-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vien pandemija išmokys mus keliauti lėčiau? Nedėkite daug vilčių

Ar labai sudėtinga buvo Jums šiemet nekeliauti į svečias šalis? Kai staiga nebegalėjote įšokti į lėktuvą ir nuskristi savaitgaliui į Paryžių ar Romą? Buvo ir pikta, ir liūdna? Galbūt tai reiškia, kad kaip keliautojas esate dar kelionių vaikystės ar paauglystės stadijoje. Nieko, išaugsite.
Gidė Henrieta Miliauskienė
Gidė Henrieta Miliauskienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bet nereikia dirbtinai stengtis. Jeigu yra noro, tai bėkit, skubėkit – kuo tolyn, kiek tai galima. „Kai pavargs nuo savo noro lėkti, natūraliai sustos ir ramiai apsidairys aplinkui. O tada pamažu prasidės stebuklingas virsmas“, – apie keliautojus sako gidė Henrieta Miliauskienė, pasirinkusi Sraigūno Lėtūno slapyvardį ir lietuvius supažindinanti su kitokiomis kelionėmis. Lėtomis, neskubiomis, kur neplaukiama paviršiumi, kur gilinamasi į istorijas.

H.Miliauskienė savo ilgais gidavimo metais išmaišė Europą, kelionėse kasmet praleisdavo bent 6 mėnesius, vienu metu net Paryžius buvo tapęs jos antrais namais. Tik palaipsniui vis skverbėsi supratimas, kad ne pliusiukai yra kelionių esmė.

„Aplink mus gyvenantys ir kuriantys žmonės mums gali atverti tokius kosmosus ir galaktikas, kad net nepastebėsime ištuštėjusių oro uostų“, – įsitikinusi ji. Ir 15min skaitytojams vardija tas vietas, kuriose sutiksite įkvėpimu galinčius tapti žmones. Druskos karaliai Druskininkuose, Paukščių namelio medyje Veriebiejuose šeimininkė, nuožmus, bet šmaikštus vachmistras Fricas Smalininkuose ar tokią kavą Birštone siūlantis skulptorius, kad nublanks visos kitos.

Lėto keliavimo negali per prievartą išmokti. Neužteks tik nuvažiuoti į kaimą ir ramiai pabūti kelias dienas. Nebūtinai ir dabar sustojęs turizmas padarys teigiamus pokyčius. „Priverstinis tempo sumažinimas nekeičia žmogaus savivokos, – mano H.Miliauskienė. – Jei kūdikį maitinsime padidintomis normomis, jis per parą netaps suaugusiuoju. Turizme keliautojas turi natūraliai pereiti tam tikras augimo stadijas.“

– Vis dažniau girdima apie atsakingą, tvarų keliavimą. O kas būtent yra lėtas turizmas? Kokie esminiai jo principai, tikslai?

– Mes labai dažnai žodį „Lėtas (i)“ priimame tiesmukai ir suvokiame tik kaip tempą. Tai tuomet pakaktų tiesiog išeiti į pėsčiųjų žygį, užsidaryti tylos namuose, jogos studijoje ar išsirengti į piligriminę kelionę. Visos šios poilsio–rekreacinės formos turi savus pavadinimus – aktyvus poilsis, sveikatinimo, piligriminis turizmas. Lėtasis turizmas yra truputį daugiau nei jos. Tai filosofija, gyvenimo būdas, ir ta filosofija yra užkoduota angliškame akronime „SLOW“, kur kiekviena raidė turi gilią prasmę:

  • S – Sustainable – darnus, tvarus
  • L – Local – vietinis, autentiškas
  • O – organiškas, natūralus
  • W – Whole – visaapimantis.

Lėtojo turizmo paslaugų teikėjai yra asmenybės, labai ryškios asmenybės su savo gyvenimo filosofija, vertybių skale. Jie nepataikauja masinei kultūrai ir visai nebijo būti baltomis varnomis.

Po bendravimo su tokiais žmonėmis, po galimybės prisiliesti prie jų asmeninio gyvenimo kasdienybės, prie jų kūrybos, sukurtos autentiškos paslaugos labai dažnai tenka perkratyti savo vertybes, o kartais net ir pabandyti susivokti patirtose emocijose.

Lėtasis turizmas paliečia keliavimo poreikių piramidės smailę – t. y. emocijų ir proto lygmenį. Po prisilietimo prie Lėtojo turizmo, keliautojas į pasaulį žiūri jau kitomis akimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius