-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos krepšininkai įveikė maorių palikuonius (video, komentarai, nuotraukos, statistika)

Pasaulio vyrų krepšinio čempionatą Turkijoje Lietuvos rinktinė pradėjo pergale. Pirmose truputį nervingose D grupės rungtynėse Izmire šeštadienį Kęstučio Kemzūros auklėtiniai 92:79 (25:24, 25:10, 24:27, 18:18) nugalėjo Naujosios Zelandijos krepšininkus ir įsirašė pirmą pergalę į savo sąskaitą.
Lino Kleizos skrydis
Lietuvos krepšininkus varžovai dažniausiai stabdė pražangomis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujosios Zelandijos rinktinė prieš gerai subalansuota Lietuvos krepšinio rinktinės mašiną atsilaikė tik pirmą kėlinį. Antrajame ketvirtyje spurtą pradėję lietuviai susikrovė 17 taškų pranašumą (45:28). Varžovams po pertrauko pavyko sumažinti skirtumą, žaidimas buvo nervingas, tačiau arčiau nei per 7 taškus Lietuvos rinktinė zelandiečių neprisileido ir šventė pirmąja pergalę.

Tiesa, mūsų šalies komandoje yra nuostolių. Koją pasisuko Robertas Javtokas ir kol kas neaišku, ar jis galės žaisti rytoj su Kanados krepšininkais. Dvikovoje su Naująja Zelandija Lietuvos rinktinė pralaimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 35:38, tačiau geriau pataikė pagal visus statistinius rodiklius.

Lietuvos rinktinei 27 taškus (8/10 dvitaškiai, 3/5 tritaškiai, 2/5 baudos) pelnė ir 8 kamuolius atkovojo Linas Kleiza, 15 taškų - Pauliaus Jankūno sąskaitoje, 14 - Jono Mačiulio, po 8 Martyno Gecevičiaus ir Tomo Delininkaičio, po 6 Manto Kalniečio ir Tado Klimavičiaus, 4 - Simo Jasaičio, po 2 - Roberto Javtoko ir Martyno Pociaus. Varžovų gretose išsiskyrė buvęs žalgirietis Kirkas Penney. Jis pelnė net 37 taškus.

Komentarai iš oficialios spaudos konferencijos:

Nenadas Vučiničius, Naujosios Zelandijos rinktinės treneris:
„Sveikinu Lietuvos rinktinė ir Kemzūrą. Tai nebuvo tokia pradžia ir tokios rungtynės, kokių tikėjimės. Negalėjome sustabdyti greito varžovų puolimo ir tai mums kainavo pergalę. Gynyboje pastangos buvo per menkos, ypač dengiant Kleizą ir Mačiulį. Ką galėtume pagerinti kitoje dvikovoje su ispanais? Turime žaisti daug geriau. Nesvarbu, su kuo žaidžiame, galime įveikti bet kokią komandą, net ispanus.“

Mantas Kalnietis, Lietuvos rinktinė įžaidėjas:
„Pirmos rungtynės visąlaik sunkios. Džiaugiamės pergale, bet dar reikia daug ką pagerinti žaidime.“

Rungtynių eiga

Starto penketai

Naujoji Zelandija: M.Vukona, L.Tait, K.Penney, P.Jonesas, Th.Abercrombie.
Lietuva: L.Kleiza, R.Javtokas, M.Kalnietis, J.Mačiulis, R.Seibutis

Pirmas kėlinys

Pirmuosius taškus prieš tai sušokę maorių šokį pelnė Naujosios Zelandijos krepšininkai, tačiau netrukus varžovus paspaudę lietuviai išsiveržė į priekį 3:2. Pora tritaškių įsmeigę varžovai pirmavo, tačiau P.Jankūnas po M.Kalniečio juvelyrinio perdavimo persvėrė rezultatą lietuvių naudai 9:8. Kurį laiką žaidimas vyko taškas į tašką.

Daugiausiai išnaudodami P.Jankūnas lietuviai išsiveržė į priekį 19:15, tačiau zelandiečiai nebuvo linkę paleisti oponentų. Po M.Gecevičiaus dvitaškio Lietuvos rinktinė išsiveržė į priekį 5 taškais, tačiau varžovų atsakymas buvo greitas – žaidimas vėl tapo lygus. Po pirmo kėlinio lietuviai pirmauja 25:24.

Antras kėlinys

Antrojo kėlinio pradžioje K.Kemzūros auklėtiniai pelnė 6 taškus be atsako ir išsiveržė į priekį 24:31. Naujosios Zelandijos treneris sunerimęs paėmė minutės pertraukėlę. Naujosios Zelandijos treneris sunerimęs paėmė minutės pertraukėlę. Deja, tai nepadėjo. Lietuvos komanda ir toliau sėkmingai gynėsi, pirmuosius taškus zelandiečiai šiame kėlinyje pelnė praėjus beveik penkioms minutėms. Įpusėjus ketvirčiui L.Kleiza pelnė du taškus ir lietuviai šovė į priekį 37:26.

K.Kemzūros auklėtiniai pradėjo smagintis – po L.Kleizos dėjimo iš viršaus – 26:41. Naujosios Zelandijos krepšininkai dažniausiai stabdė lietuvius pražangomis. Netrukus skirtumas išaugo iki 17 taškų 45:28. Įpusėjus dvikovai Lietuvos nacionalinė komanda pirmavo 50:34. Paskutinę antrojo kėlinio sekundę L.Kleiza šveičia taiklų tritaškį.

Trečias kėlinys

Po pertraukos Naujosios Zelandijos komandos lyderis buvęs žalgirietis K.Penney pelnė tris baudos metimus. J.Mačiuliui grumtynės po krepšiu baigėsi prakirsta lūpa. Aktyviau ir taikliau puolime pradėję žaisti varžovai sumažino skirtumą iki 12 taškų - 53:41. Užsivedę zelandiečiai nestojo, įpusėjus ketvirčiui skirtumas buvo vos 8 taškai - 51:59.

Užstrigusį K.Kemzūros auklėtinių puolimą supurtė L.Kleiza taikliu tritaškiu metimu. Sirgaliai arenoje ėmė dainuoti "Ant kalno mūrai". Arčiau nei per 8 taškus mūsų šalies krepšininkai varžovams neleido priartėti, o po trečio kėlino po įspūdingo A.Klimavičiaus dėjimo iš viršaus pirmavo jau 74:61.

Ketvirtas kėlinys

Paskutinio kėlinio pradžioje komandos apsikeitė netaikliais metimais. J.Mačiulis per vieną varžovų ataką užsidirbo dvi pražangas ir sėdo ant atsarginių suolo. Puolėjo mėginimas perkalbėti teisėjus buvo bergždžias. Kelias minutes K.Kemzūros auklėtiniai nesugebėjo užlopyti skylių gynyboje ir teko pražangomis stabdyti varžovus.

Likus žaisti tris minutes komandas skyrė 10 taškų - 80:70. Zelandiečiai sugebėjo sumažinti skirtumą net iki 7 taškų, tačiau pergalės K.Kemzūros auklėtiniai iš rankų neišleido.

Prieš rungtynes

„Halkapinar“ arenoje Izmire šeštadienį pirmieji susigrums Naujosios Zelandijos ir Lietuvos krepšininkai. Kitose D grupės šeštadienio rungtynėse Kanada žais su Libano rinktine (18.30 val.), o Prancūzijos krepšininkai susigrums su titulą ginančia Ispanijos nacionaline komanda (21.00 val.).

Jau prieš gerą valandą prie arenos ėmė rinktis Lietuvos sirgaliai. Mirguliuojanti žalia jūra neošė. Priežastis? „Kam veltui švaistyti energiją, – sakė mūsų šalies krepšinio sirgaliu vadu vadinamas Sėkla – Svarbiausia palaikymas. Mus turi girdėti. Gali atėjęs rėkti prie arenos, bet geriau tą energiją atiduoti per rungtynes. Čempionatas ilgas, laukia 9 rungtynės, tą energiją reikia išnaudoti tinkamai.“

Anot jo, Izmire, kuriame dabar kepina 35 laipsnių karštis, turėtų būti apie 1000 Lietuvos sirgalių. „Atvažiavome palaikyti savo rinktinę, atvažiavome nugalėti“, – teigė Tomas Balaišis.

VIDEO: Lietuvos rinktinės sirgaliai

Prieš dvikovą neblogai buvo nusiteikęs ir Lietuvos rinktinės strategas Kęsutis Kemzūra. „Vyrauja starto nuotaika, visi nekantriai laukia čempionato pradžios, veržiasi į kovą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius