Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai

2019 metais Honkongas kunkuliavo: vienos aktyvistės pasakojimas

Honkonge šiemet įsiplieskęs prodemokratiškas judėjimas nė negalvoja sustoti ir 2020-aisiais. „Toliau protestuosime – iki pasaulio pabaigos“, – juokėsi su 15min bendravusi lapkritį į vieną miesto rajonų tarybų išrinkta Edith Leung, nors tuoj pat pridūrė, kad iš tiesų kalba visiškai rimtai. Pekino valdžios susidorojimo jauna moteris nebijo ir tikisi, kad honkongiečiai savo pavyzdžiu užkrės likusį pasaulį.
Protestuotojas Honkonge
Protestuotojas Honkonge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į Honkongo gatves šiais metais išėjo milijonai žmonių – visų pirma dėl to, kad šios pusiau autonominės Kinijos teritorijos valdžia paskelbė apie planus priimti teisės aktą, pagal kurį būtų leidžiama Honkongo gyventojų ekstradicija į Kiniją.

Vėliau įstatymo buvo atsisakyta, tačiau aktyvistai tiesiog tarstelėjo: „Jau per vėlu.“ Ir pradėjo organizuoti dar didesnes protesto akcijas, o lapkritį tiesiog sutriuškino Pekino palankaus elito kandidatus vietos valdžios rinkimuose – kaip pabrėžė E.Leung, „tai buvo tikras referendumas dėl Honkongo ateities“.

Kas toliau? Ar protestai tęsis, ar visgi išsikvėps? Ir kaip laikysis centrinė Kinijos valdžia Pekine, vis dar palaikanti nepopuliarią Honkongo lyderę Carrie Lam, kurią, tiesa, patys kinai ir paskyrė?

Kol kas protestuotojų ryžtas, regis, neslūgsta. E.Leung 15min teigė netikinti, kad Pekinas gali ryžtis brutaliai slopinti demonstracijas – pirmiausia todėl, kad „Honkongas kinams yra žąsis, dedanti auksinius kiaušinius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius