Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Macas: ar tikrai triukšmingai skelbiamas karantinas, o gal mažiau apsikabinimų šiuo metu?

Atsiritus antrajai koronaviruso bangai dalis valstybių vėl bando karantinuotis. Tačiau Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas profesorius Andrius Macas sako, kad to efektas – švelniai tariant, labai dalinis. Jo nuomone, priimant sprendimus dėl koronaviruso plitimo stabdymo būtina ieškoti daugiau kitokių pavyzdžių.
Prof. dr. Andrius Macas
Prof. dr. Andrius Macas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

A.Maco teigimu, COVID-19 pandemijos akivaizdoje kitokių negalavimų turintys žmonės nebesikreipia į gydymo įstaigas.

Profesorius minėjo, kad vieno pagal sergamumo rodiklius raudona zona paskelbto rajono gydytojai sako, kad neliko ligonių, jie neatvyksta į priėmimą. Esą nieko panašaus, kad visi jaučiasi puikiai.

„Po pavasarinio COVID-19 ligoninių „privėrimo“ – šiais metais mačiau išsilavinusius, socialius, aktyvius, daugelį metų sėkmingai besigydžiusius savo ligą žmones, kuriems navikas per šį pavasarį peraugo pilvo sieną. Gal visgi atsigręžime ir į kitus juodžiausius scenarijus?“ – interviu 15min sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos vadovas profesorius A.Macas.

„Nepraraskim razumėlio“

– Kas dieną fiksuojami nauji susirgusių COVID-19 rekordai, daugėja mirusių nuo šios infekcijos. Tiek sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tiek epidemiologai prognozuoja, kad tai – ne pabaiga, kalbama ir apie tai, jog jei nesusiimsime, situacija gali tapti nevaldoma. Kaip padėtį vertinate jūs?

– Žinoma, tai ne pabaiga. Kaip Winstonas Churchillis sakė – „tai ne pabaiga, tai net ne pabaigos pradžia, tai galbūt – pradžios pabaiga“.

Tačiau ar verta dėl to prarasti blaivią nuovoką? Mano šviesios atminties auklėtojas, matematikos mokytojas, „smetoninis“ panevėžietis sakydavo – „nepraraskim razumėlio“.

Tad dabar norėtųsi santūrumo, o ne entuziastingo skandavimo „skrenda neganda juoda“.

– Kaip prognozuotumėte, kaip padėtis gali keistis toliau? Vyriausybė įvedė naujus ribojimus koronaviruso plitimui stabdyti: nuo lokalių karantinų keliolikoje savivaldybių iki barų, kavinių darbo laiko trumpinimo, privalomo klientų registravimo. Kaip vertinate šias ir kitas priemones?

– Suprantu Vyriausybę. Manau, kad mieliau būtų to nedarę. Juk Vyriausybė ilgai laikėsi mūsų neuždariusi. Nesiskųskime. Neabejoju, kad vyrams ir moterims iš Gedimino g. 11 yra labai sunku.

Tačiau į Vyriausybę pažvelkime kitaip – pažvelkime kaip į save. Juk Vyriausybė nėra jie. Tai esame mes. Mes juos delegavome, nes pasitikėjome. Ir nereikia sakyti nieko kitaip. Kad aš rinkau Antaną, o valdo Petras. Viskas teisinga – Petrui rinkėjai pridėjo daugiau bendražygių, Antanui – ne.

Realiai Vyriausybė yra visuomenės ir jos emocinės būklės atspindys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius