Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asai. Donorų organus gabenantis pilotas: kiekviena liūdnai pasibaigusi istorija palieka nemalonų jausmą

Jie kviečiami ten, kur kiti negali patekti, ir tada, kai niekas kitas negali padėti. Jie dideliame plote išplitusius gaisrus, paskendę tarp dūmų, gesina iš oro. Jie skuba visu greičiu, lyg oro greitoji pagalba, gabendami organus žmogui, kuriam kiekviena sugaišta minutė gali lemti iškeliavimą Anapilin. Jie virš miškų ieško grybauti išėjusių ir paklydusių senolių, pamiršusių, kurioje pusėje namai.
Rokas Pauliukaitis
Rokas Pauliukaitis, nuotr. aut. Dailius Abezgaus LKA.lt / Dailiaus Abezgaus LKA.lt nuotr.

Sraigtasparnių pilotų Lietuvoje nėra daug, bet būtent tokį darbą prieš keliolika metų pasirinko Rokas Pauliukaitis. Sraigtasparnių eskadrilės C grandies vadas, pilotuojantis Mi-8, sako mylintis savo darbą. Ir nors savaitę trunkantys budėjimai poste atskiria nuo šeimos, o vykdant paiešką ir gelbėjimą kartais tenka susitaikyti su pralaimėjimu prieš mirtį, vyras to nekeistų į jokią kitą profesiją.

– Prieš dvejus metus Latvijoje gesinote didžiulį miškų gaisrą, kurį atsimenate iki šiol, kaip jautėtės atlikdamas darbą ir po to?

– Pasakysiu atvirai, tuo metu nesigilini į jausmus. Man nurodo vietos, kuriose yra židiniai, koordinates. Kiekvienas pilotas mato daugybę židinių, bet gesinti turi tik konkrečiai jam nurodytą. Taip pat nurodoma, kaip paskleisti vandenį, atsižvelgiant į tai, kokį poveikį reikia padaryti tam židiniui. Vienose vietose reikia vandenį leisti pliūpsniais, mažesniu greičiu, kitur jį paskleisti platesnėje teritorijoje kaip lietų, dar kitur tiesiog drėkinti žemę, nors jau ir nebedega.

Ievos Budzeikaitės nuotr./Lietuvos karinių pajėgų sraigtasparnis
Ievos Budzeikaitės nuotr./Lietuvos karinių pajėgų sraigtasparnis

Sraigtasparnio nešamame specializuotame, gesinimui skirtame vandens rezervuare telpa 2 tonos vandens, bet jis išpilamas skirtingais būdais, kaip liepia gaisrininkai. Tam, kad visai užgesintumėme židinį, skraidėme gal dvi valandas kas 5 minutes. Per tą laiką išpylėme 120 tonų vandens ir tik tada matėsi pokytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius