Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsigauti po koronaviruso skirtos lėšos patenka į blogas rankas – taršios įmonės skatina ekologinę krizę

COVID-19 pandemija išstūmė klimato pokyčius iš žiniasklaidos antraščių, tačiau vargu ar juos sustabdė. Pastaruoju metu atšilęs Indijos vandenynas paskatino skėrių spiečius migruoti iš Rytų Afrikos į Pietų Aziją. Iš Sacharos dykumos į Ameriką atslinko dulkių debesis, o neįtikėtinai atšilus orams Sibire įsisiautėjo gaisrai.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.

Ši visą pasaulį apėmusi krizė, kaip ir naujausio koronaviruso sukeltoji, grasina sukrėsti pasaulinę finansų sistemą. Dėl klimato kaitos padarinių gali kilti sumaištis draudimo ir bankininkystės sektoriuose, tuo pat metu apversianti aukštyn kojomis energetikos sektorių, dėl to gali kilti niekad anksčiau nematyta finansinė krizė.

Tačiau prieš tai, kai pandemija sujaukė ekonomiką, europiečių vadovaujama pasaulio centrinių bankų ir finansų reguliavimo institucijų grupė sutarė, kaip valdyti pasaulinio atšilimo keliamą riziką. Deja, netrukus šie bankai ir reglamentavimo institucijos buvo priversti imtis neatidėliotinų priemonių kovai su pandemija, todėl jie daugiausia ignoravo, atsisakė arba atidėjo daugelį savo pačių pasiūlytų receptų. Dabar jie remia tą pačią anglių, naftos ir dujų pramonę, kuri, greitindama klimato pokyčius, galiausiai kelia grėsmę finansų sistemai.

Europoje, kaip ir JAV, kur centriniai bankai ir finansų reguliavimo institucijos neįtraukė kovos su klimato kaita priemonių į savo sprendimus, gelbėjimui skirti pinigai randa kelią į sunkumus patiriančių, skolų kamuojamų ir vis nuostolingiau veikiančių iškastinio kuro įmonių kišenes.

Parama iškastinio kuro gavybai yra ne tik bloga viešoji politika, ji neturi ir ekonominės prasmės.

Parama iškastinio kuro gavybai yra ne tik bloga viešoji politika, ji neturi ir ekonominės prasmės. Didiesiems pasaulio centriniams bankams reikia greitai pakeisti savo orientaciją ir apriboti investicijas į iškastinio kuro pramonę, kad būtų išvengta dar didesnės sisteminės rizikos, kurią finansų sistemai kelia klimato pokyčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius