėjusi nesantuokinių lytinių santykių.

Irano baudžiamojo kodekso 74 straipsnyje numatyta, kad už santuokinę neištikimybę mirties bausmę užmėtant akmenimis galima skirti tik tuomet, kai yra mažiausiai keturi neištikimybės liudytojai – keturi vyrai arba trys vyrai ir dvi moterys. Tačiau Ashtiani byloje liudininkų nėra. Žmogaus teisių aktyvistai pabrėžia, kad vyrai dažnai melagingai įduoda žmonas, taip norėdami išsilaisvinti iš santuokos.

Savo ruožtu savaitraštis „Newsweek“ pažymi, kad panašių istorijų į S.Ashtiani Irane yra daugybė. Štai keletas iš žmonių, kuriems potencialiausiai artimiausiu metu gali būti įvykdyta mirties bausmė:

Azar Bagheri Bagheri šiuo metu yra 19 metų. Mergina apkaltinta neištikimybe ir nuteista mirties bausme užmėtant akmenimis kai jai tebuvo 15 metų. Pasak merginos, vos 14 metų ją per prievartą ištekino už vyresnio vyro. Bylą merginai iškėlė būtent jis, tvirtindamas, esą ji turėjo lytinių santykių su kitu vyriškiu. A.Bagheri jau dukart išgyveno inscenizuotus užmėtymus akmenimis, kai buvo išvesdinta iš kalėjimo kameros ir kieme iki pečių įkasta į žemę, tarsi netrukus bus nužudyta. Mirties bausmė merginai iki šiol neįvykdyta. 

Neištikimybe apkaltintas Mohammad Ali Navid Khamami taip pat buvo nubaustas mirties bausme užmėtant akmenimis. Paskutinį kartą informacija apie jo bylą pasirodė praėjusiais metais, kai Irano teisėsaugos atstovė Ali Reza Jashidi spaudos konferencijoje patvirtino, kad vienas vyras Gilano provincijoje buvo negyvai užmėtytas akmenimis ir atsisakė paneigti informaciją, kad dar vienas toks atvejis netrukus gali pasikartoti.

Susituokusi pora – Rahimas Mohammadi ir Kobra Babaei buvo apkaltinti neištikimybe santuokoje. Praėjusiais metais duodamas interviu žurnalistams, poros advokatas Mohammadas Mostafaei teigė, kad porai ilgą laiką nepavyko susirasti darbo, todėl, norėdami išgyventi, vyras ir moteris pradėjo verstis prostitucija. Ši pora turi paauglę dukterį. Po to, kai buvo apkaltintas neištikimybe ir homoseksualumu, 2009 m. spalį R.Mohammadi buvo pakartas. „Newsweek“ duomenimis, jo žmonos bausmė gali būti pakeista į nuplakimą rykštėmis, tačiau ši informacija kol kas nepatvirtinta.

25–erių Maryam Baagherzaade, nubausta mirties bausme užmėtant akmenimis, kalėjime praleido jau keturis metus. Neseniai trumpam paleista į laisvę, moteris pastojo. Teigiama, kad dažnai mirties eilėje esančioms nėsčiosioms leidžiama pagimdyti ir tik tuomet joms įvykdoma mirties bausmė.

Fariba Shafaa’at buvo 14 metų, kai ji buvo suimta ir apkaltinta savo tėvo nužudymu. Šiuo metu merginai 20 metų, ji laukia mirtininkų eilėje. Irane merginos laikomos suaugusiomis nuo 8 metų ir 8 mėnesių. Taigi visas merginas, kurioms yra daugiau nei minėtas amžius, teismas gali skirti mirties bausmę. „Newsweek“ žiniomis, šios merginos mirties bausmės įvykdymui duotas leidimas. Kokiu būdu mergina bus nužudyta, nežinoma.

2004 metais Mohammad Reza Haddadi apkaltintas žmogžudyste, kurią jis tariamai įvykdė būdamas 15 metų. Teismas pripažino vaikiną ir jo bendrininkus kaltais pagrobus ir slėpus Mohammado Bagher Rahmat, siekiant pavogti jo automobilį. Tačiau žmogžudyste teismas apkaltino tik M.Haddadi. Sudegintas M.Rahmat kūnas rastas šalikelėje. Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad M.Haddadi prisipažino uždusinęs M.Rahmat diržu po to, kai jo bendrininkai skėlė  pagrobtajam į galvą akmeniu ir užrakino jį automobilio bagažinėje.

Vaikino mirties bausmės įvykdymas buvo suplanuotas, bet vėliau atšauktas, jau keletą sykių. Teigiama, kad taip įvyko todėl, kad Irano pareigūnai bando pasiekti susitarimą tarp M.Haddadi ir nužudyto vaikino šeimų dėl kraujo–pinigų kompensacijos, tačiau kol kas jiems tai nepavyko.

27–erių Zeynab Jalalian apkaltinta „priešiškumu Dievui“, už tariamą dalyvavimą uždraustoje Kurdistano Laisvo gyvenimo partijos veikloje. Merginos mirties bausmę pakariant Irano aukščiausiasis teismas patvirtino 2009 m. lapkritį, nors per visą jos sulaikymą merginai nebuvo suteikta galimybė pasisamdyti teisininko. Teigiama, kad teismo posėdis, kurio metu paskelbtas nuosprendis, užtruko vos kelias minutes.

Gegužės 16 d. be jokio įspėjimo mirties bausmė įvykdyta kitiem keturiems kurdistano disidentams. Dar 16–ai disidentų gresia mirties bausmė.

16 metų Jandarshah Nabizada mirties bausme nuteistas po to, kai prie Irano–Afganistano sienos buvo pagautas su 200–300 gramais narkotikų. Jis yra vienas iš tūkstančių afganistaniečių, stovinčių mirtininkų eilėje Irane dėl narkotikų platinimo.  Irane už didesnį nei 30 g sunkiųjų narkotikų kiekį gresia mirties bausmė. Afganistano duomenimis, Irane šiuo metu dėl narkotikų gabenimo kali 5 630 afganistaniečių. Teigiama, kad 3 000 iš jų laukia mirtininkų eilėje. Irano valdžia ginčijasi dėl šių skaičių, tačiau savo statistikos nepateikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius