Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatpažindavo net šeima: kaip plastinė chirurgija grąžindavo laimę Pirmojo pasaulinio karo kariams

Pirmasis Pasaulinis karas, dar žinomas Didžiojo karo vardu, buvo vienas iš baisiausių įvykių žmonijos istorijoje. Šis ketverius metus trukęs karinis konfliktas nusinešė 20 milijonų žmonių gyvybių, dar 21 milijonas buvo sužeisti. Jis skyrėsi nuo ankstesnių karų ne tik savo mastu, bet ir sužalojimų pobūdžiu. Įvairios veido traumos, kurios iki tol niekada neišsiskirdavo, Pirmojo Pasaulinio karo metais tapo tikru epideminiu reiškiniu, pakeitusiu tūkstančių karių gyvenimus.
Plastikos chirurgijos pradininkas Haroldas Gilliesas ir karys
Plastikos chirurgijos pradininkas Haroldas Gilliesas ir karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis pasaulinis karas ir medicina

Pirmasis Pasaulinis karas prasidėjo 1914 metų vasarą, kai serbų patriotas Sarajeve nužudė Austrijos-Vengrijos sosto įpėdinį Pranciškų Ferdinandą. Tuoj pat po šio įvykio Austrija-Vengrija pateikė ultimatumą Serbijai, o vieną arba kitą pusę remiančios Europos valstybės konfliktą greitai pavertė dar neregėto masto karu.

Vyrai su džiaugsmo šūkiais jungėsi prie kariuomenių, jaunuoliai sekdami jų pavyzdžiu net meluodavo apie savo amžių. Niekas netikėjo, jog naujasis karas truks ilgiau nei metus. Juo labiau niekas net nenujautė, kad jis nusineš milijonus gyvybių.

Pirmojo Pasaulinio karo metais medicina buvo labai stipriai pažengusi. Karo medikai jau sugebėjo atlikti pakankamai sudėtingas chirurgines operacijas. Dauguma iš šių operacijų neapsieidavo be rentgenologijos bei anestetikų ir antiseptikų naudojimo. Kai kurias užkrečiamąsias ligas, kurios ankstesnių karų metu nusinešdavo daugiau gyvybių nei ginklai, jau buvo galima kontroliuoti vakcinų pagalba.

Vida Press nuotr./Pirmojo pasaulinio karo kariai
Vida Press nuotr./Pirmojo pasaulinio karo kariai

Karo metu taip pat buvo naudojama patobulėjusi kraujo transfuzijos technika, atsirado pirmieji kraujo bankai. Stipriai išsivysčiusi ir gerai organizuota buvo sužeistųjų evakuacijos iš kovų lauko sistema.

Nepaisant didelės medicinos pažangos, medikai Pirmojo Pasaulinio karo metais susidūrė su naujais iššūkiais. Dideliu mastu pradėti naudoti cheminiai ginklai: ipritas, fosgenas ir kitos nuodingosios dujos.

Be to, dėl patobulėjusios ginkluotės karių žaizdos buvo nepaprastai sunkios. Veido traumos, kurios ankstesniuose karuose neišsiskirdavo, tapo vienu iš labiausiai tiek gydytojus, tiek pačius karius gąsdinančių dalykų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius